Νέα από το Βατικανό

 

ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ ANGELO SODANO: ΑΠΕΒΙΩΣΕ στις 27-5-22 

ΚΑΡΔΙΝΑΛΙΟΣ MATTEO ZUPPI: ΝΕΟΣ ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ (CEI)

 

O πρώτος σημάδεψε την ιστορία της Καθολικής Εκκλησίας στο δεύτερο μισό του 20ου αιώνα. Ο δεύτερος είναι ήδη γνωστός Ιεράρχης και αναμένεται να αποτελέσει σημαντικό παράγοντα της Εκκλησίας του πρώτου μισού του 21ου αιώνα. Αμφότεροι Ιταλοί, με διαφορετική κοινωνική προέλευση και τρόπο δράσης.

Ας μάθουμε κάποια πράγματα γι` αυτούς:

 

ANGELO SODANO (1927-2022) : «Έφυγε» διανύοντας το 95ο έτος του ο 4ος Καρδινάλιος «εν αποστρατεία» που νικήθηκε από κορωνοϊό. Γιος βουλευτή του Χριστιανοδημοκρατικού Κόμματος, με λαμπρές σπουδές (διδακτορικό στη Θεολογία από το Γρηγοριανό Πανεπιστήμιο και διδακτορικό στο Κανονικό Δίκαιο από το Πανεπιστήμιο Λατερανού, μιλούσε 5 γλώσσες), χειροτονήθηκε το 1950. Το 1959 εισήχθη στην Ποντιφική Εκκλησιαστική Ακαδημία και στη συνέχεια ξεκίνησε διπλωματική καριέρα. Υπηρέτησε σε διάφορες χώρες, με δυσκολότερη θητεία στη Χιλή επί δικτατορίας Πινοσέτ και στη Γραμματεία του Κράτους του Βατικανού. Το Δεκέμβριο 1990 διαδέχθηκε τον Καρδινάλιο Agostino Casaroli και παρέμεινε στη θέση του Αρχιγραμματέα της Αγίας Έδρας ως το 2006, ένα χρόνο μετά την εκλογή του Πάπα Βενέδικτου. Για  15 χρόνια ήταν ο σημαντικότερος συνεργάτης του Πάπα Ιωάννη – Παύλου Β΄. Αναδείχθηκε Καρδινάλιος το 1990 και υπήρξε Πρύτανης του Συλλόγου των Καρδιναλίων.

 

MATTEO MARIA ZUPPI (1955):

Ο ιεράρχης «της εποχής Φραγκίσκου», ταπεινός, κοντά στο ποίμνιο και στα κοινωνικά προβλήματα της εποχής. Γεννήθηκε στη Ρώμη, σπούδασε Θεολογία στο «Λατερανό» και Λογοτεχνία και Φιλοσοφία στη Sapienza και από τα 18 του χρόνια, ως φοιτητής, είναι συνοδοιπόρος του ιδρυτή της «Κοινότητας του Αγίου Αιγιδίου» καθηγητή A. Riccardi. Από το 1981 ήταν εφημέριος στη Santa Maria in Trastevere, που αποτελεί θρησκευτική έδρα της Κοινότητας, ενώ διετέλεσε και εκκλησιαστικός παραστάτης της. Έλαβε μέρος σε πολλές «διπλωματικές» παρεμβάσεις της Κοινότητα για ειρήνευση μεταξύ χωρών, ιδιαίτερα στην Αφρική. Τα έτη 2012-15 ήταν βοηθός Επίσκοπος για τον κεντρικό τομέα της Ρώμης.

Ο Πάπας Φραγκίσκος, τον τοποθέτησε Αρχιεπίσκοπο της Μπολόνια το 2015. Γρήγορα έγινε αγαπητός, κυκλοφορώντας με ποδήλατο, διαμένοντας σε γηροκομείο ιερέων και όχι στο Αρχιεπισκοπικό Μέγαρο, κάνοντας δημόσιες παρεμβάσεις υπέρ φτωχών/προσφύγων, υπερασπιζόμενος τα συνδικάτα και οργανώνοντας το κοινωνικό έργο της Εκκλησίας. Το 2019 ο Φραγκίσκος τον ονόμασε Καρδινάλιο και στις 24-5-22 εξελέγη πρώτος μεταξύ των Ιταλών Ιεραρχών στο «τριπρόσωπο» που προτάθηκε στον Πάπα για να διαλέξει το νέο Πρόεδρο της CEI. Ο Πάπας επικύρωσε την επιλογή εντός της ίδιας μέρας!

 

Βιογραφικά στοιχεία και φωτογραφίες από Wikipedia

 

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου