Νέα Αγία Τράπεζα και Άμβωνας στην Καθέδρα

Νέα καλλιτεχνικά δημιουργήματα Τηνιακών μαρμαρογλυπτών, κοσμούν τον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου στην Ξινάρα της Τήνου.
Είναι αυτά, της νέας Αγίας Τράπεζας και του νέου Άμβωνα, τα οποία φιλοτεχνήθηκαν και δημιουργήθηκαν από τους άξιους μαρμαρογλύπτες Φραγκίσκο και Μιχάλη Βιδάλη, που χρησιμοποίησαν τα συμβολικά θρησκευτικά σύμβολα που τους υποδείχτηκαν, για να κοσμήσουν τις επιφάνειές τους.

Εγκαινιάστηκαν κατά την τελετή χειροτονίας του νέου Αρχιεπισκόπου Νάξου Τήνου π. Ιωσήφ, την Κυριακή 23 Μαΐου 2021, όταν τελέσθηκε με επισημότητα το πολυαρχιερατικό Συλλείτουργο.
Ακόμα μια προσφορά του Αρχιεπισκόπου π. Νικολάου στην Εκκλησιαστική του Επαρχία, στο Νέο Αρχιεπίσκοπο Νάξου Τήνου, π. Ιωσήφ και στο λαό του Θεού για να αναγγέλλει το λόγο του Κυρίου και να τελεί το Μυστήριο της Ευχαριστίας, τεμαχίζοντας το λόγο του Θεού στον άμβωνα και τον άρτο στην Αγία Τράπεζα.

Είναι γνωστό ότι από τα πολύ παλιά χρόνια και στην Τήνο, οι Καθέδρες των Ενοριών τουλάχιστον, διακοσμούνταν και στολίζονταν καλλιτεχνικά και μεγαλοπρεπώς, όπως αρμόζει σε ένα Οίκο Προσευχής.
Οι Ναοί εκτός από Οίκος Προσευχής και Ιεροτελεστιών, είναι παράλληλα και χώροι τέχνης και πολιτισμού, άξιοι προβολής.
Στο παρελθόν κύριο κατασκευαστικό υλικό ήταν τα ξύλο, στα δε σχετικά νεότερα χρόνια, χρησιμοποιείται το μάρμαρο.

Τα έξοδα για την κατασκευή του νέου μαρμάρινου άμβωνα καλύφθηκαν από την γενναιόδωρη προσφορά ανώνυμης οικογένειας, της οποίας η μητέρα κατάγεται από την Ξινάρα και της  Αγίας Τράπεζας από το φτωχό ταμείο του ιδίου Καθεδρικού Ναού, εν αναμονή της οικογένειας ή του ατόμου που θελήσει να γίνει ο δεύτερος ευεργέτης του Καθεδρικού Ναού μας.

Νίκος Φώσκολος

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 26ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 28 Σεπτεμβρίου 2022                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου