Μ. Εβδομάδα σε Μυτιλήνη και Χίο.

Μ. Εβδομάδα σε Μυτιλήνη και Χίο.

Ιδιαίτερα κατανυκτικές ήταν οι Ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδας στα δύο ακριτικά νησιά του Βορείου Αιγαίου. Ο εφημέριος π. Λέων τέλεσε τη Θ. Λειτουργία των Βαΐων στη Μυτιλήνη το Σάββατο 23 Απριλίου, και στη Χίο την Κυριακή 24 Απριλίου. Στη Μυτιλήνη πάλι την Μ. Τρίτη και τη Μ. Τετάρτη, και στη Χίο το Ιερό Πασχαλινό Τριήμερο Μ. Πέμπτης, Μ. Παρασκευής και Μ. Σαββάτου. Στη Χίο είχαμε φέτος τη χαρά να περιφέρουμε για δεύτερη συνεχή χρονιά τον Επιτάφιο, το κουβούκλιο του οποίου δωρήθηκε ευγενικά στο ναό από μια καθολική οικογένεια της Χίου.

      Τα δύο ακριτικά νησιά της Επισκοπής Χίου έχουν τις ιδιαιτερότητές τους: στη Μυτιλήνη διαβιώνει ένα μικρότερο καθολικό ποίμνιο, που όμως είναι πολύ δυναμικό και θερμό. Εκείνες τις Κυριακές που ο εφημέριος αδυνατεί να ειναι παρών, το ποίμνιο συνάζεται και τελεί την Ακολουθία του Λόγου και περισκέπτεται στην ομιλία που εφημέριος τούς στέλνει.

      Στη Μυτιλήνη, χάρη και στις πολύχρονες προσπάθειες του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Νάξου Τήνου και Τοποτηρητού της Επισκοπής Χίου π. Νικολάου, υπάρχουν καλές σχέσεις με τους δύο ορθοδόξους Μητροπολίτες, Μυτιλήνης και Μηθύμνης, ενώ είναι άριστη η συνεργασία με τις Δημοτικές Αρχές.

      Το γεγονός πως ο ενοριακός Ναός Μεταστάσεως της Θεοτόκου βρίσκεται σε κεντρικότατο σημείο και είναι ανοιχτός καθημερινά, χάρη σε δύο ενορίτισσες που εθελοντικά τον ανοίγουν, συμβάλλει ώστε πάρα πολλοί Μυτιληνιοί, αλλά και τουρίστες, να τον επισκέπτονται. Ο διάλογος μαζί τους βοηθάει στην αλληλογνωριμία, στην εξάλειψη προκαταλήψεων, και στην οικοδόμηση κλίματος σεβασμού κι εμπιστοσύνης. Οι Μυτιληνιοί έχουν αγκαλιάσει τον Ιερό Καθολικό Ναό, καθώς έχουν επίγνωση πως αποτελεί μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς τους.

      Στη Χίο το ποίμνιο είναι αριθμητικά μεγαλύτερο από της Μυτιλήνης, με την παρουσία πολλών παιδιών, που υπηρετούν ως λειτουργοϋπηρέτες και παρακολουθούν την Κατήχηση, η οποία γίνεται την Κυριακή μετά τη Θεία Λειτουργία. Δυστυχώς η υπάρχουσα εκκλησιαστική κατάσταση, υπό τον τωρινό ορθόδοξο Μητροπολίτη, δεν ευνοεί τον οικουμενισμό σε επίσημο επίπεδο, όμως η γνωριμία συντελείται σε προσωπικό επίπεδο τόσο με μεμονομένους ορθοδόξους ιερείς όσο και απλούς Χιώτες ορθοδόξους. Καλές είναι επίσης στη Χίο οι σχέσεις με τις πολιτικές Αρχές.

      Λάθη του μακρινού παρελθόντος, και ιδαιτέρως της δεκαετίας 1950, όταν θεωρήθηκε πως η Καθολική Εκκλησία στη νήσο έχει σβήσει, συντέλεσαν ώστε η Καθολική  Επισκοπή Χίου να χάσει σχεδόν όλη την ακίνητη περιουσία της, με ότι αυτό συνεπάγεται σήμερα. Έτσι η πάλαι ποτέ ενδοξότατη Καθολική Επισκοπή Χίου τυγχάνει να είναι σήμερα η φτωχότερη υλικά, αλλά όχι πνευματικά. Οι Εκκλησίες και οι Επισκοπές γνωρίζουν περιόδους ακμής και παρακμής. Το Πνεύμα όμως του Κυρίου δεν τις αφήνει να εκλείψουν. Χάρη στις άοκνες προσπάθειες και τη συνεχή μέριμνα του Σεβασμιοτάτου Τοποτηρητού π.Νικολάου, οι Καθολικές κοινότητες των νησιών Χίου, Λέσβου, Σάμου, ξαναγεννιώνται. 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα ενοριών

ΠΡΟΓΡΑΜΜΑ ΕΝΟΡΙΩΝ  Οικισμός Ενορία 4-5 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Κυριακή 09.00 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως

5η Κυριακή του Έτους

  5η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ, Κύκλος Α΄     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ (Ψλ 95 [94], 6-7) Ελάτε, να προσκυνήσουμε τον Θεό, και να προσπέσουμε

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 4 Φεβρουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου