ΜΥΤΙΛΗΝΗ – ΧΙΟΣ- ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ – ΧΙΟΣ- ΜΥΤΙΛΗΝΗ

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Την Τρίτη 29 Ιουλίου 2014, τις πρώτες απογευματινές ώρες,  ο Αρχιεπίσκοπός μας, συνοδευόμενος από τον εφημέριο Μυκόνου και Πάρου π. Ριχάρδο αναχώρησε για Πειραιά και από Πειραιά για Μυτιλήνη.

        Στη Μυτιλήνη συνεργάστηκε με τον Εφημέριο του Ιερού Ναού της Μεταστάσεως της Θεοτόκου, π. Λέοντα με άλλους παράγοντες και συνεργάτες, προκειμένου να ετοιμαστούν όλα με τον καλύτερο τρόπο για την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία που προβλεπόταν να τελεστεί με την ευκαιρία  της ολοκλήρωσης των εργασιών για την ανακαίνιση του Ναού που έγιναν με πρόγραμμα ΕΣΠΑ του Υπουργείου Πολιτισμού. Οι εργασίες είχαν ανατεθεί στην 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων  και έγιναν με επιστημονικό και άξιο συγχαρητηρίων τρόπο.

        Την ίδια ημέρα προβλεπόταν να επιστρέψει απότμημα των ιερών λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου που βρισκόντουσαν στο Ναό έως το 1990.

Από καιρό υπήρξε μεγάλο δημοσιογραφικό ενδιαφέρον των ΜΜΕ τόσο των τηλεοπτικών όσο και του τύπου και με λεπτομερείς ανακοινώσεις και άρθρα αναφέρθηκαν στο γεγονός και φιλοξένησαν συνεντεύξεις τόσο του Σεβασμιοτάτου Αρχιεπισκόπου Νικολάου όσο και του εφημερίου του Ναού π. Λέοντος.

Όταν ετοιμάστηκαν όλα στη Μυτιλήνη για τη θρησκευτική εκδήλωση της Κυριακής, ο Αρχιεπίσκοπος και ο π. Ριχάρδος αναχώρησαν για τη Χίο.

ΧΙΟΣ

Με την άφιξή του στη Χίο ο Σεβασμιότατος επισκέφθηκε την 3η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και συνεργάστηκε με την Προϊσταμένη κυρία Όλγα Βάσση για κάποιες λεπτομέρειες που αφορούσαν στο Ναό της Μεταστάσεως της Μυτιλήνης, διότι μετά τη συνταξιοδότηση της Προϊσταμένης της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, κυρίας Αθηνάς – Χριστίνας Λούπου, ανατέθηκε και η Διεύθυνση της 14ης Εφορείας στην κυρία Όλγα Βάσση.

Το βράδυ του Σαββάτου στις 8 τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χίο Αρχιερατικό Συλλείτουργο από τους Σεβασμιοτάτους  κ. EmidioCipollone,  Αρχιεπίσκοπο των Πόλεων της Ιταλίας  Lancianoκαι Ortona και Αρχιεπίσκοπο Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου και Αποστολικό Τοποτηρητή της Επισκοπής Χίου, Νικόλαο.

Ο Σεβασμιότατος Νικόλαος με τον εφημέριο του Καθεδρικού Ναού Χίου π. Πέτρο και τον Εφημέριο Μυκόνου και Πάρου π. Ριχάρδο,  υποδέχθηκε  στην  είσοδο του Ναού το Σεβασμιότατο Emidio και τη συνοδεία του.

Στις 8 μ.μ. άρχισε η Θεία Λειτουργία με την ενεργό συμμετοχή των δύο μοναχών και των Λαϊκών που συνόδεψαν από το Lancianoτον Αρχιεπίσκοπο Σεβασμιότατο κ. Emidio, ο οποίος και προΐστατο της Θείας Λειτουργίας.

        Μετά το χαιρετισμό του πρώτου Λειτουργού ο Αρχιεπίσκοπος μας απευθύνθηκε στην Εκκλησία και είπε:

«Ευλογημένος ο ερχόμενος στο όνομα του Κυρίου».

Σεβασμιότατε και αγαπητέ Αρχιεπίσκοπε Emidio, στο  όνομα αυτής της μικρής τοπικής Εκκλησίας της Χίου που συμπεριλαμβάνει  άλλα δύο νησιά τη Μυτιλήνη και τη Σάμο  της οποίας είμαι ο Αποστολικός Τοποτηρητής ως Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου και Μυκόνου και Μητροπολίτης παντός Αιγαίου σας εύχομαι το «καλώς ήλθατε» σε σας και στην εκλεκτή τριακονταμελή συνοδεία σας, με επικεφαλής το συμπαθή κ. Fulvio.

Γνωρίζουμε τη λαμπρή ιστορία της  Εκκλησιαστικής σας Επαρχίας  LancianoOrtona.

        Είμαστε ευτυχείς που σήμερα  θα συλλειτουργήσουμε μαζί σας, Σεβασμιότατε, που μαζί με τη συνοδεία σας  είστε οι μάρτυρες  της πραγματικής παρουσίας του Κυρίου στο Μυστήριο της Ευχαριστίας  και ανάμεσά μας, όπως ο ίδιος ο Κύριος θέλησε να επιβεβαιώσει με το γνωστό θαύμα που πραγματοποιήθηκε στην τοπική σας Εκκλησία.

        Δυστυχώς δε θα μπορέσω να παραμείνω μαζί σας σε όλο το διάστημα της δικής σας ευπρόσδεκτης παραμονής στη Χίο με την οποία έχετε προχωρήσει και σε αδελφοποίηση που υπογράφθηκε στις 11  Μαΐου του έτους 2008. Με πολύ ευγνωμοσύνη ενθυμούμαι το ταξίδι μας  στην Οrtonaμε την ευκαιρία του Ιωβηλαίου του Αγίου Θωμά.

Μαζί τώρα μπορούμε να συνεχίσουμε την τέλεση της Θείας Λειτουργίας  για να μπορέσουμε μαζί σας και μαζί με τον Άγιο Θωμά να επαναλάβουμε τη σύντομη αλλά περιεκτική ομολογία πίστεως του στον Αναστημένο Χριστό: «Ο Κύριός μου και ο Θεός μου».  Αμήν.

Μετά τη Θεία Λειτουργία η Ενορία της Χίου πρόσφερε λιτή δεξίωση στην εκλεκτή αντιπροσωπεία της Εκκλησιαστικής Επαρχίας  των  Lanciano– Ortonaκαι ανταλλάχθηκαν φιλοφροσύνες μεταξύ των δύο Εκκλησιών και αναμνηστικά δώρα.

Ακολούθησε δεξίωση που είχε προβλέψει η Ενορία. Έτσι δόθηκε  η δυνατότητα δημιουργίας μίας φιλικής και αδελφικής παρέας στον προαύλιο χώρο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου.  

Χαροποίησε πολύ κι εντυπωσίασε η χειρονομία του Αρχιεπισκόπου μας να προσφέρει στον Αρχιεπίσκοπο κ. Emidioτο κλειδί του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου ως επισφράγιση της αδελφοποίησης των δύο Εκκλησιαστικών Επαρχιών Lanciano- Ortona και Χίου.

ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Στις 4 το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος, ο π. Πέτρος και ο π. Ριχάρδος συνοδευόμενοι από μία μικρή αντιπροσωπεία της ενορίας Χίου αναχώρησε επιστρέφοντας στη Μυτιλήνη με τα ιερά Λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου, τα οποία, όπως είναι γνωστό, είχαν φυλαχθεί για δύο χρόνια στον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χίο.

Με την άφιξη στη Μυτιλήνη στις 6:30 το πρωί της Κυριακής 3 Αυγούστου τα ιερά Λείψανα τοποθετήθηκαν σε ειδικά προετοιμασμένο χώρο στο Ξενοδοχείο «Λέσβιον»

Στις 11 το πρωί της Κυριακής όπως προέβλεπε το ειδικό πρόγραμμα έγινε η Λιτάνευση των ιερών Λειψάνων από το Ξενοδοχείο προς τον ανακαινισθέντα προσφάτως  ενοριακό Ναό της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στη Μυτιλήνη.

Προηγείτο ο Τίμιος Σταυρός, οι λειτουργοϋπηρέτες , που είχαν φθάσει από τη Χίο και δυο από τη Θεσσαλονίκη, η Φιλαρμονική του Δήμου Λέσβου, τα τίμια Λείψανα του Αγίου Βαλεντίνου που έφεραν ο Εφημέριος του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου Χίου π. Πέτρος, ο Εφημέριος Μυκόνου και Πάρου π. Ριχάρδος, ο π. Λέων, ο Αρχιεπίσκοπος, οι εκπρόσωποι ιερείς του Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Μυτιλήνης κ. Ιακώβου και του Μητροπολίτου Μηθύμνης κ. Χρυσοστόμου, οι πολιτικές και στρατιωτικές Αρχές  του Νησιού και ο λαός του Θεού.

 Με την  άφιξη της Λιτανείας στο Ναό άρχισε η τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος και είπε:

Αγαπητοί μου,

Σήμερα πραγματοποιείται ένα όνειρό μας. Ο ταλαιπωρημένος και τα τελευταία χρόνια τραυματισμένος από τις καιρικές συνθήκες ενοριακός μας αυτός Ναός ανακαινισμένος παραδίδεται στην Καθολική κοινότητα της Λέσβου για τη Θεία Λατρεία της και στο νησί όλο ως μνημείο αξιοπρόσεκτο.

Το έτος 1999 αναθέσαμε την ευθύνη στο Γενικό Βικάριο της Καθολικής Επισκοπής Χίου Παν/τατο π. Νικόλαο Ψάλτη σε συνεργασία με τον πολιτικό Μηχανικό κ. Σίμο Αργυρόπουλο  να προχωρήσουν στις απαραίτητες εργασίες έξω και μέσα στο Ναό για να προστατευθεί από τα καιρικά φαινόμενα που τον είχαν μετατρέψει σε αγνώριστο. Έτσι ο Ναός χωρίς παρεμβάσεις μας άσκοπες και ξένης αρμοδιότητας έγινε και πάλι λειτουργικός και η Καθολική κοινότητα της Λέσβου συνάζονταν τις Κυριακές για τον αγιασμό της ημέρας του Κυρίου, με την  πρωτοβουλία δυναμικών γυναικών μεταξύ των οποίων ξεχώριζε η κυρία Μαριάννα Στεφάνου. Η μικρή κοινότητα των λαϊκών μελών της Εκκλησίας τελώντας την Ακολουθία του Λόγου προετοίμαζαν την Ευχαριστία την οποία τελούσε ο Ιερέας τον οποίο αναζητούσαμε από την Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου – Άνδρου Μυκόνου και από άλλες Εκκλησιαστικές Επαρχίες.

Προσωπικά από το έτος 1993 πραγματοποιήσαμε στο νησί της Λέσβου εβδομήντα επισκέψεις για να σταθούμε κοντά στην εδώ ενοριακή μας κοινότητα.

Όμως το έτος  2008 ο Ναός, παρά τις εργασίες που είχαν γίνει για την προστασία του από τα φαινόμενα της φύσης, δεν άντεξε και μέρος της οροφής υποχώρησε με αποτέλεσμα η οροφή να γίνει επικίνδυνη για την εκεί συναζομένη ενοριακή κοινότητα.

Τότε μεταφέρθηκαν από την Τήνο σιδερένιες σκαλωσιές για να σκαλωθεί όλος ο Ναός και να στηριχθεί εσωτερικά με σκοπό να συνεχιστεί χωρίς κίνδυνο  η τέλεση της Θείας Λειτουργίας.

Παράλληλα  ξεκίνησαν συντονισμένες προσπάθειες προς κάθε κατεύθυνση για να ενταχθεί η ανακαίνιση του Ναού σε πρόγραμμα του Υπουργείου Πολιτισμού. Αποταθήκαμε πρώτα στο Υπουργείο Αιγαίου, και όταν πήραμε το πράσινο φως αναθέσαμε στον Πολιτικό Μηχανικό κ. Σίμο Αργυρόπουλο και στον ειδικό ζωγράφο και συντηρητή κ. Ιωάννη Σπανό να συντάξουν ειδική μελέτη, ώστε να κατατεθεί το σχετικό αίτημα μας στο Υπουργείο Πολιτισμού.

Το έτος 2011 ο  Ναός της Μυτιλήνης  έζησε ιστορικές στιγμές με εξαιρετική λαμπρότητα. Προσκεκλημένος της τοπικής αυτοδιοίκησης, έφθασε στη Μυτιλήνη ο εκλαμπρότατος Καρδινάλιος κ.κ. Dario Castrillon Hoyos προσκεκλημένος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης.

Η εκδήλωση αυτή μας έδωσε την ευκαιρία να συναντηθούμε  με την τότε  δραστήρια και με προοδευτικές αντιλήψεις  Περιφερειάρχη Βορείου Αιγαίου κ. Σοφία Θεολογίτου, τον δυναμικό Νομάρχη  Λέσβου και σημερινό Βουλευτή κ. Παύλο  Βογιατζή, και άλλους παράγοντες της τοπικής Αυτοδιοίκησης πρώτου και δευτέρου Βαθμού, τον κ. Βασίλη Μουζάλα και άλλους παράγοντες του  Υπουργείου Αιγαίου. Ετοιμάσαμε συγκεκριμένο σχέδιο για την  ανακαίνιση του Ναού και ιδιαίτερα της συντήρησης του όμορφου διακόσμου της οροφής του.

Το έτος 2010  καταθέσαμε στο Υπουργείο Πολιτισμού τον πλήρη φάκελο και αίτηση μας για να  ενταχθεί το έργο σε ειδικό πρόγραμμα. Mε την αμέριστη συμπαράσταση και την ένθερμη στήριξη της Γ.Γ. του Υπουργείου Πολιτισμού, κυρίας Λίνας Μενδώνη, και όλων των άλλων προσώπων και θεσμών μέσα  στο  2011 το έργο εντάχτηκε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ.

Οι εργασίες ανατέθηκαν στην 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων. Κι αυτό ήταν ότι καλύτερο μπορούσε να συμβεί στον ιστορικό αυτό Ναό της Μυτιλήνης και σε μας.

Στο ναό, διότι οδήγησε στο σημερινό θαυμάσιο αποτέλεσμα και στη σημερινή ημέρα  και σε μας διότι διαπιστώσαμε πως  υπάρχουν δημόσιοι υπάλληλοι όλων των βαθμίδων που τιμούν την πατρίδα μας και τον εαυτόν τους.

Η συνεργασία μας με την 14η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων Λέσβου ήταν και είναι  εντυπωσιακή και υποδειγματική. Η πρώην Διευθύντρια της, αξιότιμη  και συμπαθεστάτη κυρία Αθηνά – Χριστίνα Λούπου, ο υπεύθυνος των εργασιών για την αναστήλωση του Ναού ευγενέστατος κ. Ηλίας Ρόκκος, όλες οι συνεργάτριές τους και οι συνεργάτες τους, αλλά και όσα συνεργεία κλήθηκαν να συμπράξουν στο έργο, απέδειξαν πως εργάζονται και συνεργάζονται σε ό,τι αφορά στον Πολιτισμό με τρόπο που αποδεικνύει το σεβασμό πρώτα στον άνθρωπο και έπειτα στα έργα του ανθρώπου.

Τώρα πιστεύουμε ότι η αποκατάσταση του ζωγραφικού διακόσμου στο εσωτερικό του Ναού και οι άλλες εργασίες στο εξωτερικό, θα αποτελέσουν ένα δώρο για την εδώ ενοριακή μας κοινότητα που  επάξια αμείβεται για τη διατήρηση της πίστεως παρά την έλλειψη μόνιμου εφημερίου που ο Κύριος μας εξασφάλισε στο πρόσωπο του αγαπητού, πολυτάλαντου και ζηλωτού π. Λέοντος.

Επαναλαμβάνω ότι πρόθεση μας είναι: η από αιώνες εδώ παρουσία μας, να είναι ένας άμβωνας αγάπης ανάμεσα στους τόσους άλλους άμβωνες αγάπης της αδελφής Ορθόδοξης Εκκλησίας, αλλά και των άλλων χριστιανικών εκκλησιών και ομολογιών που υπάρχουν στο νησί αυτό.

Ακούσαμε στο Ιερό Ευαγγέλιο το θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων. Αυτό το θαύμα και σήμερα πραγματοποιείται με την τέλεση του Μυστηρίου της Ευχαριστίας. Αυτό που κάνει ιδιαίτερη εντύπωση αγαπητοί ιερείς της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι ότι ο Ιησούς  απευθυνόμενος στους μαθητές του, τους λέει : «Δώστε τους εσείς να φάνε». Αυτό το επαναλαμβάνει σήμερα ο Κύριος σε μας και σε σας.  Οφείλουμε να δίνουμε στους πνευματικά πεινασμένους το λόγο του Θεού και το σώμα και το αίμα του Χριστού. Δυστυχώς ακόμη δε μπορούμε να τεμαχίσουμε μαζί τον ίδιο άρτο, μπορούμε όμως να τεμαχιζόμαστε μαζί για το λαό του Θεού. Ας μην το παραλείπουμε.

Όπως συχνά έχουμε αναφέρει το Μάρτιο του 1893 έφθασε στο Ναό αυτό τμήμα των ιερών Λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου. Εδώ  φυλάχθηκαν μέχρι το έτος 1990, όταν μεταφέρθηκαν από τον τελευταίο Φραγκισκανό ιερομόναχο στην Αθήνα.

Στις 12 Φεβρουαρίου 2009, μετά από συνεχείς παρακλήσεις μας, έγινε η απότμηση τμήματος των λειψάνων από τον Αρχιεπίσκοπο των Καθολικών της Αθήνας κ. Νικόλαο και υπογράφτηκε ειδικό έγγραφο πιστοποιητικό της γνησιότητας του αποτμήματος.

Διαβάστηκε το υπογεγραμμένο πιστοποιητικό.

 Το ιερό απότμημα των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου σήμερα ευρίσκεται ενώπιον  μας και θα παραμείνει  μόνιμα εδώ.

Εύχομαι ο ιερός χώρος αυτός να είναι εσαεί τόπος προσευχής, ώστε όλοι οι αρραβωνιασμένοι νέοι και νέες που θα επικαλούνται το Θεό, με τις ικεσίες του Αγίου Βαλεντίνου, να μετατρέπουν τον πρόσκαιρο έρωτά τους σε παντοτινή αγάπη την οποία θα επισφραγίζουν με την ευλογία και τη χάρη του Θεού με το Μυστήριο του Γάμου και να γίνεται η χριστιανική οικογένειά τους, εικόνα της αγάπης του Ενός και Τριαδικού Θεού. Αμήν.

Η Μυτιλήνη έζησε την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014 λαμπρές ιστορικές στιγμές. Ο μεγάλος αριθμός Μυτιληναίων που συμμετείχε στην  όλη ιεροτελεστία επιβεβαίωσε την όλη προσπάθεια που έγινε τα τελευταία δέκα χρόνια για την ανακαίνιση του Ναού και την επάνοδο των λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στο νησί όπου είχαν φθάσει το έτος 1893. Τόσο η Λιτάνευση όσο και η Αρχιερατική  Θεία Λειτουργία καλύφτηκαν από όλα τα ηλεκτρονικά, τηλεοπτικά και ραδιοφωνικά μέσα της Μυτιλήνης, αλλά και από τον έντυπο τύπο.

Τα ψαλτικά μέρη της Θείας Λειτουργίας τα απέδωσε, όπως πάντοτε, επιτυχώς η ολιγομελής πολυφωνική χορωδία του Μητροπολιτικού Ναού που έφθασε ειδικά για την περίπτωση προσκεκλημένη του Αρχιεπισκόπου από το νησί της Νάξου. Στο εκκλησιαστικό όργανο που μεταφέρθηκε για την περίπτωση  από την Τήνο η γνωστή καθηγήτρια μουσικής κυρία Θεοκτίστη Παπαδοπούλου.

Στο τέλος της Θείας  Λειτουργίας διαβάστηκε ευχαριστήρια επιστολή του Αγίου Πατέρα προς την Προϊσταμένη της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων κυρία Αθηνά-Χριστίνα Λούπου και τους συνεργάτες της για την ιδιαίτερη προσοχή και λεπτότητα που επέδειξαν κατά την αποκατάσταση του διακόσμου του Ναού και την ανάδειξη εικονογραφιών που είχαν καλυφθεί στο παρελθόν με ένα γενικό ελαιοχρωματισμό των τοίχων του Ναού.

Είπε ο Αρχιεπίσκοπος:

Η ανακαίνιση αυτού του Ναού προκάλεσε τον θαυμασμό πολλών  τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό. Δεν παραλείψαμε να ενημερώσουμε και τον Άγιο Πατέρα τον Πάπα Φραγκίσκο ο οποίος δεν ενδιαφέρεται  μόνο για τις μεγάλες ενοριακές κοινότητες, αλλά ακόμη και για τις πιο μικρές.

Ενημερώθηκε από μας για την άψογη συνεργασία της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και θέλησε να τιμήσει αυτήν την υπηρεσία και όλο το προσωπικό της στο πρόσωπο της κυρίας Αθηνάς-Χριστίνας Λούπου, η οποία υπήρξε το άτομο το οποίο τίμησε την Υπηρεσία και απέδειξε πως και σήμερα υπάρχουν κρατικοί Θεσμοί που τιμούν την Πατρίδα μας.

Ο Άγιος Πατέρας Πάπας Ρώμης Φραγκίσκος της αποστέλλει ευχητήρια και συγχαρητήρια επιστολή, η οποία έχει ως εξής:

 

Με πατρικά αισθήματα

Η  αυτού Αγιότης ο Πάπας Φραγκίσκος

Με την  δια συνεχή Θεϊκή προστασία

επικαλείται

ΠΛΟΥΣΙΑΣ ΕΥΛΟΓΙΑΣ

δια την

ΑΘΗΝΑ –ΧΡΙΣΤΙΝΑ  ΛΟΥΠΟΥ
 

και όλους αυτής τους συνεργάτες και συνεργάτριες  εις την Δεκάτην τετάρτην Εφορείαν Βυζαντινών  Αρχαιοτήτων  του Υπουργείου Πολιτισμού  και ευγνώμων, αναγνωρίζει την ιδιαιτέρως  γενναιόδωρην  προσφοράν και  ευσεβήν συμπαράστασιν  τας οποίας έδειξαν κατά την αναστήλωση

του Καθολικού Ενοριακού Ναού  της  Μυτιλήνης.

Σφραγίς

+ Αρχιεπίσκοπος  Εδουάρδος-Ιωσήφ  Adams

Αποστολικός Νούντσιος  εν Ελλάδι
11 Ιουλίου 2014

 

Η ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΤΟΥ ΒΟΡΕΙΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ
ΑΚΟΜΗ ΠΟΙΟ ΔΥΝΑΤΗ!

 

ΔΙΟΡΙΣΜΟΣ  ΕΦΗΜΕΡΙΟΥ

ΙΕΡΟΥ ΝΑΟΥ ΜΕΤΑΣΤΑΣΕΩΣ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ ΣΤΗ ΜΥΤΙΛΗΝΗ

Μετά την αποπεράτωση των εργασιών εκ μέρους της 14ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και επιστροφής τμήματος των ιερών λειψάνων του Αγίου Βαλεντίνου στην Ενορία της Μεταστάσεως της Θεοτόκου της Καθολικής Επισκοπής Χίου, στη Μυτιλήνη της Νήσου Λέσβου ανοίγονται νέες προοπτικές για τα μέλη της εκεί ενοριακής μας κοινότητας και όχι μόνο. Για το λόγο αυτό αναζητήσαμε την παρουσία ενός ιερέα στο νησί της Λέσβου, προκειμένου να εξυπηρετήσει τις νέες ποιμαντικές ανάγκες που προβλέπονται να δημιουργηθούν στην ενορία αυτή.

Ο  Κύριος μας υπέδειξε με το δικό του ανεξιχνίαστο τρόπο το πρόσωπό σου αγαπητέ Πατέρα Λέων.

Μετά τη γραπτή άδεια του Γενικού σου Αβά, να παραμείνεις για τρία χρόνια εκτός της Ιεράς Μονής στην οποία ανήκεις και να εργαστείς στην Καθολική Επισκοπή Χίου, στην οποία είμεθα ο Αποστολικός Τοποτηρητής,

Ορίζουμε,

εσένα σεβαστέ και αγαπητέ π. Λέων Κισκίνη  Εφημέριο του Ενοριακού Ναού της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στην Πόλη Μυτιλήνη της Νήσου Λέσβου και  επ’ αορίστου χρόνου και έως ότου ο Κύριος μας υποδείξει για σένα ευρυτέραν αποστολική διακονία εντός της Επισκοπής μας.

Η ποιμαντική ευθύνη σου συνίσταται πρωτίστως στο:

·         να εξασφαλίζεις το Μυστήριο της Ευχαριστίας τις Κυριακές και τις άλλες Υποχρεωτικές και  ευλαβείας Εορτές αλλά και εντός της εβδομάδος, όταν αυτό είναι εφικτό και να εξυπηρετήσεις με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τις πνευματικές ανάγκες των μελών αυτής της ενορίας.

·         να ετοιμάσεις σε συνεργασία με μας και με άλλους θεσμούς της  Μυτιλήνης, τα εγκαίνια του ναού τα οποία προβλέπονται να γίνουν την Κυριακή 3 Αυγούστου 2014 με Αρχιερατική Θεία Συλλειτουργία.

·         Να εξασφαλίζεις την παρουσία σου στο Ναό για ορισμένες ημέρες και ώρες που θα κρίνεις εσύ κατάλληλες,  ώστε να εξυπηρετούνται οι επισκέπτες του Ναού πνευματικά και να ενημερώνονται για τη ζωή της Καθολικής Εκκλησίας και του ως άνω Ναού.

Σου ζητώ, σε συνεργασία με τον Εφημέριο της Χίου, προς τον οποίον κοινοποιούμε το παρόν διοριστήριον έγγραφο, να  αναλάβεις τα καθήκοντά σου από την Παρασκευή 11 Ιουλίου 2014, ημέρα της εορτής του Αγίου Βενεδίκτου  Αβά, Προστάτου της Ευρώπης στην οποία ανήκει και η Πατρίδα μας.

 Εύχομαι ο Κύριος, με τις ικεσίες της Παναγίας Θεοτόκου και του Αγίου Βενεδίκτου, να σε ευλογεί, ώστε να εκπληρώσεις και αυτά τα ποιμαντικά καθήκοντα που σου αναθέτουμε, χρησιμοποιώντας τα πολλά χαρίσματα με τα οποία σε πλούτισε το Πανάγιο Πνεύμα.

Δόθηκε από τα Γραφεία της Αρχιεπισκοπής μας στην Τήνο σήμερα Παρασκευή 4 Ιουλίου, ημέρα της 21ης επετείου της Αρχιερατικής μας Χειροτονία

+ΝΙΚΟΛΑΟΣ

Αρχιεπίσκοπος Νάξου-Τήνου-Άνδρου-Μυκόνου

Αποστολικός Τοποτηρητής της Καθολικής Επισκοπής Χίου

Μητροπολίτης παντός Αιγαίου

ΚΟΙΝΟΠΟΙΗΣΗ:

1.   σ.π. Νικόλαο Ψάλτη Γενικόν Βικάριον της Επισκοπής Χίου

2.   Παν/τατο Δομήνικο Ψάλτη  Κανονικόν του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου της Επισκοπής Χίου

3.   σ. π. Πέτρο Σοκολόφκσυ, εφημέριο του Καθεδρικού Ναού του Αγίου Νικολάου στη Χίο.

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

26η Κυριακή του Έτους (Α)

26η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ (A)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Δαν   3,31.29.30.43.42 Όσα έκανες σ’ εμάς, Κύριε, τα έκανες με κρίση αληθινή. Αμαρτήσαμε σε όλα

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου