ΜΟΖΑΜΒΙΚΗ: ΦΕΥΓΕΙΣ ΑΜΕΣΑ, ΚΙΝΔΥΝΕΥΕΙ Η ΖΩΗ ΣΟΥ!

Πιθανότατα, σε λίγα χρόνια, κάποιος κινηματογραφιστής θα αποτυπώσει τη σύγχρονη ιστορία της βόρειας Μοζαμβίκης, με όλες τις προοπτικές να γίνει επιτυχία: πόλεμος, βία κατά άμαχου πληθυσμού, οικολογική καταστροφή, πολυεθνικές, τοπικοί ήρωες…
Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Tον Ιούλιο 2020 καταγράφαμε στο Κantam.gr μια αναφορά του Πρακτορείου Fides «Τον Μάρτιο “Τζιχαντιστές” με σύγχρονο εξοπλισμό επέδρασαν στην κωμόπολη Mocimbo de Praia στην επαρχία Capo Delgrado στα βόρεια της χώρας. Ο τοπικός Ιεράρχης dom Luiz Lisboa είχε δηλώσει τότε ότι οι τρομοκράτες είχαν υποσχεθεί “να επιστρέψουν ” σύντομα.

Το Μάιο οι Επίσκοποι της Nambila, στην βόρειο Μοζαμβίκη, είχαν γράψει στην Κυβέρνηση για τη χειροτέρευση της κατάστασης στην επαρχία Capo Delgrado, το οποίο είχε γίνει “η σκηνή ενός μυστηριώδους και ανεξήγητου πολέμου”. Πράγματι πολλοί αναλυτές πιστεύουν ότι πίσω από τις μαύρες σημαίες του Χαλιφάτου, που έφεραν οι επιδρομείς, δεν είναι “ιδεολόγοι” αλλά εκπρόσωποι της τοπικής μαφίας, που θέλουν να δημιουργήσουν ζώνη ελεύθερης διακίνησης ναρκωτικών, που τα μεταφέρουν από την Κεντρική Ασία…».
Ο ανωτέρω Ιεράρχης, Βραζιλιάνος στην καταγωγή, ήταν 20 χρόνια Ιεραπόστολος στη χώρα και από το 2013 Επίσκοπος της Pemba του Capo Delgrado. Κυρίως όμως ήταν και είναι άνθρωπος του Θεού, δηλ, χωρίς φόβο να πει την αλήθεια. Και η αλήθεια γι` αυτόν ήταν προφανής: οι επιτιθέμενοι δεν είναι Τζιχαντιστές αλλά μαφιόζοι, γιατί καταστρέφουν εξίσου Εκκλησίες και Τζαμιά – υπάρχουν συμφέροντα μεγάλων εταιρειών για “αξιοποίηση” του υπεδάφους της περιοχής – η κεντρική Κυβέρνηση αν δε τους καλύπτει σίγουρα δεν κάνει ό,τι χρειάζεται για να υπάρξει ειρήνη και αντιδρά στη διεθνοποίηση της κατάστασης – η χώρα είναι στις 10 πιο φτωχές παγκοσμίως και η περιοχή απ΄ τις φτωχότερες της χώρας, ταλαιπωρούμενη από κυκλώνες, χολέρα και, εσχάτως, τον covid-19.
Λόγω των αντιδράσεων του dom Luiz, o ίδιος ο Πάπας Φραγκίσκος έχει μιλήσει δημόσια για την κατάσταση στην περιοχή και έχει υπάρξει διεθνής αντίδραση. Επίσης ο Ποντίφικας έστειλε χρήματα στην περιοχή και κινητοποίησε τη Διεθνή Κάριτας για να βοηθήσει.
Χάρη στη διεθνή βοήθεια και τις προσπάθειες του ίδιου του Ιεράρχη οι κάτοικοι είχαν φαγητό, φάρμακα και προγράμματα στέγασης.
Με λίγα λόγια ο Επίσκοπος “χαλούσε τα σχέδια αξιοποίησης της περιοχής”, όπου αξιοποίηση σημαίνει (βίαιη) μετακίνηση του τοπικού πληθυσμού.
Ο ίδιος ο Φραγκίσκος του τηλεφώνησε τον Αύγουστο 2020 για να μάθει πώς πήγαινε η κατάσταση και τον κάλεσε στη Ρώμη στο τέλος του έτους. Εκεί του είπε ότι η ζωή του είναι πλέον σε σοβαρό κίνδυνο και σύντομα θα έπρεπε να εγκαταλείψει τη χώρα!

Η επιστροφή του στη Βραζιλία, τον Φεβρουάριο 2021, όπου ανέλαβε, με τον προσωπικό τίτλο του Αρχιεπισκόπου, την Επισκοπή Cahoeiro do Itapemirim ήταν σωτήρια και απέδειξε ότι ο Πάπας είχε σωστή εκτίμηση της κατάστασης! Το Μάρτιο νέα επιδρομή “Τζιχαντιστών” στη Pemba προκάλεσε λουτρό αίματος και φυγή δεκάδων χιλιάδων άμαχου πληθυσμού. Ο Πάπας θύμισε την κατάσταση στην περιοχή στο Πασχαλινό του Μήνυμα…
Ο don Luiz δηλώνει ότι δε θα ξεχάσει τη δεύτερη πατρίδα του, τη Μοζαμβίκη, παρόλο που και στη Βραζιλία έχει να αντιμετωπίσει τις εξίσου παράλογες κυβερνητικές πρακτικές Μπολσονάρου.
Ελπίζει να βοηθήσει συμπατριώτες του να εργαστούν ως Ιεραπόστολοι στη Μοζαμβίκη, άλλωστε ο ίδιος είχε 9 συμπατριώτες του στην Επισκοπή της Pemba. Ζητά δε από τη διεθνή κοινότητα να μην ξεχνά την κατάσταση στη Μοζαμβίκη..
Στη θέση του, ως Διαχειριστής της Επισκοπής, μέχρι τον ορισμό νέου Επισκόπου, ορίσθηκε ο Επίσκοπος Antonio Juliusse Sandnemo, βοηθός της Αρχιεπισκοπής του Maputo, γεννημένος στην πολύπαθη περιοχή.

Πληροφορίες και φωτογραφίες από La Cruz και Repubblica

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ μέλος Συνοδικής Επιτροπής “ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ“

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 21 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΔ’ Κυριακή του Πάσχα, 21 Απριλίου 2024   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Αυτή η Κυριακή είναι αφιερωμένη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 22 Απριλίου 2024    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου