ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΚΤΑΦΗΣ ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΟΜΙΔΗΣ ΟΣΤΩΝ ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΡΟΔΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΞΙΝΑΡΑ

ΜΝΗΜΟΣΥΝΟ ΕΚΤΑΦΗΣ  ΚΑΙ ΜΕΤΑΚΟΜΙΔΗΣ ΟΣΤΩΝ
ΣΤΟΝ ΚΑΘΕΔΡΙΚΟ ΝΑΟ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΤΟΥ ΡΟΔΑΡΙΟΥ ΣΤΗΝ ΞΙΝΑΡΑ

Τη Δευτέρα 17 Νοεμβρίου 2014 τελέστηκε στον Καθεδρικό Ναό της Παναγίας του Ροδαρίου Αρχιερατικό Μνημόσυνο για την αιώνια ανάπαυση της ψυχής του Αρχιεπισκόπου πρώην  Νάξου-Τήνου-Άνδρου και Μυκόνου κυρού Ιωάννη Περρή και όλων των Αρχιερέων, Ιερέων, Ιερομονάχων Μοναχών και Μοναζουσών που εργάστηκαν στον αργό του Κυρίου που βρίσκεται στη Νάξο, στην Πάρο, στην Τήνο, στην Άνδρο, και στη Μύκονο.
Το Μνημόσυνο τέλεσε ο Αρχιεπίσκοπος π. Νικόλαος και μαζί του συλλειτούργησαν όλοι σχεδόν οι Ιερείς της  Εκκλησιαστικής μας Επαρχίας.
Στο Μνημόσυνο συμμετείχαν οι δύο ανιψιές του αειμνήστου Αρχιεπισκόπου Μαίρη Δαλεζίου με την κόρη της Μαρίζα και η Λουκρητία Δούναβη. Ο ναός ήταν γεμάτος από πιστούς που έφθασαν από την πόλη και τα χωριά για να προσευχηθούν για την αιώνια ανάπαυση όλων εκείνων που τους υπηρέτησαν κατά την επίγεια πορεία τους.

Ο Αρχιεπίσκοπος μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε στην Εκκλησία και είπε:

Αδελφοί μου και αδελφές μου η μικρή ποσότητα ύλης στο μικρό αυτό κιβώτιο είναι ότι έχει απομείνει από το σώμα του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη, προκατόχου μου και πνευματικού πατέρα και ποιμένα για πολλά χρόνια της τοπικής μας Εκκλησίας. Η ψυχή του από επτά τώρα χρόνια το εγκατέλειψε. Έπαυσε να κατοικεί σ’ αυτό, το άφησε στη γη από όπου πλάστηκε   και μεταφέρθηκε στον κόσμο που της ανήκει, στον άυλο και πνευματικό ουράνιο κόσμο.

Αυτή η μικρή ποσότητα ύλης φιλοξένησε την ψυχή του κατά την  εδώ επίγεια πορεία του και τον βοήθησε να κάνει τα καλά έργα, που ο δίκαιος κριτής και φιλεύσπλαχνος Πατέρας, θα χρησιμοποιήσει ως υλικό για να φτιάξει  το άυλο στεφάνι της δόξας με το οποίο θα στεφανώσει στη αιώνια ζωή τον Πνευματικό Πατέρα αυτής της Εκκλησίας, εφόσον αγωνίστηκε πάνω στη γη να μείνει πάντα ενωμένος με το Χριστό, τον οποίο έβλεπε καθημερινά παρόντα με αληθινή πίστη στο Μυστήριο της Ευχαριστίας που καθημερινά τελούσε αλλά και στο πρόσωπο κάθε ανθρώπου που επίσης καθημερινά και με τόση αγάπη υπηρετούσε.

        Η ψυχή του τώρα  αναμένει το σάλπισμα των αγγέλων που θα αναγγείλουν την ανάσταση των νεκρών και τον δεύτερο του Χριστού ερχομό, όταν θα έλθει και πάλι για να κρίνει ζώντας και νεκρούς.

Όταν το σώμα αυτό  με τα σώματα όλων των νεκρών ένδοξο θα αναστηθεί και σε άυλο θα μεταμορφωθεί τότε και πάλι θα ενωθεί με αυτό η ψυχή, για να συμμετέχει  στην ουράνια Βασιλεία του Θεού με το σώμα και την ψυχή του εφόσον και με τα δύο αυτά συστατικά του ανθρώπινου προσώπου του αγάπησε και εργάστηκε για να έλθει η Βασιλεία του και πάνω στη γη.

Όλοι όσοι εργάστηκαν στην τοπική μας Εκκλησία από τη θέση στην οποία ο Κύριος τους έθεσε να εργάζονται και  να συνεργάζονται για τη σωτηρία τη δική τους και των άλλων μετά που ολοκλήρωσαν την πορεία πίστης πάνω στη γη κλήθηκαν  να αναπαυθούν από τους κόπους τους και να απολαύσουν τη θέα του προσώπου Του.

        Η πίστη στο Χριστό, μας επιβεβαιώνει ότι πέραν από αυτή την  επίγεια, ζωή, σύντομη ή μακροχρόνια,  υπάρχει η αιώνια, στην οποία  όλοι προοριζόμαστε. Αυτή εξασφαλίζεται στον άνθρωπο χάρη στην αγάπη και την ευσπλαχνία του Θεού που θέλησε να μας λυτρώσει και να μας σώσει.

Ο άνθρωπος με το βάπτισμά του ενσωματώνεται στο Χριστό, χριστοποιείται και θεοποιείται. Αυτή η θεοποίηση είναι το ύψιστο αγαθό που προσφέρει ο Θεός ως στοργικός Πατέρας σε όσους πιστεύουν στο Χριστό. Ο άνθρωπος πλασμένος «κατ’ εικόνα του Θεού» χάρη στη λύτρωση που μας προσφέρει ο Χριστός φθάνουμε στην « καθομοίωσιν»

Αυτός είναι ο τελικός προορισμός του ανθρώπου και για να φθάσει σ’ αυτόν περνά από το δρόμο που ο Θεός έχει χαράξει.  Ο δρόμος αυτός είναι δύσκολος, δύσβατος, και ανηφορικός, περνά από το σταυρό, και το θάνατο. Είναι ο δρόμος που ακολούθησε ο ίδιος ο Χριστός.

Αυτή είναι η πίστη μας και σ’ αυτή την αλήθεια η Εκκλησία συνεχώς μας κατηχεί με το λόγο του Θεού και τα δικά της κείμενα που επαναλαμβάνονται στη Θεία Λατρεία και συχνά μας υπενθυμίζουν ότι: «με το  θάνατό  η ζωή του ανθρώπου μεταβάλλεται δεν αφαιρείται».

Ακούσαμε λίγο πριν από τον Απόστολο  να μας λέει ότι όλοι θα παρουσιαστούμε ενώπιον του Θεού. Είθε αυτή η παρουσία προσωπική παρουσία μας ενώπιον του Θεού να είναι μία παρουσία όχι δίκης και καταδίκης αλλά χάρη στην άπειρη ευσπλαχνία απαρχή της συνάντησης εκείνης που δεν θα έχει τέλος και θα είναι για μας η στιγμή που ο στοργικός και φιλεύσπλαχνος Πατέρας μας θα μας δείξει την άπειρη αγάπη Του, αυτήν που νιώσαμε και νιώθουμε  την πρόγευση στη γη κάθε φορά που τον συναντούμε  στο αρτοφόριο ή στο πρόσωπο κάθε αδελφού μας.

        Αυτή είναι η πίστη  της Εκκλησίας είναι η πίστη μας, είναι αυτή που σήμερα μας οδήγησε εδώ να τελέσουμε το μυστήριο της πίστεώς μας, το μυστήριο του θανάτου και της αναστάσεως του Χριστού που γίνεται και μυστήριο του δικού μας θανάτου και της δικής μας αναστάσεως, δηλαδή το μυστήριο της σωτηρίας μας.

Είθε,  αδελφοί μου και αδελφές μου με τις συνεχείς ικεσίες του αλησμόνητου και αείμνηστου Αρχιεπισκόπου Ιωάννη,  όλων των αρχιερέων, ιερέων, ιερομονάχων, μοναχών και μοναζουσών που εργάστηκα σ’ αυτό τον αργό του Κυρίου ο Κύριος να μας ενδυναμώνει με την παρουσία στη ζωή μας των ενεργειών του Αγίου Πνεύματος για να  συνεχίσουμε ενώ πορευόμαστε πάνω στη γη να εκτελούμε πιστά το έργο που ο Κύριος μας ανάθεσε. Έως ότου έλθει η ευλογημένη εκείνη ώρα που ο Κύριος θα μας απευθύνει το ευτυχισμένο εκείνο κάλεσμα:«Ελάτε σε μένα όλοι όσοι κοπιάζετε και είσθε φορτωμένοι κι εγώ θα σας αναπαύσω». Αμήν. 

Συμμετείχαν στην Προσευχή υπέρ αναπαύσεως του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου, ο Δήμαρχος Τήνου κ. Σ Ορφανός, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Τήνου κ. Ι. Σιώτος, ο Αντιδήμαρχος Δ.Ε. Εξωμβούργου Τήνου κ. Ι. Απέργης, Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι Τήνου.

Ο Δήμος Τήνου πρόσφερε κέρασμα με καφέ, βουτήματα, αναψυκτικά και ρακί εις μνήμην του Αρχιεπισκόπου Ιωάννη Περρή.

Πηγή:tiniaki.gr

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 9–10.12.2023

Οικισμός Ενορία  9-10 Δεκεμβρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού Κυριακή 09.00 Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Σάββατο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΑΜΙΑΝΤΟΥ ΣΥΛΛΗΨΕΩΣΤΗΣ ΜΑΚΑΡΙΑΣ ΑΕΙΠΑΡΘΕΝΟΥ ΜΑΡΙΑΣ  Παρασκευή  8 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου