Μια πραγματικά ιστορική ομιλία…
Πολλές φορές χρησιμοποιούνται οι λέξεις «ιστορική ομιλία» για κάποιον επίσημο λόγο. Ωστόσο λίγες είναι εκείνες οι περιπτώσεις που πράγματι η ομιλία του δημόσιου προσώπου είναι στο ύψος των περιστάσεων και δικαιολογεί τον χαρακτηρισμό. Στην περίπτωση αυτή εντάσσεται η ομιλία ενώπιον του Κογκρέσου των ΗΠΑ του Ποντίφικα Φραγκίσκου την Πέμπτη 24 Σεπτεμβρίου – μια ομιλία λίγα μόλις 24ωρα πριν από την ετήσια Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία αναμφισβήτητα έκλεψε την παράσταση. Και δεν ήταν μόνο το γεγονός της «πρώτης φοράς» που έκανε τη διαφορά. Αλλά κυρίως το περιεχόμενο της μακροσκελούς ομιλίας του επικεφαλής της Καθολικής Εκκλησίας.
Ο Πάπας Φραγκίσκος χρησιμοποίησε γλώσσα απλή και άμεση αναφερόμενος σε όλα τα σύγχρονα διεθνή ζητήματα: από την κλιματική αλλαγή έως τις ροές των προσφύγων – συμπεριλαμβανομένης της θανατικής ποινής, για την οποία ζήτησε την κατάργησή της.
Ο Πάπας, χωρίς περιστροφές, αναφερόμενος στην ομιλία του πότε στον Λίνκολν, ως «φρουρό της ελευθερίας», πότε στον Μάρτιν Λούθερ Κινγκ και την πορεία της Σέλμα για τα ανθρώπινα δικαιώματα και πότε στη χριστιανή ακτιβίστρια Ντόροθι Ντέι σχετικά με το αίτημα της κοινωνικής δικαιοσύνης, άγγιξε όλες τις ανοικτές πληγές του σύγχρονου κόσμου, αναγκάζοντας πολλές φορές τα μέλη του Κογκρέσου να τον χειροκροτήσουν όρθια…
«Κι εγώ επίσης είμαι γιος αυτής της μεγάλης ηπείρου» τόνισε ο Πάπας τονίζοντας την τοποθέτησή του υπέρ των μεταναστών, την ίδια στιγμή που, για παράδειγμα, αρκετοί στο Ρεπουμπλικανικό κόμμα, αρχής γενομένης από τον Ντόναλντ Τραμπ, διαγκωνίζονται σε… ριζοσπαστικές προτάσεις εναντίον τους. «Ας συμπεριφερθούμε στους μετανάστες με τον ίδιο τρόπο, με το ίδιο πάθος, την ίδια συμπόνια με την οποία θέλουμε να μας φέρονται» είπε θυμίζοντας τη γνωστή ρήση του Ευαγγελίου.
Από τη μακρά και σημαδιακή του ομιλία δεν έλειψαν και οι αναφορές στις κοινωνικές ανισότητες – γεγονός που μάλλον προκάλεσε ανατριχίλα στους Ρεπουμπλικανούς, που όμως έκαναν τη φιλοτιμία ανάγκη. Την ίδια δυσφορία θα έπρεπε να αισθάνθηκαν και ακούγοντάς τον να αναφέρεται στην υπερθέρμανση του πλανήτη, την κλιματική αλλαγή. Ο Ποντίφικας γνωρίζει το θέμα σε βάθος. Και μάλιστα πρωτοστατεί για την προστασία του περιβάλλοντος. Ο Φραγκίσκος θύμισε ότι, από τον περασμένο Ιούνιο, με την έκδοση της εγκυκλίου «Laudato si» («Ευλογημένο το όνομά Σου»), είχε καλέσει «σε μια γενναία και υπεύθυνη προσπάθεια για την αναστροφή των πιο σοβαρών συνεπειών της περιβαλλοντικής καταστροφής, που προκλήθηκε από την ανθρώπινη δραστηριότητα».
Η αντίδραση στα εύστοχα λόγια του Πάπα ήταν αποκαλυπτική των απόψεων των ακροατών του. Για παράδειγμα ο αντιπρόεδρος Τζο Μπάιντεν, που καθόταν πίσω από τον Ποντίφικα, χειροκροτούσε θερμά ενώ ο διπλανός του, πρόεδρος της Βουλής, Τζον Μπένερ έμενε παγωμένος ακούγοντας τις οικολογικές αναφορές του Φραγκίσκου.
Κι αν το χειλάκι τους πήγε προς στιγμήν να χαμογελάσει, ακούγοντάς τον να αναφέρεται στην «ευθύνη» για την προστασία της ανθρώπινης ζωής «σε κάθε φάση της ανάπτυξής της», η προσθήκη δεν είχε να κάνει με την επίκριση των αμβλώσεων -όπως ανέμεναν-, αλλά με την αποστροφή για την «πλήρη κατάργηση της θανατικής ποινής»…
Πιστός δε στις αρχές του, ο Πάπας Φραγκίσκος ευγενικά αρνήθηκε την πρόσκληση σε γεύμα από τα μέλη του Κογκρέσου, προκειμένου να καθίσει μαζί με αστέγους για φαγητό…
Ξεχωριστός μέχρι την τελευταία λεπτομέρεια, ένας Πάπας που «έγραψε» από όλες τις απόψεις κατά την επίσκεψή του στις ΗΠΑ…
Ελένη Τσερεζόλε
Πηγή:ΑΥΓΗ 27/09/2015