Μια ιταλική κωμόπολη ζητά να αναγνωρισθεί η τοπική «Παναγία» ως προστάτιδα του Μπάσκετ

ΜΙΑ ΙΤΑΛΙΚΗ ΚΩΜΟΠΟΛΗ ΖΗΤΑ ΝΑ ΑΝΑΓΝΩΡΙΣΘΕΙ

Η ΤΟΠΙΚΗ «ΠΑΝΑΓΙΑ» ΩΣ ΠΡΟΣΤΑΤΙΔΑ ΤΟΥ ΜΠΑΣΚΕΤ!

 

 

Η Porretta Terme είναι ιταλική κωμόπολη 4.000 κατοίκων και βρίσκεται 60 χλμ νοτιοδυτικά της Μπολόνια, στην περιφέρεια της Εμίλια Ρομάνια. Όμως η λατρεία των κατοίκων της για την καλαθοσφαίριση και η επιμονή της να αναγνωρισθεί η τοπική εκκλησία της Παναγίας της Γέφυρας ως θρησκευτικό κέντρο του ιταλικού μπάσκετ την έχει κάνει γνωστή παγκοσμίως. Την 20-12-2021 η New York Times τη ς αφιέρωσε εκτενές άρθρο.

Ο Ναός της Παναγίας της Γέφυρας έχει κτισθεί τον 16ο αιώνα, πάνω σε βράχο, σε γέφυρα του ποταμού Reno. Το μπάσκετ έγινε γνωστό στην περιοχή από Ιταλούς κρατούμενους σε στρατόπεδα Αμερικανών, κατά τη διάρκεια του Β Παγκοσμίου Πολέμου. Η περιοχή υπήρξε τη δεκαετία του `50 κέντρο του γυναικείου μπάσκετ.

Το 1956 στον ανωτέρω ναό έγινε η αφιέρωση παρεκκλησίου στους « Παίκτες του Μπάσκετ»! Το παρεκκλήσιο έγινε έκτοτε κέντρο προσκυνήματος, ιδίως για νέους καλαθοσφαιριστές, καθόσον στην περιοχή διεξάγονται τακτικά τουρνουά νέων παικτών. Αλλά και η ομάδα της Βίρτους Μπολόνια ήρθε να προσκυνήσει πριν από αποφασιστικό αγώνα, τη χρονιά που κέρδισε το εθνικό πρωτάθλημα! Το ίδιο έκανε και ο εθνικός προπονητής Meo Sacchetti και η Εθνική Μπάσκετ προκρίθηκε στους Ολυμπιακούς Αγώνες…

Ο Αρχιεπίσκοπος Μπολόνια Matteo Zuppi το 2016 έλαβε το χαρακτηρισμό «Καρδινάλιος του Μπάσκετ», όταν μετά την πασχαλινή Θεία Λειτουργία πήγε στην Porretta Terme για να προσευχηθεί στο Ναό της Παναγίας τη Γέφυρας, με αφορμή την 60στη επέτειο αφιέρωσης του παρεκκλησιού στους «Παίκτες του Μπάσκετ». 

Τελικά, μετά από 10ετή προσπάθεια η Σύνοδος των Ιταλών Επισκόπων (CEI) αποδέχθηκε την πρόταση αναγνώρισης της Παναγίας της Γέφυρας ως προστάτιδας του Μπάσκετ, αποστέλλοντας την έγκρισή της για επικύρωση από τη Σύνοδο για τη Θεία λατρεία της Αγίας Έδρας.

«Θέμα χρόνου» η επικύρωση, πιστεύουν οι τοπικοί δημοτικοί υπεύθυνοι. Ελπίζουν δε ότι σύντομα, μαζί με επισκέπτες για τα τοπικά φεστιβάλ σόουλ και ροκ μουσικής θα δέχονται πολύ περισσότερους λάτρεις της καλαθοσφαίρισης, που θα τονώσουν την τοπική οικονομία. 

Ο αδικοχαμένος σε αεροπορικό δυστύχημα Kobe Bryant, που είχε το προσωνύμιο Μαύρος Μάμπα είναι ο αγαπημένος καλαθοσφαιριστής των κατοίκων της περιοχής.

Πληροφόρηση και φωτογραφία από N. Y. Tines

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

μέλος της Συνοδικής Επιτροπής “Δικαιοσύνη και Ειρήνη” 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πανήγυρη της Πεντηκοστής (Α)

ΠΑΝΗΓΥΡΗ  ΤΗΣ  ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ (Α)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Η αγάπη του Θεού, χάρη στο Άγιο Πνεύμα που μας δόθηκε, υπερχείλισε τις καρδιές μας. Αλληλούια.

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 3 Ιουνίου 2023   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου