Μια γάτα μετανάστης Η πρώτη που φθάνει σώα από το Σουδάν στη Λαμπεντούζα

Μια γάτα μετανάστης
Η πρώτη που φθάνει σώα από το Σουδάν στη Λαμπεντούζα

Μία γάτα, η οποία μαζί με την ιδιοκτήτριά της διέσχισε την έρημο από το Σουδάν μέχρι τη Λιβύη και στη συνέχεια επιβιβάστηκε μαζί της σε πλοίο που μετέφερε μετανάστες στην Ιταλία, τέθηκε σε καραντίνα στη νήσο Λαμπεντούζα.

Οι αρχές ωστόσο υποσχέθηκαν ότι θα ξανασμίξει με το αφεντικό της, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η La Repubblica.

Σύμφωνα με την εφημερίδα, η μαυρόασπρη γάτα ονόματι Λόλα διασώθηκε μαζί με την ιδιοκτήτριά της από βρετανική περίπολο αφού κατάφερε να περάσει απαρατήρητη από τους συνοριακούς ελέγχους και από τους διακινητές των μεταναστών στη διάρκεια του πολύμηνου ταξιδιού της κρυμμένη μέσα σε μία ταξιδιωτική τσάντα.

Τηλεοπτικά πλάνα, τα οποία ανήρτησε στην ιστοσελίδα της η Repubblica, δείχνουν εργαζόμενους σε ανθρωπιστικές οργανώσεις να προσπαθούν να καθησυχάσουν την ταραγμένη ιδιοκτήτρια της Λόλα, την Σάμα, η οποία μόλις είχε αποβιβαστεί έχοντας αφήσει πίσω της την γάτα της που κρατήθηκε από τις αρχές για λόγους δημόσιας υγείας.

Η δήμαρχος της Λαμπεντούζα Τζούζι Νικολίνι και ο γιατρός του νησιού Πιέτρο Μπαρτόλο μεσολάβησαν ώστε να σωθεί η Λόλα, η οποία διαφορετικά το πιθανότερο είναι να είχε πεταχτεί στη θάλασσα όπου και θα πνιγόταν, έγραψε η εφημερίδα.

«Είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο, η πρώτη φορά που μία γάτα φθάνει στην Λαμπεντούζα από την ακτή της Λιβύης και ο νόμος ορίζει ότι δεν πρέπει να αποβιβαστεί για λόγους υγείας», δήλωσε η Νικολίνι σύμφωνα με την εφημερίδα.

«Δεν γνωρίζουμε αν η Λόλα έχει ασθένειες που ενδεχομένως να είναι μεταδοτικές, αλλά τελικά την σώσαμε και βρήκαμε λύση».

Η περίπτωση της Λόλας ήταν μία ευχάριστη νότα στη ζοφερή μεταναστευτική κρίση στη Μεσόγειο με χιλιάδες ανθρώπους–ανάμεσά τους και μικρά παιδιά–να έχουν χάσει τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να περάσουν από τη Βόρεια Αφρική στην Ευρώπη.

Η La Repubblica έγραψε ότι η Λόλα παραδόθηκε σε έναν ακτιβιστή για τα δικαιώματα των ζώων, ο οποίος θα την κρατήσει σε απομόνωση μέχρι να μπορέσει κάποιος κτηνίατρος να την εξετάσει και να την εμβολιάσει, ενώ η Σάμα, η οποία είναι Σουδανή, μεταφέρθηκε σε κέντρο υποδοχής μεταναστών στην ενδοχώρα της Σικελίας.

Η εφημερίδα επικαλείται αξιωματούχους σύμφωνα με τους οποίους η Λόλα ήταν η μοναδική παρηγοριά της Σάμα στη διάρκεια του επίπονου ταξιδιού της και οι οποίοι υπόσχονται να τις φέρουν ξανά μαζί όταν λήξει η περίοδος της καραντίνας.

«Είναι μία δέσμευσή μας προς την Σάμα και θα την τηρήσουμε», δήλωσε η Νικολίνι.

Πηγή: http://www.iefimerida.gr/news/

ΣΗΜΕΙΩΣΗ kantam.gr: Μακάρι να είχαν την ίδια περιποίηση  και οι άνθρωποι μετανάστες!

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου