Μια απώλεια, μια σφαγή, μια ελπίδα…

ΜΙΑ ΑΠΩΛΕΙΑ, ΜΙΑ ΣΦΑΓΗ, ΜΙΑ ΕΛΠΙΔΑ… 

ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΙΔΗΣΕΟΓΡΑΦΙΑ ΤΩΝ ΦΕΤΕΙΝΩΝ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΩΝ

 

Τα Χριστούγεννα 2021 θα καταγραφούν από τον ιστορικό του μέλλοντος ως μία περίοδος που η παγκόσμια κοινότητα αγωνιά για την επέλαση της μετάλλαξης Ο. 

Ανάλογα με το κράτος θα καταγραφούν γεγονότα όπως ο θάνατος πολιτικών (σε μας, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας), ο πνιγμός δεκάδων προσφύγων στη θάλασσα (Αιγαίο και Λιβυκό πέλαγος, χωρίς να υπάρξει ιδιαίτερη δημοσιότητα) ή οι συνηθισμένες φυσικές καταστροφές σε χώρες όπως η Βολιβία.

Ας μας επιτραπεί η παρουσίαση 3 ειδήσεων και με εκκλησιαστικό ενδιαφέρον:

1. Θάνατος αγγλικανού αρχιεπισκόπου Ντέσμοντ Τούτου

Την επομένη των Χριστουγέννων, σε ηλικία 90 ετών, έφυγε ο γνωστός Ιεράρχης της Νοτίου Αφρικής και από τα πρόσωπα κλειδιά του αγώνα κατά του απαρτχάιντ. Κάτοχος δεκάδων διεθνών βραβείων, ανάμεσά τους Νόμπελ Ειρήνης το 1984, για το συνεπή αγώνα του, χωρίς άσκηση βίας, ως εκκλησιαστικό πρόσωπο και όχι ως πολιτικός, για ίσα δικαιώματα λευκών και μαύρων κατοίκων της Νότιας Αφρικής. Ευτύχησε να συνυπάρξει, τέλη 1980 – αρχές 1990, με τους πολιτικούς Ντε Κλερκ και Μαντέλα, που οδήγησαν τη χώρα, αναίμακτα, σε εθνική ενότητα και κοινωνική δικαιοσύνη για όλους. Παραιτήθηκε από Αρχιεπίσκοπος Κέηπ Τάουν το 1996, λόγω καρκίνου στον προστάτη και ιδιώτευσε ως το θάνατό του.    

Δύο αποφθέγματα του εκλιπόντα που κατέγραψε το Αθηναϊκό Πρακτορείο: 

“Ενας Ζαμπιανός πολιτικός υπερηφανευόταν για τον Υπουργό Ναυτικού. Μα εσείς δεν έχετε στόλο ούτε η χώρα σας έχει πρόσβαση σε θάλασσα, είπα. Και λοιπόν, απάντησε, εδώ εσείς έχετε Υπουργό Δικαιοσύνης… (από την ομιλία του κατά την παραλαβή του Νόμπελ Ειρήνης ) ”

“ Στη Νότια Αφρική, όταν μίλαγα σε δημόσιες εκδηλώσεις, που ήταν παρόντες και λευκοί και μαύροι, τους έλεγα: «Σηκώστε τα χέρια σας, κουνήστε τα χέρια σας, κοιτάξτε τα χέρια σας». Βλέπετε διαφορετικά χαρακτηριστικά σε διαφορετικούς ανθρώπους. Είστε ο λαός – ουράνιο τόξο του Θεού ( απ΄το βιβλίο του The Rainbow People of God, 1996 ) ”.

2. Σφαγή 35 πολιτών στο χωριό Mo So Hpruso του κρατιδίου Kauyah της Μυανμάρ

Παραμονή Χριστουγέννων ο επικεφαλής του στρατού της χώρας που από το Φεβρουάριο 2021 ανέτρεψε τη νόμιμη κυβέρνηση, επισκέφθηκε τον Καρδινάλιο Charles Bo, Αρχιεπίσκοπο της Yangon και Πρόεδρο της Καθολικής Ιεραρχίας, για να του ευχηθεί για τη χριστιανική γιορτή. Την επομένη ανακαλύφθηκαν 35 πτώματα πολιτών, σ` ένα κρατίδιο που κατοικείται κατά το ήμισυ από χριστιανούς και κυρίως καθολικούς, που μέλη του στρατού τους είχαν αποβιβάσει από αυτοκίνητα και τούς έκαψαν! Απίστευτη σφαγή, χωρίς λόγο, ανέφερε ο καρδινάλιος που γνωστοποίησε διεθνώς την κατάσταση.

3. Επαναλειτουργία Καθολικής Εκκλησίας στο (ινδικό ) Κασμίρ

Η εκκλησία του Αγίου Λουκά κατασκευάσθηκε το 1896 στο Srinagar του Κασμίρ, που διεκδικείται από το Πακιστάν, απ΄την εποχή δημιουργίας του μουσουλμανικού κράτους. Και οι δύο χώρες κατέχουν τμήμα της περιοχής. Πριν 30 χρόνια, σε ένοπλες συγκρούσεις μεταξύ τους, ο ναός υπέστη εκτεταμένες καταστροφές και έπαψε να λειτουργεί. Οι χριστιανοί της περιοχής πίεζαν από τότε για ανακαίνιση.

Το 2019 η τουριστική υπηρεσία της περιοχής ξεκίνησε έργα, που ανήλθαν σε 80.000 δολ. ΗΠΑ και ο ναός επαναλειτούργησε τα φετινά Χριστούγεννα. “Μια ελπίδα ειρήνης την περίοδο των Χριστουγέννων, μας κάνει να αισθανόμαστε αποδεκτοί απ΄την πλειοψηφία” σχολίασε ο υπεύθυνος του ναού π. Eric Torsem, ο οποίος έλαβε ευχές και από τον ηγέτη της Ινδίας Modi, για την επαναλειτουργία της εκκλησίας και την εορτή των Χριστουγέννων.

 

Φωτογραφίες Αρχιεπισκόπου Τούτου από διαδίκτυο

Πληροφορίες και φωτογραφία για Μυανμάρ από Πρακτορείο SIR

Πληροφορίες και φωτογραφία για Κασμίρ από Arab News

 

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΛΕΒΑΝΤΗΣ

Μέλος Συνοδικής Επιτροπής ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ ΚΑΙ ΕΙΡΗΝΗ

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 1-13) Και

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου