Μητροπολίτης Παροναξίας κ. Καλλίνικος: Καλή δύναμη στο έργο σας!

Προσφώνηση στο νέο Καθολικό Αρχιεπίσκοπο κ. Ιωσήφ,
από τον Μητροπολίτη Παροναξίας κ. Καλλίνικο

Αγαπητοί αδελφοί,
Χριστός Ανέστη!

Πριν από 13 χρόνια κατά την τελετή ενθρονίσεως της ελαχιστότητός μου ως Μητροπολίτου Παροναξίας, αναφερόμενος στην σχέση μας με την «μικρή Ρωμαιοκαθολική κοινότητα του νησιού μας» είχα πει χαρακτηριστικά πως «κατά τα τελευταία χρόνια υπάρχουν αρμονικότατες σχέσεις σε διαπροσωπικό και κοινωνικό επίπεδο, χωρίς τούτο να σημαίνει την παραμικρή μετακίνησή μας σε θέματα πίστεως και δόγματος.
Γνωρίζουμε πολύ καλά τι μας συνδέει και τι μας χωρίζει.»
Τότε προσφωνώντας με ο Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος, μου προσέφερε σε ένδειξη αγάπης και εμπιστοσύνης προς την ταπεινότητά μου (καίτοι αρκετά νεώτερός του) το κλειδί αυτού του Ναού στον οποίο σήμερα βρισκόμαστε, και τον οποίο επισκέπτομαι πρώτη φορά ως Επίσκοπος, παρότι στις θερινές διακοπές, κατά τα εφηβικά και νεανικά μου χρόνια, ανηφορίζοντας πολύ τακτικά προς το Κάστρο τον επισκεπτόμουν συχνά, κυρίως για να θαυμάσω την υπέροχη αμφιπρόσωπη Βυζαντινή Εικόνα της Υπεραγίας Θεοτόκου και του Τιμίου Προδρόμου, που κοσμεί το κεντρικό Αλτάριο, την οποία με προθυμία περιέστρεφε και μας έδειχνε ο ιδιαίτερα ευγενής και καλλιεργημένος τότε εφημέριος της Καθολικής Μητροπόλεως π. Εμμανουήλ Ρεμούνδος, ο οποίος τα τελευταία χρόνια μετά από υπερπεντηκονταετή διακονία σ’ αυτή τη θέση και έχοντας συνδέσει το όνομά του με την ιστορία των τελευταίων δεκαετιών αυτού του νησιού, είναι εμπερίστατος λόγω σοβαρών προβλημάτων υγείας, για την άρση των οποίων πάντοτε προσευχόμαστε όπως και για να του δίνει ο Θεός υπομονή και δύναμη σωματική και πνευματική.
Ευχόμαστε επίσης και για τον διάδοχό του π. Γεώργιο, που τα τελευταία χρόνια έχει αναλάβει καθήκοντα εφημερίου, ο Θεός να τον φωτίζει, να του χαρίζει «σύνεσιν εν πάσι» (λόγω της νεότητός του) και την «κατ’ άμφω υγίειαν» ώστε να συνεχίσει το έργο το οποίο παρέλαβε από τον γέροντα προκάτοχό του, ακολουθώντας με συνέπεια «τοις ίχνεσιν αυτού». Ήδη είναι αισθητά τα δείγματα των ικανοτήτων και δραστηριοτήτων του.

Σήμερα 13 χρόνια μετά, αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής που με αφορμή την εύσημο αυτή ημέρα μπορώ και πάλι να επαναλάβω κάθε λέξη από όσα είχα πει τότε, αφού οι σχέσεις μεταξύ των Ορθοδόξων και των Καθολικών της Νάξου εξακολουθούν να είναι αρμονικότατες. Αυτό βέβαια συμβαίνει διότι τόσο ο απερχόμενος Αρχιεπίσκοπος κ. Νικόλαος όσο και η ελαχιστότης μου πορευθήκαμε όλα αυτά τα χρόνια «εν τω συνδέσμω της αγάπης» και επί τη βάσει πρωτίστως της κοινής πίστεως στον Αναστάντα Κύριό μας Ιησού Χριστό και παραλλήλως της διακρίσεως και του αλληλοσεβασμού.
Με την πρόθεση λοιπόν και την προσδοκία συνεχίσεως αυτής της αρμονικής συμπόρευσης σας υποδέχομαι και σας καλωσορίζω σήμερα Σεβασμιώτατε κ. Ιωσήφ στο νησί της Νάξου, ως Επίσκοπος Παροναξίας, αλλά και ως Ναξιώτης, όπως πριν από 23 χρόνια είχε υποδεχθεί τον προκάτοχό σας κ. Νικόλαο ο προκάτοχός μου μακαριστός Μητροπολίτης Παροναξίας κυρός Αμβρόσιος.
Οι υφιστάμενες δογματικές και θεολογικές διαφορές ανάμεσα μας μπορεί να μην μας επιτρέπουν τις συμπροσευχές και συλλειτουργίες, αλλά και δεν μας εμποδίζουν να συναντώμεθα μπροστά στα προβλήματα, τις δυσκολίες και τις ανάγκες του λαού του Θεού, που είναι κοινά για όλους ανεξαρτήτως δόγματος ή θρησκεύματος. Αυτόν τον λαό καλούμεθα να διακονήσουμε τόσο εμείς όσο και εσείς, αποφεύγοντας κάθε πράξη ή ενέργεια που θα έθετε σε κίνδυνο την μεταξύ μας αγάπη και την ειρηνική συνύπαρξη και συμπόρευση τω δύο Χριστιανικών κοινοτήτων.
Κληρονομείτε από τον προκάτοχό σας ένα πολύ σημαντικό, σοβαρό και αξιόλογο ποιμαντικό και κοινωνικό έργο (τριών περίπου δεκαετιών) το οποίο πιστεύουμε ότι θα συνεχίσετε και θα επαυξήσετε αξιοποιώντας τα έμφυτα και επίκτητα χαρίσματά σας.
Προσωπικά είμαι ευγνώμων στον Σεβασμιώτατο κ. Νικόλαο για την πηγαία έκφραση των αισθημάτων αγάπης και εκτιμήσεώς του προς το ταπεινό μου πρόσωπο, αισθήματα που σας διαβεβαιώ Σεβασμιώτατε κ. Νικόλαε ότι είναι αμοιβαία. Σπανίως είχαμε συναντηθεί κατά την διάρκεια πανηγύρεων ή άλλων λειτουργικών εκδηλώσεων, αλλά είχαμε μια πολύ καλή επικοινωνία όταν συναντιόμαστε είτε στο γραφείο μου, είτε σε διάφορες Εθνικές επετείους, είτε πολύ συχνά στο πλοίο όπου ακούραστος και ακαταπόνητος περιοδεύατε τα νησιά της περιφερείας σας και είχαμε την δυνατότητα πολύ εποικοδομητικών συζητήσεων και ανταλλαγής απόψεων θαυμάζοντας πάντοτε τις πλούσιες γνώσεις σας και την ευρύτητα πνεύματος που σας διακρίνει.
Εύχομαι ο Θεός να σας διατηρεί πάντοτε υγιή και ακμαίο, όπως είστε μέχρι σήμερα, ώστε με την πολυετή εμπειρία σας αλλά και με τα χαρίσματά σας να αποτελείτε για την τοπική μας κοινωνία ένα πολύ χρήσιμο και σημαντικό άνθρωπο, για δε τον διάδοχό σας κ. Ιωσήφ, ένα πολύτιμο σύμβουλο και σταθερό στήριγμα στο έργο του. Επιτρέψτε μου δε με την ευκαιρία αυτή να σας προσφέρω σε ένδειξη τιμής και αγάπης ένα ακριβές αντίγραφο της θαυματουργής Ιεράς Εικόνος της Παναγίας μας της Εκατονταπυλιανής που βρίσκεται στο νησί της Πάρου (νησί και της δικής σας περιφερείας) και αποτελεί σύμβολο και σημείο αναφοράς για όλη την Μητρόπολή μας.
Εσείς Σεβασμιώτατε κ. Ιωσήφ αναλαμβάνετε πλέον τη δύσκολη και πολυεύθυνη επισκοπική σας διακονία. Για τον λόγο αυτό επιτρέψτε μου να σας προσφέρω ένα επιστήθιο Σταυρό, κοινό σύμβολο της Χριστιανικής μας πίστεως, αλλά και σύμβολο υπομονής και καρτερίας, ευχόμενος εκ μέσης καρδίας ο Σταυρωθείς και Αναστάς Ιησούς να σας στηρίζει, να σας χαρίζει υγεία, ακμή σωματικών και πνευματικών δυνάμεων και να σας ενισχύει στην επιτέλεση των υψηλών σας καθηκόντων.

Καλή δύναμη στο έργο σας!

Νάξος 30 Μαΐου 2021

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου