ΜΕ ΛΑΜΠΡΟΤΗΤΑ Η ΕΟΡΤΗ ΤΟΥ ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ ΣΤΗΝ ΤΗΝΟ
Με συρροή πιστών έγινε ο πανηγυρικός εορτασμός της μνήμης του Αγίου Νικολάου στην Τήνο, τόσο στις δύο Καθολικές Ενορίες όσο και στην μία της Αδελφής Ορθόδοξης Εκκλησίας. Την παραμονή ο Αρχιεπίσκοπός μας τέλεσε Αρχιερατικό Εσπερινό στον πανηγυρίζοντα Ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Στενή. Μαζί του συμπροσευχήθηκαν ο εφημέριος π. Φραγκίσκος Βιδάλης, ο υπεφημέριος Ιεροδιάκονος π. Ιωάννης Σκλάβος και ο εφημέριος Μυκόνου και Πάρου π. Ριχάρδος.
Μετά την ανάγνωση του σύντομου Αναγνώσματος μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος και είπε:
Όταν η Εκκλησία τιμά τους αγίους και μέσο αυτών αποδίδει δόξα και λατρεία στο Θεό, της δίνεται η ευκαιρία να ακούσει το λόγο του Θεού και να μελετήσει το συγκεκριμένο τρόπο που ο κάθε άγιος ή η αγία αγωνίστηκαν και με τη χάρη του Θεού κατάφεραν να μιμηθούν στη ζωή τους το Χριστό.
Ο Άγιος που σήμερα ανατολή και δύση με την ίδια λαμπρότητα και επισημότητα πανηγυρίζει είναι ο άνθρωπος του Θεού, που έθεσε σκοπό στη ζωή του να κάνει πράξη το μήνυμα που έφερε ο Χριστός πάνω στη γη και που είναι η αγάπη για το Θεό και αγάπη για τον άνθρωπο.
Είναι ο Ποιμένας της Εκκλησίας που με τη χάρη του Θεού έγινε ο προστάτης των φτωχών και των αδυνάτων, των αθώων και των παιδιών. Έγινε ο συμπαραστάτης όλων εκείνων που ζουν μέσα στις φουρτούνες της ζωής, της θάλασσας αλλά και της στεριάς που παλεύουν μέσα στα κάθε λογής κύματα για να εξασφαλίσουν τον άρτο τον επιούσιο μέσα στη σημερινή φουρτουνιασμένη κοινωνία που την χτυπούν αλύπητα τα δυνατά κύματα και το τσουνάμι της ηθικής και υλικής κρίσης.
Είναι εκείνος, προς τον οποίο η Εκκλησία ψάλλει: Προστάτα μας Νικόλαε την οικουμένη σώσε, την ένωση των χριστιανών στην Εκκλησία δώσε.
Αυτή την προσευχή και μείς σήμερα ως Εκκλησία του Χριστού του απευθύνουμε και του ζητούμε να μεσιτεύει στο Θεό ώστε όλοι οι Χριστιανοί να αντιληφθούν και να συνειδητοποιήσουν ότι δεν πάει πια άλλο. Είναι τουλάχιστο ανόητο και προκαλεί σκάνδαλο στους μη πιστεύοντας να προβάλουμε όσα ακόμη μας χωρίζουν και να μην χαιρόμαστε για όσα μας ενώνουν. Οφείλουμε να δοξάζουμε τον Ένα και Τριαδικό Θεό για τα σταθερά βήματα αλληλοσεβασμού και αγάπης που εμπνευσμένα άρχισαν να επιταχύνονται επί της εποχής των ποιμένων της Εκκλησίας αειμνήστων Πάπα Παύλου του 6ου και Οικουμενικού Πατριάρχου Αθηναγόρα αλλά και οι σημερινοί άξιοι διάδοχοί των, Πάπας Φραγκίσκος και Βαρθολομαίος ο 1ος . Παρά τις δυσκολίες και τα εμπόδια συνεχίζουν να αποκαλούνται αδελφοί και να βαδίζουν χαίρει χέρι με συνοδοιπόρο τον Αναστημένο Χριστό, όπως τους δύο μαθητές της Εμμαούς, στη σύγχρονο Εμμαούς που είναι η Ενωμένη και πάλι Εκκλησία του Χριστού, για να πλησιάσουν στον ένα άρτο και στο κοινό Ποτήριο της Ευχαριστίας.
Εμείς δεν επηρεαζόμαστε από ανόητες δικαιολογίες που θέλουν να βραδυπορήσουν αυτή την πορεία αγάπης και ενότητας που έχουν ξεκινήσει οι δύο αδελφές Εκκλησίες. Δεν επηρεαζόμαστε από εκείνους που γίνονται όργανα όχι του Αγίου Πνεύματος αλλά όργανα του πονηρού πνεύματος γι' αυτό και ενοχλούνται από όλες αυτές τις εμπνευσμένες από Άγιο Πνεύμα πρωτοβουλίες αγάπης και καταλλαγής. Δεν χάνουμε τον καιρό μας να καταμετρούμε τις θεολογικές, λειτουργικές, ποιμαντικές, διοικητικές και κάθε άλλου είδους διαφορές που πολλές απ' αυτές εξ άλλου δεν είναι τίποτε άλλο από μια διαφορετική έκφραση της ίδιας πραγματικότητας που υπήρχε και πριν το χωρισμό μεταξύ των Χριστιανών. Εκείνο που προσπαθούμε είναι να καταμετρούμε τις πολλές ομοιότητές μας και κάνουμε κάθε τι το δυνατό, ώστε αυτές να αυξάνουν.
Η Καθολική και Ορθόδοξη Εκκλησία δεν είναι μεταξύ τους χωρισμένες, αλλά απλώς δεν είναι πλήρως ενωμένες. Και εύχομαι με τις ικεσίες του Αγίου Νικολάου, ο οποίος τιμάτε σήμερα σε Ανατολή και Δύση. Ο Θεός Πατέρας να φωτίσει με το Άγιο Πνεύμα όλους τους Χριστιανούς της γης να κάνουν αμοιβαία βήματα προς τα εμπρός για να συναντηθούμε εν Χριστώ και μεταξύ μας. Αμήν.
Την ημέρα της εορτής ο Αρχιεπίσκοπος τέλεσε Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στον πανηγυρίζοντα ενοριακό Ναό του Αγίου Νικολάου στη Χώρα της Τήνου. Μαζί με τον Σεβασμιότατο συλλειτούργησαν ο εφημέριος π. Μάρκος Φώσκολος, ο Γενικός Βικάριος Παν/τατος π. Ρόκκος Ψάλτης, ο π. Γεώργιος Ανδριώτης, ο π. Αντώνιος Φόνσος και ο π. Ριχάρδος Ταράσκεβιτς.
Μετά την ανάγνωση του Ιερού Ευαγγελίου μίλησε ο Αρχιεπίσκοπος και είπε:
Εάν υπάρχει ένας άγιος που η χριστιανική παράδοση μπορεί να μας υποδείξει ως προστάτη στους δύσκολους οικονομικά αυτούς καιρούς και για όλες τις περίεργες φουρτούνες της ζωής, σίγουρα αυτός δε μπορεί να είναι άλλος από τον Άγιο Νικόλαο, που σήμερα ανατολή και δύση πανηγυρίζει την αγία μνήμη του.
Είναι ο άγιος για τον οποίο διαθέτουμε λίγα ιστορικά δεδομένα. Έζησε στα μέσα του τρίτου και στην αρχή του τέταρτου αιώνα στη σημερινή Τουρκία και ήταν επίσκοπος στην Πόλη Μύρα της Λυκίας. Τα άγια λείψανά του για να προστατευθούν μεταφέρθηκαν στην Πόλη Μπάρι της Ιταλίας το έτος 1087 και συνεχίζουν μέχρι σήμερα να αποτελούν τον προορισμό πολυάριθμων προσκυνητών, ιδιαίτερα από την Ανατολή και τη Νότια Ευρώπη.
Ο Άγιος Νικόλαος, ως επίσκοπος, ασχολήθηκε για τη διατήρηση της πίστης του λαού του. Φαίνεται ότι συμμετείχε στην Οικουμενική Σύνοδο της Νικαίας το 325 και υπερασπίστηκε την πίστη της Εκκλησίας μαζί με τους άλλους Συνοδικούς Πατέρες καταδικάζοντας την αίρεση του Αλεξανδρινού Ιερέα Αρείου, ο οποίος δίδασκε ότι ο Υιός είναι κατώτερος στην εξουσία από τον Θεό Πατέρα, απέρριπτε τη θεϊκή υπόσταση του Ιησού, τον οποίο θεωρούσε γέννημα ή κτίσμα του Θεού και άρα όχι κατ' ουσίαν Θεό, διότι, όπως έλεγε ο Άρειος ο Θεός είναι Ένας και μόνος, αγέννητος, άναρχος και αιώνιος. Δίδασκε ακόμη ότι ο Χριστός βρέθηκε στην θέση του Υιού του Θεού, επειδή ο Θεός τον αναβάθμισε στη θεότητα έχοντας προβλέψει ότι θα σταθεί μέχρι το τέλος τελείως δίκαιος.
Ο Άγιος Νικόλαος είναι γνωστός στην Εκκλησία ως ο προστάτης των φτωχών και των αδυνάτων, ως ο άνθρωπος που ήταν κοντά στις ανάγκες και τα προβλήματα του λαού του, του πνευματικού του ποιμνίου. Αντιμετώπιζε με πίστη, έμπρακτα και γενναιόδωρα την κάθε λογής φτώχεια του ανθρώπου. Ήταν ο κατ'εξοχήν «φιλάνθρωπος».
Η παράδοση αναφέρει ότι στην Πόλη των Μύρων ζούσε κάποιος άνθρωπος που είχε οικονομικά καταστραφεί, πατέρας τριών κοριτσιών που κινδύνευαν να πάρουν λανθασμένο δρόμο.
Όταν το πληροφορήθηκε ο Επίσκοπος Νικόλαος, για τρεις συνεχόμενες νύκτες, χωρίς να γίνει αντιληπτός από κανένα, έριξε από το παράθυρο των κοριτσιών τρία πουγκιά με νομίσματα.
Με τον τρόπο αυτό ο πατέρας τους κατάφερε να εξοφλήσει το χρέος του και να εξασφαλίσει την προίκα για το γάμο και των τριών κοριτσιών του.
Πόσο όμορφο είναι αυτό το παράδειγμα για κάθε σημερινό επίσκοπο: Ο Άγιος Νικόλαος δείχνει τι πρέπει να κάνει κάθε καλός επίσκοπος, κάθε ιερέας και όλη η Εκκλησία, ιδιαίτερα σε περιόδους ηθικής και οικονομικής κρίσεως.
Ο Άγιος Νικόλαος την αγαθοεργία του δε την δημοσίευε, αλλά την πραγματοποιούσε νύκτα για να μην τον πάρει κανένας είδηση, έκανε αυτό που είπε ο Χριστός, «όταν κάνεις ελεημοσύνη μην το διατυμπανίζεις, όπως κάνουν οι υποκριτές στις συναγωγές και στους δρόμους, για να τους τιμήσουν οι άνθρωποι….. όταν δίνεις ελεημοσύνη, ας μην ξέρει το δεξί τι κάνει το αριστερό σου χέρι» (Ματθ.6,2).
Αυτός ο τρόπος αγαθοεργίας αδελφοί μου και αδελφές μου δεν είναι ξένος προς τη σημερινή Εκκλησία.
Είναι ο τρόπος που χρησιμοποιεί εκτός των άλλων και ο σημερινός Πάπας Φραγκίσκος, όπως διαβάσαμε τις ημέρες αυτές σε πολλά ηλεκτρονικά και έντυπα ΜΜΕ, ακόμη και στα ελληνικά! Τα βράδια στέλνει τον υπεύθυνο του προσωπικού του «φιλόπτωχου ταμείου», τον Πανοσιολογιότατο π. Konrad Krajewski στους δρόμους της Ρώμης με ένα αυτοκίνητο χωρίς τα διακριτικά της Πόλεως του Βατικανού για να συναντήσει τους φτωχούς και τους άστεγους και να τους βοηθήσει ηθικά και υλικά. Μάλιστα όταν κάποιος δημοσιογράφος τον ρώτησε, αν κάποια φορά σ’ αυτή τη βραδινή εξόρμηση ήταν μαζί του και ο Πάπας, απλώς ο δημοσιογράφος απέφυγε να απαντήσει.
Ο κάθε επίσκοπος, ο κάθε ιερέας, όλη η Εκκλησία, όσο φτωχή κι αν είναι, οφείλουν να είναι «η άμεση δράση» στις περιπτώσεις των πραγματικά δυστυχισμένων και φτωχών.
Ο Άγιος Νικόλαος είναι ο προστάτης όχι μόνο των φτωχών, αλλά και όσων αντιμετωπίζουν φουρτούνες στη θάλασσα και στη στεριά. Και στην εποχή μας οι φουρτούνες της στεριάς είναι πιο επικίνδυνες από εκείνες της θάλασσας. Είναι η εποχή που όλοι μας έχουμε ανάγκη από τη βοήθεια του Αγίου Νικολάου για να μη μας πνίξουν τα κύματα των πάσης φύσεως δυσκολιών..
Είναι η ώρα που η Καθολική Εκκλησία με τις λίγες οικονομικές της δυνατότητες μαζί με την αδελφή Ορθόδοξη Εκκλησία, οφείλουμε ακόμη και από το υστέρημά μας, να ρίχνουμε ένα πουγκί σε είδος ή σε χρήμα, από τα παράθυρα των αναγκεμένων για να σώσουμε όσο το δυνατό περισσότερες αδύναμες οικονομικά οικογένειες.
Τότε θα πανηγυρίσουμε σωστά και χριστιανικά τη μνήμη του μεγάλου προστάτη των φτωχών, του προστάτη των ναυτικών, και του εγγυητή της ενότητας των Εκκλησιών. Τότε θα μπορούμε να ψάλουμε στον Άγιο Προστάτη αυτής της Ενορίας μας: Προστάτη μας Νικόλαε, την οικουμένη σώσε, την ένωση των Χριστιανών, στην Εκκλησία δώσε. Αμήν.
Μετά τον Αρχιερατικό Εσπερινό στη Στενή και την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία στη Χώρα οι παρόντες ευχήθηκαν τα χρόνια πολλά στον Αρχιεπίσκοπο.