ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΒΡΥΣΙ

ΜΕ ΕΠΙΚΕΝΤΡΟ ΤΟ ΒΡΥΣΙ

Η τοπική μας Εκκλησία εόρτασε την Κοίμηση και Μετάσταση της Παναγίας με ιδιαίτερη επισημότητα και με μία μεγάλη συμμετοχή των πιστών στις ιερές Ακολουθίες που είχαν προγραμματιστεί.

        Επίκεντρο των εκδηλώσεων αυτών ήταν, όπως κάθε χρόνο το Θεομητορικό μας Προσκύνημα της Μεταστάσεως της Θεοτόκου στο Βρυσί Τήνου (Βρυσιώτισσα).

        Την Τετάρτη πριν από την  πανήγυρη τελέστηκε η Παράκληση της Παναγίας στην  οποία προΐστατο ο Αρχιεπίσκοπος και συμπροσευχόταν μαζί του ο υπεύθυνος του Προσκυνήματος π. Φραγκίσκος Βιδάλης, ο Παν/τατος π. Νικηφόρος Βιδάλης της Ιεράς Αρχιεπισκοπής των εν Αθήναις Καθολικών και ο π. Μάρκος Βιδάλης, ο οποίος στο διάστημα αυτό ευρίσκεται στο νησί της Τήνου και καλύπτει τα κενά των  πέντε ενοριών που δημιουργήθηκαν εξ αιτίας της ασθένειας του π. Αντωνίου Φόνσου.

        Την Πέμπτη παραμονή της εορτής στις 9 το βράδυ τελέστηκε Αρχιερατικός Εσπερινός με την παρουσία αρκετών ιερέων και πλήθος ευλαβών της Παναγίας.

        Το αποκορύφωμα της εορτής ήταν η Αγρυπνία προσευχής που άρχισε στις 11 τη νύκτα και ολοκληρώθηκε με τη Θεία Λειτουργία τις πρώτες πρωινές ώρες. Ήταν η προσευχή της τοπικής μας  Εκκλησίας για τους  μάρτυρες της εποχής μας στη Μέσω και Άπω Ανατολή, που  προτιμούν να θυσιάσουν τη ζωή τους  παρά να προδώσουν  το Χριστό και την Εκκλησία του.

        Η Αγρυπνία ξεκίνησε με τη Θεία Λειτουργία και κατά τη στιγμή της Ακολουθίας του Λόγου έγινε μία παρατεταμένη μελέτη  του Λόγου με τη βοήθεια  του Ιεροδιακόνου μας π. Ιωάννη και των Ιερέων π. Μάρκου Φώσκολου, π. Μάρκου Βιδάλη, π. Δημητρίου, π. Φραγκίσκου Βιδάλη και του Αρχιεπισκόπου.

Προκειμένου να βοηθηθεί η συναγμένη Εκκλησία να προσευχηθεί για τους διωκομένους αδελφούς μας, επελέγησαν ως ευαγγελική περικοπή οι Μακαρισμοί. Είχε ζητηθεί σε κάθε ομιλητή μέσα σε πέντε λεπτά να παρουσιάσει τη δική του μελέτη βοηθώντας τους παρόντες να εμβαθύνουν το θέμα των μακαρισμών. Αποδείχτηκε  επιτυχής ο τρόπος με τον οποίο διεξήχθη η Ακολουθία της Αγρυπνίας και όλοι οι παρόντες, περισσότεροι από χίλιοι ευλαβείς της Παναγίας, μέσα στην απόλυτη και εντυπωσιακή σιγή της νύκτας είχαν την ευκαιρία ενωμένοι με την ανά τον κόσμο Εκκλησία να προσευχηθούν και να ζητήσουν στον Κύριο να συνδράμει με την ενέργεια του Αγίου Πνεύματος τους αδελφούς μας μάρτυρες που με το τίμιο αίμα τους ποτίζουν τη γη στην οποία βλαστάνει ακόμη περισσότερο η πίστη των Χριστιανών. Η αγάπη των  μαθητών του Χριστού που τιμωρούνται από τους τζιχαντιστές και φονταμενταλιστές Μουσουλμάνους γιατί κηρύττουν και βιώνουν την αγάπη. Το τραγικό για την ανθρωπότητα είναι ότι  οι διώκτες των Χριστιανών λένε πως ενεργούν στο όνομα του Θεού που τους έχει δώσει εντολή να φονεύουν τους άπιστους!!! Τώρα ποιος είναι αυτός ο  Θεός και που βρίσκεται μόνο αυτοί μπορούν να μας πουν. Αυτή είναι η σύγχρονη ανθρωπότητα!!!

Κρίμα, κρίμα και πάλι κρίμα!

Την Παρασκευή, ημέρα της Εορτής η Θεία Λειτουργία τελέστηκε στις 8 το πρωί και στις 10. Η Θεία Λειτουργία των 8 είχε πάρα πολλούς ευλαβείς της Παναγίας  καθώς μερικοί από αυτούς είχαν περάσει όλη τη νύκτα στο Ναό προσευχόμενοι για το σκοπό που είχε ζητήσει ο Άγιος Πατέρας, ο Πάπας Φραγκίσκος και ο Αρχιεπίσκοπός μας.

        Η Θεία Λειτουργία των 10 ήταν και πάλι Αρχιερατική και η παρουσία των πιστών ήταν και πάλι μεγάλη.

        Αξίζουν συγχαρητήρια στη διοικούσα Επιτροπή του Θεομητορικού μας Προσκυνήματος  της Παναγίας της Βρυσιώτισσας για τη φροντίδα και την όλη παρουσίαση του Προσκυνήματος που τους τιμά και τιμά όλη την τοπική μας Εκκλησία. Όμως είναι αλήθεια πως η μεγαλύτερη τιμή και κατά το φετινό πανηγυρισμό ήταν η παρουσία ενός μεγάλου πλήθους κόσμου που κατέκλισε τους χώρους του υπαίθριου Ναού στο Βρυσί, το οποίο έζησε  και πάλι  λαμπρές ημέρες κατά την Λαμπρή  την καλοκαιρινή που η τοπική μας Εκκλησίας ενωμένη με την ανά τον κόσμο Εκκλησία εόρτασε «το Πάσχα της Παναγίας».

 

        Στην τελετή παρέστησαν ο Δήμαρχος Τήνου κ. Κροντηράς Παναγιώτης, ο Νεοεκλεγείς Δήμαρχος κ. Ορφανός Σίμος, ο Έπαρχος Τήνου και ο νεοεκλεγείς Έπαρχος Τήνου, κ. Μάνθος Βίλας και κ. Ιωάννης Γιαγιάς αντίστοιχα, Εκπρόσωποι της Περιφέρειας, Αντιδήμαρχοι του Δήμου Τήνου,  Δημοτικοί και Τοπικοί Σύμβουλοι.

Σε όλα τα νησιά της τοπικής μας Εκκλησίας τελέστηκε η μεγάλη εορτή της Κοιμήσεως και Μεταστάσεως της Θεοτόκου, με την εκεί παρουσία των ιερέων μας, οι οποίοι με τη μόνιμη ή έκτακτη παρουσία τους εξυπηρέτησαν τους πολλούς ευλαβείς της Παναγίας που έσπευσαν να εκφράσουν την τιμή και την ευλάβειά τους προς την κεχαριτωμένη και μεταξύ των γυναικών ευλογημένη Θεοτόκο που μεταστάθηκε με το σώμα και την ψυχή στη δόξα του  Ουρανού.

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΣΤΟ ΧΩΡΙΟ ΑΓΑΠΗ

Με μεγάλη συρροή κόσμου τελέστηκε η Πανήγυρη προς τιμήν του Προστάτη της Ενορίας Αγίου Αγαπητού στο ομώνυμο χωριό Αγάπη.

Την Παραμονή τελέστηκε πανηγυρικός Εσπερινός και την ημέρα της εορτής και πανήγυρης Αρχιερατική Θεία Λειτουργία από τον Σεβασμιότατο Αρχιεπίσκοπό μας. Μαζί του συλλειτούργησαν οι ιερείς π Γεώργιος Ανδριώτης. Π. Ριχάρδος Ταρασκεβιτς και π. Πέτρος Αρμακόλλας. Τους εκκλησιαστικούς  ύμνους και τα ασματικά μέρη της Θείας Λειτουργίας συνόδευε στο αρμόνιο ο εφημέριος π. Νικόλαος Ψάλτης.

Στην ομιλία του ο Αρχιεπίσκοπος μίλησε για τους μάρτυρες των πρώτων αιώνων της Εκκλησίας  και τους σημερινούς μάρτυρες που είναι περισσότεροι από εκείνους των πρώτων αιώνων του Χριστιανισμού.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Ποιμαντική επιστολή Ιεραρχίας

                  ΙΕΡΑ ΣΥΝΟΔΟΣ ΚΑΘΟΛΙΚΗΣ ΙΕΡΑΡΧΙΑΣ ΕΛΛΑΔΟΣ Αρ. Πρωτ.: 5606/2024      Σύρος, 23 Φεβρουαρίου 2024 Προς τους πιστούς της Καθολικής Εκκλησίας στην Ελλάδα Αδελφοί μας και

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 24 Φεβρουαρίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου