Μετανάστευση:

Έρευνα των Ευρωπαίων επισκόπων καταγράφει την ανταπόκριση των Εκκλησιών με άμεση φροντίδα και μακροπρόθεσμες δράσεις

Η Εκκλησία στην Ευρώπη ανταποκρίθηκε θετικά στις επείγουσες ανάγκες των προσφύγων και των μεταναστών, καθώς και στην έκκληση του Αγίου Πατέρα να δέχονται πρόσφυγες.

Αυτά είναι τα ευρήματα έρευνας που διεξήχθη από το Συμβούλιο Καθολικών Ιεραρχιών Ευρώπης (CCEE) και τη Διεθνή Καθολική Επιτροπή Μετανάστευσης (ICMC), το φθινόπωρο του 2015, μεταξύ των Συνόδων Ιεραρχίας 24 ευρωπαϊκών χωρών. Σύμφωνα με δήλωση που δόθηκε στην δημοσιότητα, «η βοήθεια που προσφέρεται περιλαμβάνει την άμεση φροντίδα σε ανθρώπους που έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, καθώς και μακροπρόθεσμες δράσεις για την διευκόλυνση της ένταξης στην Ευρώπη». Η έρευνα διεξήχθη για να καταγράψει την σαφή εικόνα της αντίδρασης της Εκκλησίας στην μεταναστευτική και προσφυγική κρίση στην Ευρώπη και να μοιραστούν τις ιδέες τους σχετικά με πιθανές πρακτικές απαντήσεις.

Οι Ευρωπαίοι Επίσκοποι στη δήλωσή τους καταγράφουν τα μέτρα που έχουν ληφθεί, υπενθυμίζουν πόσο, μαζί με τον πάπα Φραγκίσκο, έχουν ζητήσει από  τη διεθνή κοινότητα «να κάνει ό,τι είναι δυνατόν για τη δημιουργία  ειρήνης και σταθερότητας. Ο πόλεμος και οι συγκρούσεις παραμένουν μεταξύ των κύριων αιτιών της σημερινής προσφυγικής κρίσης. Χωρίς πραγματική πολιτική βούληση για την επίτευξη της ειρήνης και την καλύτερη κατανόηση της παγκόσμιας αλληλεγγύης και της ανάπτυξης, η κρίση θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε περαιτέρω αύξηση των εντάσεων, του φόβου και της βίας».

Παρά το γεγονός ότι οι συγκεκριμένες καταστάσεις στην κάθε ευρωπαϊκή χώρα απαιτούν «εξατομικευμένες λύσεις», τα πορίσματα της έρευνας δίνουν κάποιες γενικές ενδείξεις.

Πρώτα απ' όλα, η μελέτη υπογραμμίζει ότι «μετά από πρόσκληση του πάπα Φραγκίσκου και τις επείγουσες ανάγκες των μεταναστών και των προσφύγων, η Εκκλησία στην Ευρώπη έχει δείξει μεγάλη ειλικρίνεια και έχει αναπτύξει πρακτικούς τρόπους για να καλωσορίσει τον ξένο». Η εμπειρία που έχει αποκτηθεί  στον τομέα αυτό δεν είναι μόνο χρήσιμη για την «καλύτερη κατανόηση των αναγκών των προσφύγων», αλλά και «για να αλλάξουν στάση απέναντι σε  εκείνους  που φεύγουν για να σώσουν τη ζωή τους αλλά και να ξεπεράσουν τα συναισθήματα του φόβου». Η έρευνα δείχνει ότι η δέσμευση της Εκκλησίας περιλαμβάνει την άμεση βοήθεια σε όσους έχουν μεγαλύτερη ανάγκη, και διάφορες  μακροπρόθεσμες δράσεις που αποσκοπούν στην διευκόλυνση της ενσωμάτωσης». Στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, η Εκκλησία συνεργάζεται με τις αρχές και οικοδομεί τη δράση της σε συνεργασία με τα κράτη μέλη. «Η τεχνογνωσία της χρησιμεύει για την καλύτερη ενημέρωση και την ανάπτυξη πολιτικών που θα συμβάλουν στην κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη». Η έρευνα υπογραμμίζει επίσης ότι η Εκκλησία αντιμετωπίζει «μια σειρά από προκλήσεις» στις εξεταζόμενες χώρες, όπως «τη μειωμένη διαθεσιμότητα οικονομικών πόρων, την αύξηση της έλλειψης αλληλεγγύης μεταξύ των μελών, την ανεπάρκεια των στρατηγικών σε κρατικό επίπεδο, την άνοδο ξενοφοβικών αντιλήψεων και τα αισθήματα ανασφάλειας». Τέλος, πολύ σημαντικές είναι οι επαφές με την Εκκλησία των χωρών προέλευσης και της παρουσίας ιερέων από τις χώρες προέλευσης, η οποία είναι «πολύ χρήσιμη για τη γεφύρωση χασμάτων και την καθιέρωση του διαλόγου».

«Η σημερινή δραματική ανθρωπιστική κατάσταση -λέει το CCEE- απαιτεί διαφορετικές λύσεις σε κάθε κράτος, καθώς και την πραγματική δέσμευση, την αλληλεγγύη και την ευθύνη όλων».

Μην ξεχνάτε τους φτωχούς

Ο πάπας Φραγκίσκος έκανε νέα έκκληση στους οικονομικούς ηγέτες του κόσμου, να μην ξεχνούν τους φτωχούς.

Η κραυγή αγωνίας του Πάπα για δικαιοσύνη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη αποτυπώνεται στο  μήνυμά του προς τους συμμετέχοντες του ετήσιου Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ που πραγματοποιείται στο Νταβός της Ελβετίας.

Παρόντες στην τριήμερη συνάντηση πάνω από 2.500 συμμετέχοντες, 1.000 διευθύνοντες σύμβουλοι ή εταιρικοί επικεφαλής και πάνω από 40 ηγέτες του κόσμου.

Η προσφυγική κρίση, η κλιματική αλλαγή και η άνοδος των επιτοκίων προβλέπεται να είναι στην ατζέντα των συζητήσεων.

Η κύρια πρόκλησή σας -λέει ο Πάπας απευθυνόμενος στους διαμορφωτές της παγκόσμιας οικονομίας σήμερα- είναι να «προσπαθήσετε να βοηθήσετε εκείνους που είναι φτωχότεροι από ό,τι εσείς για την επίτευξη αξιοπρεπών συνθηκών διαβίωσης, ιδίως μέσω της ανάπτυξης του ανθρώπινου, πολιτιστικού, οικονομικού και κοινωνικού δυναμικού».

Έδωσε έμφαση στο γεγονός ότι «δεν πρέπει ποτέ να επιτρέψουμε  η κουλτούρα της ευημερίας να μας απονεκρώσει, να μας κάνει ανίκανους  να αισθανόμαστε συμπόνια στην κραυγή αγωνίας των φτωχών», ενώ τόνισε ότι «το να δακρύσουμε για τη δυστυχία των άλλων δεν σημαίνει μόνο ότι μοιραζόμαστε τον πόνο τους αλλά ότι πάνω από όλα συνειδητοποιούμε ότι οι  πράξεις μας είναι μια αιτία ανισότητας και αδικίας».

Χωρίς μισόλογα ο πάπας Φραγκίσκος λέει στους επιχειρηματικούς ηγέτες να ανοίξουν τα μάτια τους, να δουν τη δυστυχία του κόσμου, τις πληγές των αδελφών τους, οι οποίοι στερούνται την αξιοπρέπειά τους, και να αναγνωρίσουν ότι είμαστε υποχρεωμένοι να λάβουμε σοβαρά υπόψη την κραυγή τους για βοήθεια»!

Και παραθέτοντας ένα απόσπασμα από τη Βούλα προκήρυξης του Ιωβηλαίου της Ευσπλαχνίας, λέει: «Είθε η κραυγή τους να γίνει δική μας κραυγή και μαζί, να μπορέσουμε να αφαιρέσουμε το εμπόδιο της αδιαφορίας που συχνά βασιλεύει κυρίαρχη για να κρύψει την προσποίηση και τον εγωισμό»!

Στο μήνυμά του, διάσπαρτο με αποσπάσματα από εγκυκλίους και την διδασκαλία της Εκκλησίας, ο πάπας Φραγκίσκος αναφέρει τις βαθιές αλλαγές που καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε σήμερα και προέτρεψε τους ηγέτες να εξασφαλίσουν ότι η επερχόμενη «τέταρτη βιομηχανική επανάσταση», η οποία  είναι «αποτέλεσμα των ρομποτικών, των επιστημονικών και των τεχνολογικών καινοτομιών, δεν θα οδηγήσει στην καταστροφή του ανθρώπου – την αντικατάστασή του από μια άψυχη μηχανή- ούτε στη  μετατροπή του πλανήτη μας σε έναν άδειο κήπο για την απόλαυση των λίγων εκλεκτών».

«Αντιθέτως, είπε, η παρούσα στιγμή προσφέρει μια πολύτιμη ευκαιρία για να καθοδηγήσουμε και να ελέγξουμε τις διαδικασίες που βρίσκονται σε εξέλιξη, και να οικοδομήσουμε κοινωνίες χωρίς αποκλεισμούς, που βασίζονται στο σεβασμό της ανθρώπινης αξιοπρέπειας, της ανεκτικότητας, της συμπόνιας και της ευσπλαχνίας».

 

Ο Πάπας ολοκληρώνει με την έκκληση να επιδιωχθεί μια βιώσιμη και ολοκληρωμένη ανάπτυξη που θα διασφαλίζει τον πλανήτη και θα χρησιμοποιεί τα επιχειρηματικά εργαλεία για να βοηθήσει να ξεπεραστεί η σύνθετη κρίση της κοινωνίας και του περιβάλλοντος, και θα καταπολεμήσει τη φτώχεια.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 31ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ  8 Νοεμβρίου 2024                                   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου

Μόνιμοι Διάκονοι, έγγαμοι και χειροτονημένοι;

ΜΟΝΙΜΟΙ ΔΙΑΚΟΝΟΙ ΕΓΓΑΜΟΙ και ΧΕΙΡΟΤΟΝΗΜΕΝΟΙ;   Εδώ και αρκετά χρόνια, στις ιεροτελεστίες, ιδίως κατά την τέλεση της Θείας Ευχαριστίας, οι πιστοί παρατηρούν με κάποια περιέργεια