της 5ης εβδομάδας του Πάσχα
Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.
Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (15,18-21)
Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Αν ο κόσμος σας μισεί, να ξέρετε ότι εμένα μίσησε πριν από σας. Αν ήσασταν από τον κόσμο, ο κόσμος θα αγαπούσε ό,τι του ανήκε. Αλλά επειδή δεν είστε από τον κόσμο, αλλά εγώ σας διάλεξα από τον κόσμο, για το λόγο αυτό ο κόσμος σας μισεί.
Να θυμάστε το λόγο που εγώ σας είπα: δεν υπάρχει δούλος ανώτερος από τον κύριό του. Αν καταδίωξαν εμένα, θα καταδιώξουν και σας. Αν τήρησαν το λόγο μου, θα τηρήσουν και το δικό σας. Αλλά θα σας κάνουν όλα αυτά εξαιτίας του ονόματός μου, επειδή δε γνωρίζουν αυτόν που με έστειλε.
Λόγος του Κυρίου
Στοχασμός
“Εάν ο κόσμος σας μισεί, να ξέρετε πως πριν από εσάς μίσησε εμένα”
Δεν ξέρω αν υπήρξε μια εποχή κατά την οποία να είσαι Χριστιανός ήταν κάτι απλό. Ακούγοντας τα λόγια του Ιησού, φαίνεται πως ποτέ δεν ήταν απλό. Σίγουρα δεν είναι εύκολο ούτε σήμερα. Αντίθετα, είναι ευκολότερο να μην είσαι Χριστιανός. Θα τολμούσα να πω ότι υπάρχει ένα είδος “χριστιανοφοβίας” γύρω μας. Επομένως, όποιος είναι Χριστιανός σήμερα, από κάποιους ανάμεσά μας κατηγορείται ότι είναι “μεσαιωνικός” τύπος, αλλού όμως θεωρείται “ένοχος θανάτου”.
Όταν γνώρισα τον Ιησού και αποφάσισα να τον ακολουθήσω, η καλύτερη εξήγηση που είχαν «οι φίλοι μου» ήταν ότι είχα «χάσει τα μυαλά μου». Ακριβώς έτσι, γιατί το μυαλό, ο Χριστιανός δεν το έχει. Είναι ευκολότερο να ακολουθεί κανείς το ρεύμα, να αφήνεται παρασύρεται από αυτό, να προσαρμόζεται στην επικρατούσα αντίληψη. Όποιος είναι σήμερα Χριστιανός, όποιος αγωνίζεται πραγματικά για να είναι Χριστιανός, οπουδήποτε στον κόσμο, το κάνει με δική του ευθύνη και κίνδυνο. Και το κάνει για έναν απλό λόγο: ανακάλυψε ζωντανό Εκείνον, τον Ιησού, που οι ισχυροί της γης ήθελαν νεκρό. Και τον «ερωτεύτηκε». Δε μπορεί πλέον να ζήσει χωρίς αυτόν. Μπορεί κάποιος να ζει χωρίς αναπνοή; Για μας, ο Ιησούς είναι ο καθαρός αέρας που αναπνέουμε. Και ο κόσμος μας μισεί γι’ αυτό. Όπως μίσησε Εκείνον. Μισεί εκείνους που προσπαθούν, γιατί πραγματικά πιστεύουν. Και τον βάζουμε σε κρίση τον κόσμο. Διαταράσσουμε την ησυχία του. Με τις «πενιχρές πεποιθήσεις» μας, είμαστε σαν άλλος «Ιωάννης Βαπτιστής», ο οποίος στο «κόσμο – Ηρώδη» εξακολουθεί να λέει: «Δεν σου επιτρέπεται».
Δύσκολο να κάνουμε όπως ο Ιωάννης Βαπτιστής. Διακινδυνεύουμε να χάσουμε το κεφάλι μας. Ρισκάρουμε να μας χτυπήσουν. Βέβαια, αν τα δούμε έτσι τα πράγματα, τότε δεν είναι καλό. Φαίνεται ότι δεν υπάρχει κανένα όφελος. Όμως, όποιος έχει συναντήσει τον Ιησού έχει ήδη όφελος. Τον ωθεί η αγάπη. Και προτιμά να διακινδυνεύει διωγμούς, αντί να ζει χωρίς Εκείνον. Γιατί, χωρίς τον Ιησού η ζωή δεν είναι ζωή.
Στοχασμός του don Pino Terranova
ΠΡΟΣΕΥΧΗ
Μελετώντας το Λόγο σου Κύριε, στη σκέψη μου έρχονται τα λόγια του Αποστόλου Παύλου:
«Ποιος θα μας χωρίσει από την αγάπη του Χριστού;
Ποιος, Κύριε, μπορεί να με χωρίσει από την αγάπη σου;
Μήπως η θλίψη, ή στενοχώρια, ή διωγμός, ή πείνα, ή γύμνια, ή κίνδυνος, ή μαχαίρι;
Τι Κύριε από όλα αυτά μπορεί να είναι πιο δυνατό ώστε να με χωρίσει από την αγάπη σου;
Πράγματι, στη ζωή μου όλα αυτά, κάποιες στιγμές, δείχνουν ποιο δυνατά
αλλά τίποτα δεν μπορεί να ξεπεράσει την αγάπη σου.
«Επειδή, όπως λέει ο Παύλος, είμαι πεπεισμένος ότι ούτε θάνατος, ούτε ζωή,
ούτε άγγελοι, ούτε αρχές, ούτε δυνάμεις, ούτε παρόντα, ούτε μέλλοντα,
θα μπορέσουν να με χωρίσουν από την αγάπη του Θεού που είναι στον Ιησού Χριστό τον Κύριο μας ».
Αύξησε Κύριε την πίστη μου. Αμήν.
(πηγή: episkopisyrou.gr)
πνρ