ΜΕΛΕΤΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗΣ 14 ΜΑΙΟΥ 2021

ΑΓΙΟΥ ΜΑΤΘΙΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (15, 9-17)

Τον καιρό εκείνο είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Όπως ο Πατέρας με αγάπησε, κι εγώ αγάπησα εσάς. Παραμείνετε μέσα στη δική μου αγάπη. Αν τηρείστε τις εντολές μου, θα παραμείνετε μέσα στην αγάπη μου, όπως κι εγώ έχω τηρήσει τις εντολές του Πατέρα μου και παραμένω μέσα στην αγάπη του. Αυτά σας τα είπα για να είναι η χαρά μου μέσα σας και η χαρά σας να είναι πλήρης.
Αυτή είναι η δική μου εντολή: να αγαπάτε ο ένας τον άλλο όπως σας αγάπησα. Μεγαλύτερη αγάπη απ’ αυτή κανένας δεν έχει, όταν κάποιος θυσιάσει τη ζωή του για χάρη των φίλων του.
Εσείς είστε οι φίλοι μου, αν εκτελείτε όσα εγώ σας διατάζω. Δε σας λέω πια δούλους, διότι ο δούλος δε γνωρίζει τι κάνει ο κύριός του. Αλλά εσάς σας ονόμασα φίλους, διότι σας έκαμα γνωστά όλα όσα άκουσα από τον Πατέρα μου.
Δε με διαλέξατε εσείς, αλλά εγώ σας διάλεξα και σας όρισα να πάτε και να καρποφορήσετε και ο καρπός σας να είναι μόνιμος. Ώστε ό,τι ζητείστε απ’ τον Πατέρα στο όνομά μου, να σας το δώσει. Αυτή την εντολή σας δίνω: να αγαπάτε ο ένας τον άλλο.
Λόγος του Κυρίου

Στοχασμός

Σήμερα είναι η γιορτή του Αγίου Ματθία Αποστόλου, που εκλέχθηκε από τους μαθητές του Ιησού για να αντικαταστήσει τον Ιούδα μετά την Πεντηκοστή, για να αποκατασταθεί το αρχικό σχέδιο του Ιησού. Θα μπορούσαμε να πούμε πως είναι ένας εφεδρικός «παίκτης», ένας Απόστολος που μπήκε στο γήπεδο στο τέλος του παιχνιδιού…
Οι ζωές των περισσοτέρων από μας είναι μικρές και ασήμαντες στα μάτια του κόσμου. Μας κάνουν να πιστεύουμε πως γύρω μας, υπάρχουν πολλές δυνατότητες, εξαιρετικές ζωές, εκπληρωμένες ζωές, μονοπάτια ικανά να μας οδηγήσουν στη φήμη και τον πλούτο. Πόσα ψέματα! Οι τύχες του κόσμου βρίσκονται στα χέρια μερικών ανθρώπων που διατηρούν με πονηριά τη δύναμή τους.
Σε όλους εμάς όμως δίνετε μια ελάχιστη δυνατότητα να ολοκληρωθούμε σε αυτούς τους δύσκολους και απαιτητικούς καιρούς! Όλοι μας κατέχουμε ικανότητες και είμαστε προικισμένοι με χαρίσματα, και πρέπει να προσπαθούμε να εκπληρώνουμε τα όνειρά μας, καθώς ο Θεός μας χορηγεί καθημερινά άπειρες δυνατότητες.
Να λοιπόν τα καλά νέα: όπως τον Ματθία, ο Θεός μας διαλέγει να αναλάβουμε ενεργό ρόλο όταν λιγότερο το περιμένουμε.
Εάν έχουμε περάσει τη ζωή μας σε ένα πάγκο στην άκρη του γηπέδου, εάν έχουμε δει πολλούς άλλους να περνούν μπροστά από εμάς και να μπαίνουν στο παιχνίδι, αυτό δεν σημαίνει ότι είμαστε χαμένοι ή ανίκανοι. Ίσως στα μάτια του κόσμου, αλλά στα μάτια του Θεού που μας εκτιμά και μας δίνει αξία μας ζητά να θέσουμε τα χαρίσματα μας στο έργο της σωτηρίας. Γι ‘αυτό λοιπόν θάρρος, ας είμαστε πάντοτε έτοιμοι να μπούμε στον αγώνα, να εργαστούμε για την Βασιλεία του Θεού!

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Θεέ μου, πιστεύω σταθερά και είμαι βαθιά πεπεισμένος ότι σήμερα θα είσαι Εσύ που θα μου μιλήσεις, που θα μου διδάξεις αυτό που πρέπει να κάνω, που θα με παρηγορήσεις στις δοκιμασίες.

Σε παρακαλώ, δώσε μου τον απαραίτητο φωτισμό για να γνωρίσω και να ανακαλύψω την άβυσσο της καρδιάς μου, ώστε να την γνωρίσω όπως την γνωρίζεις Εσύ.

Αυτή είναι η χάρη που ταπεινά σου ζητώ, Θεέ μου, μαζί μ’ εκείνη να επωφεληθώ από τις καλές συστάσεις που θα μου γίνουν.
Αμήν.

(Προσευχή Αγίου Ιωάννη Βαπτιστή De la salle)

π.Ν.Ρ.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 29 Νοεμβρίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Αίθουσα Παύλος Στ’ Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου 2023     Κατήχηση. Το πάθος για τον ευαγγελισμό: ο αποστολικός ζήλος του πιστού.

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΕΟΡΤΗ ΑΓΙΟΥ ΑΝΔΡΕΑ ΑΠΟΣΤΟΛΟΥ Πέμπτη 30 Νοεμβρίου 2023               Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου