Μελέτη του Ευαγγελίου: 2 Απριλίου 2022

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

+ Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (18,9-14)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς ακόμα αυτή την παραβολή, προς κάποιους που είχαν εμπιστοσύνη στον εαυτό τους ότι ήταν δίκαιοι και περιφρονούσαν τους άλλους:

«Δυο άνθρωποι ανέβηκαν στο ναό για να προσευχηθούν. Ο ένας ήταν Φαρισαίος και ο άλλος τελώνης. Ο Φαρισαίος στάθηκε όρθιος και προσευχήθηκε μέσα του τα εξής: “Θεέ μου, σ’ ευχαριστώ, διότι δεν είμαι όπως οι υπόλοιποι άνθρωποι, που είναι άρπαγες, άδικοι, μοιχοί, ή και όπως αυτός ο τελώνης. Νηστεύω δυο φορές την εβδομάδα και δίνω τη δεκάτη απ’ όλα όσα αποκτώ”.

Όμως ο τελώνης στεκόταν μακριά και δεν ήθελε ούτε τα μάτια να σηκώσει προς τον ουρανό, αλλά χτυπούσε το στήθος του λέγοντας: “Θεέ μου, ελέησέ με τον αμαρτωλό”.

Σας λέω ότι αυτός κατέβηκε δικαιωμένος στο σπίτι του και όχι ο άλλος. Διότι καθένας που εξυψώνει τον εαυτό του θα ταπεινωθεί, ενώ αυτός που ταπεινώνει τον εαυτό του θα υψωθεί».

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

«Θεέ, ελέησε με τον αμαρτωλό».

Δύο άνδρες ανέβηκαν στο ναό για να προσευχηθούν: ο ένας ήταν Φαρισαίος και ο άλλος Τελώνης”. Έτσι ξεκινά η παραβολή του σημερινού Ευαγγελίου. Σε λίγο θα τελέσω τη Θεία Λειτουργία. Και εγώ θα ανεβώ στον ναό για να προσευχηθώ. Φτάνοντας στο Ναό, θα φέρω στο Θεό και τα δύο μέρη του εαυτού μου: εκείνο  του Φαρισαίου και εκείνο του Τελώνη. Εκείνη την πλευρά του εαυτού μου που αισθάνεται δίκαιη και σωστή, επειδή συχνάζει στο ναό, προσεύχεται και γράφει τις σκέψεις για το Ευαγγέλιο και εκείνη την πλευρά που φοβάται να διασχίσει εκείνο το κατώφλι, επειδή τόσο πολύ αισθάνεται ανεπαρκής και αμαρτωλή. Είναι η πλευρά που βρίσκεται συνεχώς σε πόλεμο με κάποιον, που δυσκολεύεται να συγχωρεί, που είναι υπερήφανη, και εκείνη που είναι “σκληρή” με τον εαυτό της και με τους άλλους. Και οι δυο αυτές πλευρές του εαυτού μου, μού είναι πολύ αγαπητές. Ακόμα κι αν με κάνουν να υποφέρω. Και οι δύο είναι αληθινές. Θα πάω στον ναό έτσι όπως είμαι και θα πω στον Θεό: “Ιδού η μια πλευρά μου, εκείνου του Φαρισαίου, που θεωρεί πως είναι καλύτερη από τους άλλους, ιδού και η άλλη μου πλευρά, αυτή του Τελώνη, που φοβάται να πιστέψει στην αγάπη Σου.  Δείξε έλεος! Ελέησέ με τον αμαρτωλό!». Στο τέλος, όμως, και οι δύο πλευρές είμαι πάντα εγώ. Σε εκείνο το  ναό σήμερα, θα μπει ένας άνθρωπος γεμάτος ελαττώματα και προβλήματα, ένας άνθρωπος που είναι έτσι όπως είναι. Ελπίζω, όταν  θα βγει να είναι  πιο δίκαιος και πιο αληθινός φίλος του Θεού και του πλησίον και που ενώ μπαίνοντας ικετεύει: “Ω Θεέ ελέησέ με τον αμαρτωλό» βγαίνοντας να αναφωνεί: “Σ’ Ευχαριστώ Κύριε”

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, πολλές είναι οι αμαρτίες μου, πολλά τα ανομήματά μου και τα παραπτώματά μου. Φοβάμαι ν’ ανοιχτώ σε Σένα. Δεν ξέρω τί να σου πω. Ντρέπομαι να σου δείξω τι έχω μέσα στην καρδιά μου, γιατί θα φανούν όλα τα φαύλα έργα μου. Εσύ όμως, Κύριε, με αναζητάς ακόμη και στο σκοτάδι, ρίχνοντας φως όπου κι αν πας. Δεν με παρατάς, ούτε με κατηγορείς. Συνεχίζεις να πιστεύεις σε μένα και προσπαθείς πάλι να με πλησιάσεις. Δεν κρίνεις μόνο από τα έργα μας αλλά αν έχουμε ειλικρινή, πρόθυμη, ευάρεστη καρδιά, που θα σε υποδέχεται κάθε φορά που θα με επισκέπτεσαι. Μόνο εσύ, Κύριε, θα μου δώσεις εσωτερική ειρήνη συμφιλιώνοντας τον εαυτό μου με Σένα. Δώσε μου, λοιπόν, το θάρρος να αναγνωρίσω τις αμαρτίες μου και να τις εξομολογηθώ. Βοήθησέ με να βλέπω πάντα την αλήθεια μέσα από το σκοτάδι μου. Μάθε με να είμαι ταπεινός, ώστε να συνειδητοποιώ ότι όλα όσα βλέπω, ακούω και αισθάνομαι προέρχονται από τη χάρη Σου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου