Μελέτη του Ευαγγελίου: 12 Απριλίου 2022

 

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 5ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.


ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο  (8,21-30)

Τον καιρό εκείνο, είπε 0 Ιησούς στους Φαρισαίους: “Εγώ πηγαίνω και θα με αναζητείστε και θα πεθάνετε μέσα στην αμαρτία σας. Όπου εγώ πηγαίνω, εσείς δε μπορείτε να έλθετε”.

Έλεγαν τότε οι Ιουδαίοι: “Μήπως θα αυτοκτονήσει, διότι λέει: `Όπου εγώ πηγαίνω, εσείς δε μπορείτε να έλθετε’;”

Και τους έλεγε: “Εσείς είστε από εδώ κάτω, εγώ είμαι από εκεί επάνω. Εσείς είστε απ’ αυτόν εδώ τον κόσμο, εγώ δεν είμαι απ’ αυτόν τον κόσμο. Σας είπα, λοιπόν, ότι θα πεθάνετε μέσα στις αμαρτίες σας. Διότι αν δεν πιστέψετε ότι Εγώ Είμαι, θα πεθάνετε μέσα στις αμαρτίες σας”.

Του έλεγαν τότε: “Εσύ ποιός είσαι;”

Τους είπε ο Ιησούς: “Κατ’ αρχήν: ό, τι και σας λέω! Έχω πολλά να πω για σας και να σας κρίνω. Αλλά αυτός που με έστειλε λέει αλήθεια, κι εγώ εκείνα που άκουσα απ’ αυτόν, αυτά λέω στον κόσμο”. Δεν κατάλαβαν ότι τους μιλούσε για τον Πατέρα.

Τους είπε τότε ο Ιησούς: “Όταν θα υψώσετε τον Υιό του ανθρώπου, τότε θα γνωρίσετε ότι Εγώ Είμαι και αφ’ εαυτού μου δεν κάνω τίποτα, αλλά, όπως με δίδαξε ο Πατέρας, αυτά λέω. Κι αυτός που με έστειλε, είναι μαζί μου. Δε με άφησε μόνο, διότι εγώ κάνω πάντοτε ό,τι του είναι αρεστό”.

Ενώ ο Ιησούς έλεγε αυτά, πολλοί πίστεψαν σ’ αυτόν.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Πιστεύω ότι όταν ένας άνθρωπος βρίσκεται στο τέλος της ζωής του και το συνειδητοποιεί, τότε η ένταση των λόγων του αρχίζει να έχει ένα απροσδόκητο βάθος. Όποιος είναι δίπλα του νιώθει πόσο αληθινά μπορεί να είναι αυτά τα λόγια αλλά δεν τα καταλαβαίνει πλήρως.

Χρειάζεται πάντα πολύς χρόνος για να καταλάβουμε τι εννοούσαν αυτοί οι άνθρωποι εκείνη τη στιγμή. Έτσι είναι και με τον Ιησού στο σημερινό Ευαγγέλιο. Είναι λόγια φλογερά, γεμάτα με ένα κρυφό νόημα που νιώθεις ότι είναι αληθινά αλλά δεν καταλαβαίνεις αμέσως πού θέλουν να σε οδηγήσουν:

“Εσείς είστε από εδώ κάτω, εγώ είμαι από εκεί επάνω. Εσείς είστε απ’ αυτόν εδώ τον κόσμο, εγώ δεν είμαι απ’ αυτόν τον κόσμο. Σας είπα, λοιπόν, ότι θα πεθάνετε μέσα στις αμαρτίες σας. Διότι αν δεν πιστέψετε ότι Εγώ Είμαι, θα πεθάνετε μέσα στις αμαρτίες σας”.

Είναι σαν μια εγκάρδια έκκληση κάποιου που λέει: σταμάτα να ζεις μόνος, αλλιώς τελικά θα βουλιάξεις. Και ίσως αυτό να είναι αλήθεια. Υπάρχει κάτι που είναι χειρότερο από τις αμαρτίες, είναι η μοναξιά που δημιουργεί η υπερηφάνεια μας. Είναι η μοναξιά αυτών που λένε «δεν χρειάζομαι κανέναν, τα καταφέρνω μόνος μου». Ένας πιστός, αλλά πάνω απ’ όλα άνθρωπος, είναι αυτός που έχει την ταπεινοφροσύνη να καταλάβει ότι δεν μπορούμε να σώσουμε τον εαυτό μας και δεν μπορούμε να σώσουμε σχεδόν τίποτα από τη ζωή μας αν κάποιος δεν σπάσει στη μοναξιά μας και δεν μας βοηθήσει.

Το άνοιγμα στον Θεό είναι πάνω απ’ όλα ένα σχίσιμο που προκαλείται στην αυτάρκειά μας, είναι ένα ορθάνοιχτο παράθυρο σε ένα δωμάτιο όπου ο αέρας είναι πλέον αποπνικτικός. Ολόκληρο το Ευαγγέλιο είναι μια καλή είδηση ότι στην πραγματικότητα δεν είμαστε μόνοι, και πως αν ζούμε μια ελευθερία στη μοναξιά τότε αυτή δεν είναι ελευθερία αλλά κόλαση, γιατί η χαρά, όπως ο πόνος, η ομορφιά, όπως τα δύσκολα πράγματα μπορούμε να τα βιώσουμε, να τα σηκώσουμε μόνο εφόσον έχεις κάποιον με τον οποίο να μοιραστείς αυτό που σου συμβαίνει.

Είμαστε από την φύση μας εξαρτημένοι από τον άλλον, αλλά με μια εξάρτηση που πρέπει να παράγει ελευθερία, όχι φυλακή. Εμείς όμως, από φόβο μήπως είμαστε αιχμάλωτοι λανθασμένων σχέσεων, καταδικάζουμε τον εαυτό μας στην κόλαση από μόνοι μας. Στην κόλαση δεν υπάρχει καλή παρέα γιατί η μόνη παρέα θα είναι η περιφρόνηση που θα νιώσουμε για τον εαυτό μας.

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco


ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Το πνεύμα του κόσμου έχει κατακλύσει την ψυχή μου, Κύριε. Δυσκολεύομαι να ξεφύγω από τους πειρασμούς του. Θέλω να είμαι ελεύθερος χωρίς να δεσμεύομαι σε κάτι, ούτε να έχω υποχρεώσεις. Επιθυμώ να ζήσω μόνο για μένα. Ο εγωισμός, η ζήλεια, ο πλούτος επηρεάζουν την κάθε μου σκέψη σε τέτοιο βαθμό που φτάνω στο σημείο της αχαριστία, την οποία Εσύ ο ίδιος απεχθάνεσαι. Είμαι πολύ αδύναμος, Κύριε! Αλλά μέσα μου βαθιά ,, θέλω να σωθώ, να απελευθερωθώ απ’ όλα αυτά που με απομακρύνουν από Εσένα, απ’ όλα εκείνα που καταστρέφουν τον εαυτό μου. Δεν υπάρχει άλλη σωτηρία εκτός από τη δική Σου. Πλημμύρισε πλουσιοπάροχα, Κύριε, μέσω του Αγίου Σου Πνεύματος την ανδρεία για να αντιμετωπίσω με θάρρος το πνεύμα του κόσμου, δίχως να φοβάμαι το τι θα πουν οι άλλοι, την ανιδιοτέλεια, ώστε να γίνω υπηρέτης όλων και όχι αφεντικό. Μάθε με, Κύριε, να σε ευχαριστώ κάθε στιγμή όχι μόνο στις καλές μέρες αλλά και στις πιο δύσκολες και επώδυνες.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

(πηγή:episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 27 Ιανουαρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Πρόγραμμα Ενοριών

   Οικισμός Ενορία 28–29 Ιανουαρίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου – Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου  Κυριακή 09.30

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου