Μελέτη του Ευαγγελίου: 9 Απριλίου 2022

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.


ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (7,40-53)

Τον καιρό εκείνο, εκείνοι απ’τον κόσμο που άκουσαν αυτά τα λόγια, έλεγαν: “Αυτός είναι, αληθινά, ο προφήτης!”. Άλλοι έλεγαν: “Αυτός είναι ο Χριστός!”. Άλλοι έλεγαν: “Μήπως ο Χριστός θα κατάγεται απ’τη Γαλιλαία;

Δε λέει η Γραφή: `απ’τους απογόνους του Δαβίδ και απ’το χωριό της Βηθλεέμ, απ’όπου καταγόταν ο Δαβίδ, ότι θα κατάγεται ο Χριστός’;”. Επήλθε διχασμός τότε στο λαό εξαιτίας του.

Τότε, μερικοί απ’αυτούς ήθελαν να τον πιάσουν, αλλά κανένας δεν άπλωσε τα χέρια πάνω του. Πήγαν, λοιπόν, οι φρουροί στους αρχιερείς και στους Φαρισαίους κι εκείνοι τους είπαν: “Γιατί δεν τον φέρατε;” Αποκρίθηκαν οι φρουροί: “Ποτέ δε μίλησε έτσι ένας άνθρωπος”. Τους απάντησαν οι Φαρισαίοι: “Μήπως κι εσείς έχετε παραπλανηθεί; Μήπως κάποιος απ’τους άρχοντες ή απ’τους Φαρισαίους πίστεψαν σ’αυτόν; Αλλά αυτός ο κόσμος που δε γνωρίζει το Νόμο είναι καταραμένοι”. Τους λέει ο Νικόδημος, ένας απ’αυτούς που είχε πάει στον Ιησού προηγούμενα: “Μήπως ο Νόμος μας κρίνει τον άνθρωπο αν πρώτα δεν τον ακούσει και να γνωρίσει τι κάνει;” Αποκρίθηκαν τότε και του είπαν: “Μήπως είσαι κι εσύ απ’τη Γαλιλαία; Ερεύνησε και δες ότι απ’τη Γαλιλαία δεν κατάγεται προφήτης!”.

Και πήγαν ο καθένας στο σπίτι του.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“Ποτέ δε μίλησε έτσι ένας άνθρωπος”. Και ποτέ δεν θα υπάρξει κάποιος που να μπορούσε να μιλήσει, ή να μιλά έτσι, και να μην είναι Εκείνος. Επειδή ο Ιησούς δεν είναι απλός άνθρωπος. Ο Ιησούς είναι Θεός, ο Θεός που αγαπά το πλάσμα Του. Ο Θεός που αγαπά εσένα, ο Θεός που αγαπά εμένα. Ο Ιησούς, ο οποίος είναι ο Λόγος που έγινε σάρκα, είναι μια “επιστολή αγάπης”. Είναι εκείνη η επιστολή της Αγάπης, που ο Θεός Πατέρας θέλησε να γράψει για τον καθένα μας. Για να εκφράσει το δικό Του: “Σ ‘αγαπώ με αιώνια αγάπη”, να φανερώσει την άπειρη τρυφερότητά του, για να μας πει το δικό Του «σε καταλαβαίνω» και το δικό Του «Είμαι πάντα κοντά σου». Επιστολή γραμμένη με το πολύτιμο αίμα Του, την οποία τα αυτιά μας και οι καρδιές μας πάντα ήθελαν να ακούσουν. Επιστολή γεμάτη από αυθεντικά Λόγια, και αληθινά, γεμάτα νόημα, που η καρδιά μας και η ψυχή μας, αναγνωρίζουν ότι είναι αλήθεια. Μην απορρίπτουμε αυτήν την επιστολή σήμερα. Μην την στείλουμε πίσω, μην την αφήνουμε κλειστεί σε ένα τραπέζι. Ας την ανοίξουμε και ας μεθύσουμε από το άρωμα που προέρχεται σ΄ αυτή. Και ας ανταποκριθούμε σε τόσο πολύ αγάπη, Αγάπη που έχει τα χαρακτηριστικά του Ιησού, δίνοντας στον Θεό την ίδια την καρδιά μας. Σήμερα ας γράψουμε την επιστολή μας αγάπης προς τον Θεό. Ας κάνουμε την ομολογία της πίστης μας. Ας του εκφράσουμε την αγάπη μας. Η Ιερή Καρδιά Του θα χαρεί.


ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, συγχώρησέ μας διότι καταδικάζουμε τους άλλους συχνά σύμφωνα με τα δικά μας κριτήρια. Μας αρέσει να κρίνουμε ανάλογα με τη δική μας δικαιοσύνη και όχι με τη δική Σου. Ευχαριστιόμαστε με τις ιδέες μας νομίζοντας ότι όλος ο κόσμος γυρίζει έτσι όπως τον φανταζόμαστε. Αντί ν’ ανοίξουμε το πνεύμα μας για ν’ ακούσουμε τον δικό Σου λόγο, τις δικές Σου βλέψεις για τον κόσμο, κλείνουμε τις καρδιές μας στα δικά μας θέλω για να έχουμε την αίσθηση ότι όλα είναι υπό τον έλεγχό μας. Κι όμως ο κόσμος, το σύμπαν λειτουργεί με τους δικούς Σου κανόνες και η βάση όλης της ζωής στηρίζεται στην αγάπη Σου. Οι αξίες Σου, Κύριε, όπως η συγχώρεση, η μετάνοια, η πίστη, η ελπίδα, η αλήθεια, η αγάπη που διέπουν όλη τη δημιουργία Σου, τις θεώρησε ο κόσμος ότι είναι ασήμαντα και τα αντικατάστησε με άλλα, όπως την εξουσία, το χρήμα, τη δύναμη. Σε παρακαλούμε, Κύριε, στείλε σ’ αυτόν τον σκοτεινό κόσμο, την ηλιαχτίδα της ελπίδας Σου για να επιστρέψουμε σε Σένα. Βοήθησέ μας να αφήσουμε τις βλέψεις μας που εγκλωβίζουν την καρδιά μας στα ψέματα του κόσμου τούτου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

(πηγή:episkopisyrou.gr)


κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου