Μελέτη του Ευαγγελίου: 8 Μαρτίου 2022

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 9ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (12, 13-17)

Κατ’ εκείνο τον καιρό, έστειλαν τότε στον Ιησού μερικούς Φαρισαίους και Ηρωδιανούς, για να τον ρίξουν σε παγίδα με λόγια. Πήγαν, λοιπόν, και του είπαν: “Διδάσκαλε, γνωρίζουμε καλά ότι είσαι ειλικρινής και ότι δεν σε μέλει για κανένα. Πράγματι, δεν κοιτάζεις το πρόσωπο των ανθρώπων, αλλά διδάσκεις το δρόμο του Θεού, σύμφωνα με την αλήθεια. Επιτρέπεται να πληρώνουμε φόρο στον Καίσαρα ή όχι; Να δώσουμε ή να μη δώσουμε;”

Ο Ιησούς, γνωρίζοντας την υποκρισία τους, τους είπε: “Γιατί με πειράζετε; Δώστε μου ένα δηνάριο, για να το δω”. Κι εκείνοι του έδωσαν. Τους λέει τότε: “Τίνος είναι αυτή η εικόνα και η επιγραφή;”

Κι εκείνοι του είπαν: “Του Καίσαρα”.

Κι ο Ιησούς τους είπε: “Αποδώστε στον Καίσαρα ό,τι ανήκει στον Καίσαρα και στο Θεό ό,τι ανήκει στο Θεό”. Κι ήταν γεμάτοι θαυμασμό γι’αυτόν.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΌΣ

Η εύρεση ενός τρόπου για να έρθει ο Ιησούς σε αντιπαράθεση με τους Ρωμαίους ήταν ένα καλό τέχνασμα για να τον κάνουν να σωπάσει. Γιατί αν θα έπαιρνε το μέρος των Ρωμαίων, αναπόφευκτα θα είχε κερδίσει την αντιπάθεια των φτωχών ανθρώπων που καταπιέζονταν από τη ρωμαϊκή φορολογία. Γι’ αυτό το σημερινό Ευαγγέλιο είναι μια από εκείνες τις περικοπές όπου η πρωτοτυπία του Χριστού αναδεικνύεται περισσότερο:

«Έστειλαν τότε στον Ιησού μερικούς Φαρισαίους και Ηρωδιανούς, για να τον ρίξουν σε παγίδα με λόγια. Πήγαν, λοιπόν, και του είπαν: “Διδάσκαλε, γνωρίζουμε καλά ότι είσαι ειλικρινής και ότι δεν σε μέλει για κανένα. Πράγματι, δεν κοιτάζεις το πρόσωπο των ανθρώπων, αλλά διδάσκεις το δρόμο του Θεού, σύμφωνα με την αλήθεια. Επιτρέπεται να πληρώνουμε φόρο στον Καίσαρα ή όχι; Να δώσουμε ή να μη δώσουμε;».

 

Τι μπορεί να κάνει ο Ιησούς μπροστά σε μια παρόμοια κατάσταση; Αυτό που κάνει η αλήθεια: ξεκαθαρίζει μια για πάντα ότι ο Θεός δεν συντάσσεται με ένα πολιτικό κόμμα, ή κίνημα, αλλά είναι πάντα με το μέρος του ανθρώπου:

«Ο Ιησούς, γνωρίζοντας την υποκρισία τους, τους είπε: “Γιατί με πειράζετε; Δώστε μου ένα δηνάριο, για να το δω”. Κι εκείνοι του έδωσαν. Τους λέει τότε: “Τίνος είναι αυτή η εικόνα και η επιγραφή;”

Κι εκείνοι του είπαν: “Του Καίσαρα”.

Κι ο Ιησούς τους είπε: “Αποδώστε στον Καίσαρα ό,τι ανήκει στον Καίσαρα και στο Θεό ό,τι ανήκει στο Θεό».

Ιδού η ιδιοφυΐα του Χριστού: όσο και αν οι Ρωμαίοι μπορεί να είναι ενοχλητικοί, καταπιεστικοί και άδικοι, δεν τους οφείλουμε το πιο ουσιαστικό κομμάτι μας. Στους Ρωμαίους μπορούν να δοθούν χρήματα αλλά όχι αυτό που έχει αξία, δεν μπορεί να τους δοθεί η συνείδησή, η ριζική ελευθερία που φέρει ο καθένας επάνω του ως εικόνα και ομοίωση του Θεού.

Καθένας από εμάς έχει τους Ρωμαίους του: μια ασθένεια, μια κατάσταση, ένα πρόβλημα, αλλά καθένα από αυτά τα πράγματα μπορεί να πάρει πολλά αλλά όχι όμως αυτό που έχει αξία, γιατί αυτό που πραγματικά αξίζει είναι του Θεού.

Και αυτή είναι πραγματικά μια καλή είδηση, γιατί στις καταστάσεις αδικίας και καταπίεσης που βιώνει ο καθένας, πρέπει πάντα να θυμόμαστε ότι παραμένουμε ριζικά ελεύθεροι ακόμα κι όταν μας φαίνεται ότι μας τα αφαιρούν τα πάντα. Και μπροστά σε μια τέτοια απάντηση, ακόμη και οι εχθροί μένουν άφωνοι, με το στόμα ανοιχτό:

«Και ήταν γεμάτοι θαυμασμό γι’ αυτόν».

Η αλήθεια πάντα λύνει κάθε αντίθεση.

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, κάθε μέρα ξυπνάω, τρέχω στη δουλειά, τρώω στα γρήγορα, πηγαίνω για ψώνια και κοιμάμαι. Η ζωή μου είναι καλά κουρδισμένη σύμφωνα με το πρόγραμμα που μου απαιτούν από εμένα. Αλλά Εγώ ξέρω που ανήκει η καρδιά μου, γνωρίζω σε ποιον ανήκει η ψυχή μου. Το κέντρο της ζωής μου είσαι Εσύ. Εσύ είσαι η αχτίδα που φωτίζει όλο μου το είναι. Οι επιτυχίες, οι έπαινοι, οι ικανοποιήσεις δεν με ξεγελούν διότι είναι εφήμερα. Ξέρω ότι ποτέ δεν θα σβήσουν τη δίψα μου για ν’ αναγνώριση επειδή μόνο Εσύ μπορείς να ικανοποιήσεις την ψυχή μου. Οι συναισθηματικοί δεσμοί μου προς τους φίλους μου και την οικογένεια μου δεν προέχουν από Εσένα, η αγάπη μου για Σένα είναι πρώτη και καθαρή χωρίς κανέναν ψεγάδι. Όλοι οι δεσμοί μου φωτίζονται από την σχέση μου με Σένα. Χίλιες φορές προτιμώ την αναγνώριση Σου παρά των άλλων, τους επαίνους Σου σε σχέση με των συνανθρώπων μου. Γι’ αυτό κράτα την ψυχή μου Κύριε καθαρή για Σένα, ώστε να αποζητώ μόνο τη δική σου παρουσία. Δώσε μου διάκριση για να ξεχωρίζω το δικό σου θέλημα και να αποφεύγω τους διάφορους περισπασμούς που με απομακρύνουν από Εσένα.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 23 Μαρτίου 2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου