Μελέτη του Ευαγγελίου: 8 Απριλίου 2022

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΚΟΣΤΗΣ


Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.


ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

+ Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (7,1-2.10.25-30)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς περιόδευε στη Γαλιλαία. Δεν ήθελε να περιοδεύει στην Ιουδαία, διότι τον αναζητούσαν οι Ιουδαίοι να τον σκοτώσουν.

Πλησίαζε η γιορτή των Ιουδαίων, η Σκηνοπηγία.

Αλλά όταν ανέβηκαν οι αδελφοί του στην γιορτή, τότε ανέβηκε κι ο Ιησούς, όχι φανερά, αλλά στα κρυφά.

Έλεγαν τότε κάποιοι Ιεροσολυμίτες: “Αυτός δεν είναι εκείνος που αναζητούν να τον σκοτώσουν; Και να, αυτός μιλά δημόσια και τίποτα δεν του λένε. Μήπως, πραγματικά αναγνώρισαν οι άρχοντες ότι αυτός είναι ο Χριστός; Αλλά αυτός ξέρουμε από πού έρχεται, ενώ όταν θα έλθει ο Χριστός κανένας δε θα ξέρει από πού είναι”.  Φώναξε τότε ο Ιησούς στο ναό, όταν δίδασκε κι έλεγε: “Κι εμένα με γνωρίζετε και γνωρίζετε κι από πού είμαι. Δεν ήλθα αφ’ εαυτού μου, αλλά εκείνος που με έστειλε είναι αληθινός και τον οποίο εσείς δε γνωρίζετε. Εγώ τον γνωρίζω, διότι είμαι απ’ αυτόν και εκείνος με απέστειλε”. Ζητούσαν τότε να τον πιάσουν και κανένας δεν άπλωσε χέρι πάνω του, διότι δεν είχε έλθει ακόμα η ώρα του.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Μερικοί από τους κατοίκους της Ιερουσαλήμ είπαν: “Δεν είναι αυτός που προσπαθούν να σκοτώσουν;” Ιδού, μιλάει ελεύθερα, αλλά δεν του λένε τίποτα». Μήπως οι αρχηγοί αναγνώρισαν πως πραγματικά αυτός είναι ο Χριστός; Αλλά αυτός ξέρουμε από πού είναι. Ενώ ο Χριστός, όταν έρθει, κανείς δεν θα ξέρει από πού έρχεται.

Ο συλλογισμός αυτών των κατοίκων της Ιερουσαλήμ είναι άψογος: ο Θεός αν είναι Θεός πρέπει να μας καταπλήξει, πρέπει να περιβάλλεται από μια αύρα μυστηρίου, πρέπει να ξέρει πώς να κάνει κάποιο ειδικό εφέ, ενώ αντιθέτως για τον Ιησού ξέρουμε τα πάντα, ξέρουμε από πού κατάγεται, ποια είναι η οικογένειά του, πού έπαιζε, πού σπούδασε. Ένας που τον γνωρίζουμε δεν μπορεί να είναι Θεός.

Η λογική είναι λίγο σαν να είσαι μπροστά στη γυναίκα της ζωής σου και να την αγνοείς γιατί μεγάλωσες μαζί της, ενώ στο μυαλό σου φανταζόσουν ότι η γυναίκα της ζωής σου θα ερχόταν δίχως να ξέρεις το πού και πότε και θα σου εμφανιζόταν σαν νύμφη ή  σαν γοργόνα.

Οι γαλαζοαίματοι πρίγκιπες δεν φτάνουν με άσπρο άλογο, και ίσως δεν είναι γαλαζοαίματοι, αλλά παραμένουν πρίγκιπες. Παραμένουν γιατί είναι καθοριστικοί για την ευτυχία σου, αλλά αναμιγνύονται με αυτό που είναι η καθημερινότητά σου η κανονική ζωή σου. Ο Θεός διάλεξε τον ίδιο τρόπο, για να έρθει σε συνάντησή μας, επέλεξε να κατοικήσει τη ζωή μας, την ιστορία μας. Δεν ήθελε να μας εντυπωσιάσει, ήθελε να μας εκπλήξει. Είναι η έκπληξη του να συνειδητοποιούμε ότι είναι μπροστά μας, ένα βήμα απόσταση. Και πάνω από όλα είναι τώρα, είναι εδώ και τώρα. «Εκείνος είναι εδώ». Η πραγματική μεταστροφή πρέπει να αφορά τα μάτια μας, τον τρόπο που βλέπουμε.

Είναι η ικανότητα να βλέπεις το ίδιο πράγμα με  έναν νέο τρόπο και όχι να ψάχνεις απλά για κάτι νέο. Η καινοτομία κρύβεται στις πτυχές. Η καινοτομία είναι να ξέρεις πώς να παρατηρείς. Ολόκληρη η πνευματική ζωή θα πρέπει να είναι μια προσπάθεια να ξεπεράσουμε το εντυπωσιακό και να ασχοληθούμε με όλη την ιερότητα που είμαστε ικανοί να διακρίνουμε στην κανονικότητα, στα καθημερινά πράγματα, σε αυτό που ήδη κατοικούμε.

«Ο Θεός είναι εκεί», στις λεπτομέρειες, είπε ένας μεγάλος αρχιτέκτονας, και μας περιμένει, και περιμένει να τον πάρουμε στα σοβαρά και να χτίσουμε ξεκινώντας από αυτή ακριβώς τη λεπτομέρεια.

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco


ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, είμαστε σκλάβοι στις ανησυχίες μας, στις στεναχώριες μας, στις απελπισίες μας! Πουθενά δεν μπορούμε να βρούμε βοήθεια και καταφύγιο, παρά μόνο στη δική Σου αγκαλιά. Διότι με την παρουσία Σου μας ελευθερώνεις από τον ζυγό της αμαρτίας. Απομακρύνεις τη λύπη από την καρδιά μας. Επαναφέρεις την ελπίδα, τη χαρά στις ψυχές μας. Όμως οι κακοί αυτού του κόσμου, που βασίζονται μόνο στις δικές τους δυνάμεις, δεν σε σέβονται, ούτε σε ακούνε. Συνεχίζουν να πράττουν το κακό και φέρνουν διχόνοια, μίσος και βία μέσα στον κόσμο. Ωστόσο ξέρω πολύ καλά ότι Εσύ τους έχεις κρίνει ήδη. Δεν θα αντικρύσουν το αληθινό πρόσωπό Σου αν δεν μεταστραφούν. Δεν πρόκειται να απελευθερωθούν από τα πάθη τους αν δεν ανοίξουν τις καρδιές τους σε Σένα. Όσο επιμένουν στην κακία, την εκμετάλλευση και λεηλασία των άλλων, η χάρη σου θα εξαφανιστεί και η συγχώρεση θα αφανιστεί από εκείνους. Γι’ αυτό, Κύριε, εγκατέστησε την δικαιοσύνη Σου στις ψυχές όλων μας. Ενέπνευσε τον φόβο του Θεού σ’ εκείνους που αλληλοσκοτώνονται ώστε να σταματήσουν το κακό που διαπράττουν. Και δώσε μας τη δύναμη για να αντιμετωπίσουμε όλα τα δεινά που συναντάμε στη ζωή μας.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

(πηγή:episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου