Μελέτη του Ευαγγελίου: 6 Απριλίου 2022

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ  

+ Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (5,17-30)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους Ιουδαίους: “Ο Πατέρας μου εργάζεται μέχρι τώρα κι εγώ εργάζομαι”. Γι’ αυτό, λοιπόν, ακόμα περισσότερο ζητούσαν οι Ιουδαίοι να τον σκοτώσουν, διότι όχι μόνο καταργούσε το Σάββατο, αλλά κι επειδή έλεγε Πατέρα του το θεό, κάνοντας τον εαυτό του ίσο με το Θεό.

Αποκρίθηκε, λοιπόν, ο Ιησούς και τους έλεγε: “Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: δεν μπορεί ο Υιός να κάνει αφ’ εαυτού του τίποτα, αν δε βλέπει τον Πατέρα να κάνει. Οτιδήποτε, πράγματι, εκείνος κάμει, τα ίδια ακριβώς κάνει και ο Υιός. Ο Πατέρας, πράγματι, αγαπά τον Υιό και του δείχνει όλα όσα κάνει εκείνος και ακόμα μεγαλύτερα έργα θα του δείξει, ώστε εσείς να θαυμάζετε. Διότι όπως ο Πατέρας ανασταίνει τους νεκρούς και ζωοποιεί, έτσι κι ο Υιός αυτούς που θέλει τους ζωοποιεί. Διότι ο Πατέρας δεν κρίνει κανένα, αλλά όλη την κρίση την παρέδωσε στον Υιό, ώστε όλοι να τιμούν τον Υιό όπως τιμούν και τον Πατέρα. Όποιος δεν τιμά τον Υιό δεν τιμά ούτε και τον Πατέρα που τον έστειλε. Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: όποιος ακούει το λόγο μου και πιστεύει σ’ αυτόν που με έστειλε, έχει την αιώνια ζωή και δε θα φθάσει στην κρίση, αλλά έχει περάσει απ’ το θάνατο στη ζωή. Αλήθεια, αλήθεια σας λέω: έρχεται ώρα, και είναι τώρα, όταν οι νεκροί θα ακούσουν τη φωνή του Υιού του Θεού και όσοι την ακούσουν θα ζήσουν. Διότι, όπως ο Πατέρας έχει τη ζωή μέσα του, έτσι έδωσε και στον Υιό να έχει τη ζωή μέσα του. Του έδωσε επίσης την εξουσία να εκφέρει κρίση, διότι είναι ο Υιός του ανθρώπου. Μην απορείτε γι’ αυτό, διότι έρχεται ώρα, κατά την οποία όλοι όσοι βρίσκονται στα μνήματα θα ακούσουν τη φωνή του, κι όσοι έπραξαν το καλό θα βγουν έξω στην ανάσταση της ζωής, ενώ εκείνοι που έπραξαν το κακό στην ανάσταση της κρίσης. Εγώ δεν μπορώ να κάμω τίποτα αφ’ εαυτού μου. Όπως ακούω κρίνω και η δική μου κρίση είναι δίκαιη, διότι δε ζητώ το δικό μου θέλημα, αλλά το θέλημα εκείνου που με έστειλε.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Είναι όμορφο το πώς το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, καταγράφοντας το αυξανόμενο κλίμα έντασης και βίας γύρω από τον Ιησού, δηλώνει ξεκάθαρα τον λόγο για τον οποίο το θέλουν να τον θανατώσουν: δεν άντεχαν να θεωρεί τον Θεό ως Πατέρα Του. Η ζήλια είναι ζήλια σχέσεων. Από τον Κάιν και μετά, η ανθρωπότητα υπέφερε από τη μεγάλη ζήλια να ζηλεύει την αγάπη των άλλων. Όμως ο Ιησούς δεν ήρθε στον κόσμο για να αντιπαραβάλει την αγάπη Του με τον Πατέρα με τη δική μας, αλλά για να μας πει ότι όλοι καλούμαστε να μπούμε στη λογική της ίδιας αγάπης. Δηλαδή θέλει να μας πει ότι δεν χρειάζεται να ζηλεύουμε κάτι στο οποίο εμείς οι ίδιοι καλούμαστε να ζήσουμε και να λάβουμε ως δώρο.

Μέσω του Ιησού ο καθένας μας γίνεται γιος. Η σωστή έκφραση είναι υιοί εν τω Υιώ. Αλλά αυτό που εμάς μας φαίνεται ξεκάθαρο αγνοείται εντελώς και φαίνεται ακατανόητο για τους ανθρώπους της εποχής του Ιησού. Αλλά υπάρχει ένα πράγμα που μας φέρνει πιο κοντά σε αυτούς: να μην αποδεχτούμε πλήρως ότι η χριστιανική αγγελία δεν είναι η αγγελία για την απλή ύπαρξη του Θεού, αλλά είναι η αγγελία του γεγονότος ότι αυτός ο Θεός, που υπάρχει, είναι ο Πατέρας μας.

Όλοι θέλουν να σκοτώσουν τον Ιησού, ενώ ο Ιησούς θέλει να δώσει ζωή σε όλους, αυτό είναι το χριστιανικό παράδοξο.

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε Ιησού Χριστέ, θέλω να είμαι σπλαχνικός προς τους άλλους, όπως είναι και ο Θεός Πατέρας. Όμως η καχυποψία μου, η δυσπιστία μου προς τους άλλους βλέποντας την απληστία τους, έχουν σκληρύνει την καρδιά μου σαν πέτρα. Δεν θέλω να κρίνω τους άλλους αλλά η σημερινή νοοτροπία, τα μέσα μαζικής δικτύωσης και ενημέρωσης καλλιεργούν την κακή κριτική σε τέτοιο βαθμό που, χωρίς να το αντιλαμβάνομαι, κρατώ μια συνεχής αρνητική στάση απέναντι σε όλους. Ούτε επιθυμώ να καταδικάσω κάποιον. Ωστόσο το κάνω από αγανάκτηση, διχόνοια, πίκρα διότι το άδικο κυριαρχεί, οι δυνατοί εξουσιάζουν κι οι αδύναμοι υποφέρουν. Βοήθησε με με τη χάρη Σου, Κύριε, έτσι ώστε να συγχωρώ όλους όσους μου έχουν κάνει κακό. Ναι, μόνο η συγχώρεση θα φέρει κάθαρση στην ψυχή μου και ειρήνη στην καρδιά μου. Έτσι θα συμφιλιωθώ με Σένα, Κύριε, για να σε ακολουθήσω ξανά με χαρά. Η συγχώρεση ας γίνει για μένα το μέτρο με το οποίο θα κρίνω τους άλλους.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

(πηγή:episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου