Μελέτη του Ευαγγελίου: 5 Απριλίου 2022


ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

+ Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (5,1-3.5-16)

Εκείνο τον καιρό, ήταν η εορτή των Ιουδαίων κι ο Ιησούς ανέβηκε στα Ιεροσόλυμα. Υπάρχει στα Ιεροσόλυμα, κοντά στην προβατική πύλη, μια κολυμπήθρα που λέγεται στα εβραϊκά Βηθεσδά, που έχει πέντε στοές. Σ’ αυτές τις στοές κείτονταν πλήθος ασθενών, τυφλών, κουτσών, παράλυτων. Ήταν εκεί και κάποιος άνθρωπος, που ήταν άρρωστος τριάντα οκτώ χρόνια. Όταν τον είδε ο Ιησούς κατάκοιτο και γνωρίζοντας ότι βρισκόταν εκεί από πολύ καιρό, του λέει: “Θέλεις να γίνεις καλά;” Του απάντησε ο ασθενής: “Κύριε, δεν έχω έναν άνθρωπο ώστε όταν το νερό αναταραχθεί να με βάλει μέσα στην κολυμπήθρα. Ενώ εγώ πηγαίνω, κάποιος άλλος κατεβαίνει πριν από μένα”. Του λέει ο Ιησούς: “Σήκω, πάρε το κρεβάτι σου και περπάτα”. Κι αμέσως έγινε καλά ο άνθρωπος, σήκωσε το κρεβάτι του και περπατούσε.

Εκείνη η μέρα ήταν Σάββατο. Έλεγαν τότε οι Ιουδαίοι στο θεραπευμένο: “Είναι Σάββατο και δε σου επιτρέπεται να σηκώνεις το κρεβάτι σου”. Αλλά εκείνος τους αποκρίθηκε: “Αυτός που έκαμε καλά μου είπε: `Σήκωσε το κρεβάτι σου και περπάτα’”. Τον ρώτησαν: “Ποιός είναι αυτός ο άνθρωπος που σου είπε: `σήκωσε το και περπάτα’;” Ο θεραπευμένος δεν ήξερε ποιός ήταν, γιατί ο Ιησούς έφυγε απαρατήρητος, επειδή υπήρχε κόσμος σ’ εκείνο το μέρος. Μετά απ’ αυτά ο Ιησούς τον βρίσκει στο ναό και του είπε: “Κοίτα, έγινες καλά. Μην αμαρτάνεις πια, ώστε να μη σου συμβεί τίποτα χειρότερο”. Πήγε τότε ο άνθρωπος και ανέφερε στους Ιουδαίους ότι ο Ιησούς ήταν αυτός που τον έκαμε καλά. Γι’ αυτό καταδίωκαν οι Ιουδαίοι τον Ιησού, επειδή έκανε αυτά τα έργα κατά το Σάββατο.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Το σημερινό Ευαγγέλιο αποτελείται από τρεις σκηνές η μία μέσα στην άλλη. Η πρώτη αφορά ένα χαρακτηριστικό μέρος στην Ιερουσαλήμ που φημιζόταν ως τόπος θεραπείας:

«Υπάρχει στα Ιεροσόλυμα, κοντά στην προβατική πύλη, μια κολυμπήθρα που λέγεται στα εβραϊκά Βηθεσδά, που έχει πέντε στοές. Σ’ αυτές τις στοές κείτονταν πλήθος ασθενών, τυφλών, κουτσών, παράλυτων.».

Ο Ιησούς φαίνεται να προτιμά πάντα τα μέρη όπου υπάρχει πόνος, θλίψη. Αναζητά τους ταλαιπωρημένους. Και αυτό είναι ήδη μια ένδειξη για τον καθένα από εμάς. Αντιθέτως με εμάς, που πολύ συχνά προσπαθούμε να αποφύγουμε τα βάσανα των άλλων και να κρατήσουμε αποστάσεις από εκείνους που υποφέρουν. Σχεδόν δεν θέλουμε ποτέ να αφήσουμε τον εαυτό μας να μολυνθεί από τις δοκιμασίες  των άλλων και επομένως διατηρούμε μια απόσταση ασφαλείας και ίσως αδιαφορίας.

Αν ένα πράγμα λείπει εντελώς στον Ιησού, αυτό είναι η αδιαφορία. Και ακριβώς γι’ αυτό, σε ένα μέρος που είναι τόσο γεμάτο με ιστορίες πόνου, ο Ιησούς αναζητά την πιο απελπισμένη κατάσταση:

«Ήταν εκεί και κάποιος άνθρωπος, που ήταν άρρωστος τριάντα οκτώ χρόνια. Όταν τον είδε ο Ιησούς κατάκοιτο και γνωρίζοντας ότι βρισκόταν εκεί από πολύ καιρό, του λέει: “Θέλεις να γίνεις καλά;” Του απάντησε ο ασθενής: “Κύριε, δεν έχω έναν άνθρωπο ώστε όταν το νερό αναταραχθεί να με βάλει μέσα στην κολυμπήθρα. Ενώ εγώ πηγαίνω, κάποιος άλλος κατεβαίνει πριν από μένα”. Του λέει ο Ιησούς: “Σήκω, πάρε το κρεβάτι σου και περπάτα”. Κι αμέσως έγινε καλά ο άνθρωπος, σήκωσε το κρεβάτι του και περπατούσε».

Αυτή η δεύτερη σκηνή κυριαρχείται από έναν προβλέψιμο διάλογο. Είναι προφανές ότι ένας άνθρωπος που υποφέρει εδώ και τριάντα οκτώ χρόνια θέλει να θεραπευτεί, γιατί λοιπόν ο Ιησούς τον ρωτάει; Για τον ίδιο λόγο για τον οποίο αυτός ο άνθρωπος δεν απαντά με ένα «ναι», αλλά κατηγορεί άλλους για το ότι είναι ακόμα σε αυτή την κατάσταση.

Το πραγματικό θαύμα λοιπόν εδώ να είναι η απελευθέρωση από την παράλυση του θυμού που κουβαλάει μέσα του αυτός ο άνθρωπος σε σημείο να έχει θολώσει ακόμη και την επιθυμία του να θεραπευτεί. Όμως είναι Σάββατο και οι γραμματείς και οι νομοδιδάσκαλοι ανησυχούν περισσότερο με την τήρηση του νόμου παρά με τον πόνο αυτών των ανθρώπων. Και εμείς όμως συχνά μπορεί να νοιαζόμαστε περισσότερο για το κανόνα παρά για το τι πραγματικά αξίζει. Είμαστε διατεθειμένοι να εγκαταλείψουμε ορισμένους στείρα στερεότυπα και φορμαλισμούς;

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco

 


ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε Ιησού Χριστέ, θέλω να είμαι σπλαχνικός προς τους άλλους, όπως είναι και ο Θεός Πατέρας. Όμως η καχυποψία μου, η δυσπιστία μου προς τους άλλους βλέποντας την απληστία τους, έχουν σκληρύνει την καρδιά μου σαν πέτρα. Δεν θέλω να κρίνω τους άλλους αλλά η σημερινή νοοτροπία, τα μέσα μαζικής δικτύωσης και ενημέρωσης καλλιεργούν την κακή κριτική σε τέτοιο βαθμό που, χωρίς να το αντιλαμβάνομαι, κρατώ μια συνεχής αρνητική στάση απέναντι σε όλους. Ούτε επιθυμώ να καταδικάσω κάποιον. Ωστόσο το κάνω από αγανάκτηση, διχόνοια, πίκρα διότι το άδικο κυριαρχεί, οι δυνατοί εξουσιάζουν κι οι αδύναμοι υποφέρουν. Βοήθησε με με τη χάρη Σου, Κύριε, έτσι ώστε να συγχωρώ όλους όσους μου έχουν κάνει κακό. Ναι, μόνο η συγχώρεση θα φέρει κάθαρση στην ψυχή μου και ειρήνη στην καρδιά μου. Έτσι θα συμφιλιωθώ με Σένα, Κύριε, για να σε ακολουθήσω ξανά με χαρά. Η συγχώρεση ας γίνει για μένα το μέτρο με το οποίο θα κρίνω τους άλλους.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

(πηγή:episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ  ΤΗΣ ΤΕΤΑΡΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 20 Απριλίου 2024   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (7, 40-45) Τότε, εκείνοι απ’τον κόσμο που

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου