Μελέτη του Ευαγγελίου: 4 Απριλίου 2022

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

+ Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (4,43-54)

Τον καιρό εκείνο, αναχώρησε ο Ιησούς από τη Σαμάρεια για τη Γαλιλαία. Βέβαια, ο ίδιος ο Ιησούς είχε δώσει τη μαρτυρία ότι ένας προφήτης δεν εκτιμάται στην πατρίδα του. Όταν, λοιπόν, έφθασε στη Γαλιλαία, τον υποδέχθηκαν οι Γαλιλαίοι επειδή είχαν δει όσα έκαμε ο Ιησούς στα Ιεροσόλυμα κατά τη γιορτή, διότι και οι ίδιοι είχαν πάει στη γιορτή.

Ήλθε, λοιπόν, πάλι στην Κανά της Γαλιλαίας, όπου είχε κάμει το νερό κρασί. Υπήρχε εκεί ένας αξιωματούχος του βασιλιά, του οποίου ο γιος ήταν άρρωστος στην Καπερναούμ. Αυτός, όταν άκουσε ότι έφθασε ο Ιησούς απ’την Ιουδαία στη Γαλιλαία, πήγε και τον βρήκε και του ζήτησε να κατέβει και να θεραπεύσει το γιο του, διότι ήταν ετοιμοθάνατος. Του είπε τότε ο Ιησούς: “Αν δε δείτε σημεία και θαύματα, δε θα πιστέψετε”. Του λέει ο αξιωματούχος: “Κύριε, κατέβα πριν πεθάνει το παιδί μου”. Του λέει ο Ιησούς: “Πήγαινε, ο γιος σου ζει”. Πίστεψε ο άνθρωπος στο λόγο που του είπε ο Ιησούς κι έφυγε. Αλλά ενώ αυτός κατέβαινε, τον συνάντησαν οι δούλοι του οι οποίοι του είπαν ότι ο γιος του ζει. Ζήτησε, τότε, να μάθει απ’ αυτούς την ώρα που αισθάνθηκε καλύτερα. Του είπαν, λοιπόν: “Χθες, στη μία το μεσημέρι τον άφησε ο πυρετός”. Κατάλαβε τότε ο πατέρας ότι ήταν εκείνη η ώρα, όταν του είπε ο Ιησούς:`Ο γιος σου ζει’. Και πίστεψε αυτός και όλο του το σπίτι. Αυτό ήταν το δεύτερο σημείο που έκαμε ο Ιησούς, όταν ήλθε στη Γαλιλαία απ’την Ιουδαία.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Δεν πρέπει ποτέ να αγνοούμε καμία λεπτομέρεια του Ευαγγελίου, ειδικά όταν έχουμε να κάνουμε με τη γεωγραφία των τόπων όπου πηγαίνει ο Ιησούς:

«Ήλθε, λοιπόν, πάλι στην Κανά της Γαλιλαίας, όπου είχε κάμει το νερό κρασί. Υπήρχε εκεί ένας αξιωματούχος του βασιλιά, του οποίου ο γιος ήταν άρρωστος στην Καπερναούμ. Αυτός, όταν άκουσε ότι έφθασε ο Ιησούς απ’την Ιουδαία στη Γαλιλαία, πήγε και τον βρήκε και του ζήτησε να κατέβει και να θεραπεύσει το γιο του, διότι ήταν ετοιμοθάνατος».

Η Κανά είναι η τοποθεσία του πρώτου θαύματος. Είναι το θαύμα της χαράς που σώζεται την τελευταία στιγμή χάρη στην παρέμβαση του Ιησού. Για ακόμη μια φορά σε αυτό το μέρος υπάρχει μια ακραία κατάσταση: ένας άνθρωπος έχει έναν γιο που πεθαίνει, δεν υπάρχει άλλος χρόνος, και ο Ιησούς είναι ο μόνος που μπορεί να κάνει κάτι. Η προσευχή αυτού του πατέρα εισακούεται, αλλά η ομολογία της πίστης που ζητά ο Ιησούς από αυτόν τον άνθρωπο είναι πραγματικά μοναδική:

“Κύριε, κατέβα πριν πεθάνει το παιδί μου”. Του λέει ο Ιησούς: “Πήγαινε, ο γιος σου ζει”. Πίστεψε ο άνθρωπος στο λόγο που του είπε ο Ιησούς κι έφυγε».

Η απάντηση αυτού του ανθρώπου είναι μοναδική: πιστεύει στον Ιησού  όχι ως συνέπεια του θαύματος, αλλά πιστεύει στον Ιησού  χωρίς να έχει δει ακόμη το θαύμα της θεραπείας του γιου του. Φαίνεται ότι το Ευαγγέλιο θέλει να μας υποδείξει ότι η αληθινή στάση της πίστης δεν είναι να βλέπεις ένα σημάδι ώστε μετά να πιστέψεις, αλλά να πιστεύεις ακόμη και αν απουσιάζουν τα σημάδια σε σημείο που αυτή η εμπιστοσύνη να κάνει ορατό το σημάδι:

«ενώ αυτός κατέβαινε, τον συνάντησαν οι δούλοι του οι οποίοι του είπαν ότι ο γιος του ζει. Ζήτησε, τότε, να μάθει απ’ αυτούς την ώρα που αισθάνθηκε καλύτερα. Του είπαν, λοιπόν: “Χθες, στη μία το μεσημέρι τον άφησε ο πυρετός”. Κατάλαβε τότε ο πατέρας ότι ήταν εκείνη η ώρα, όταν του είπε ο Ιησούς:`Ο γιος σου ζει’. Και πίστεψε αυτός και όλο του το σπίτι».

Το αποτέλεσμα είναι μια πληθώρα μεταστροφής. Πράγματι αν στην αρχή μόνο αυτός είναι ικανός για μια πίστη χωρίς σημεία, στο τέλος του θαύματος όλη η οικογένειά του μεταστρέφεται. Είναι ωραίο να σκεφτόμαστε ότι η μεμονωμένη πράξη πίστης ενός από εμάς στο τέλος γίνεται η αρχή της μεταστροφής των άλλων.

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε Ιησού Χριστέ, θέλω να είμαι σπλαχνικός προς τους άλλους, όπως είναι και ο Θεός Πατέρας. Όμως η καχυποψία μου, η δυσπιστία μου προς τους άλλους βλέποντας την απληστία τους, έχουν σκληρύνει την καρδιά μου σαν πέτρα. Δεν θέλω να κρίνω τους άλλους αλλά η σημερινή νοοτροπία, τα μέσα μαζικής δικτύωσης και ενημέρωσης καλλιεργούν την κακή κριτική σε τέτοιο βαθμό που, χωρίς να το αντιλαμβάνομαι, κρατώ μια συνεχής αρνητική στάση απέναντι σε όλους. Ούτε επιθυμώ να καταδικάσω κάποιον. Ωστόσο το κάνω από αγανάκτηση, διχόνοια, πίκρα διότι το άδικο κυριαρχεί, οι δυνατοί εξουσιάζουν κι οι αδύναμοι υποφέρουν. Βοήθησε με με τη χάρη Σου, Κύριε, έτσι ώστε να συγχωρώ όλους όσους μου έχουν κάνει κακό. Ναι, μόνο η συγχώρεση θα φέρει κάθαρση στην ψυχή μου και ειρήνη στην καρδιά μου. Έτσι θα συμφιλιωθώ με Σένα, Κύριε, για να σε ακολουθήσω ξανά με χαρά. Η συγχώρεση ας γίνει για μένα το μέτρο με το οποίο θα κρίνω τους άλλους.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

(πηγή:episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου