Μελέτη του Ευαγγελίου: 30 Μαρτίου 2022

 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΚΟΣΤΗΣ

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (5,17-19)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του:

«Μη νομίσετε ότι ήλθα για να καταλύσω το Νόμο ή τους προφήτες. Δεν ήλθα να καταλύσω, αλλά να εκπληρώσω. Αλήθεια σας λέω: έως ότου περάσει ο ουρανός και η γη, ούτε ένα γιώτα ή μια κεραία δε θα περάσουν, μέχρι που να πραγματοποιηθούν όλα.

Όποιος, λοιπόν, καταργήσει μια από τις εντολές και τις πιο μικρές και διδάξει το ίδιο στους ανθρώπους, αυτός θα ονομασθεί πιο μικρός στη βασιλεία των ουρανών. Ενώ όποιος εφαρμόσει και διδάξει, αυτός θα ονομασθεί μεγάλος στη βασιλεία των ουρανών».

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Αν ο Ιησούς ήταν ένας πολιτικός, η λέξη «να εκπληρώσω» θα μπορούσε να αναφερόταν στο «προεκλογικό του πρόγραμμα». Στο πλαίσιο της πίστης όμως, “η πλήρης εκπλήρωση” είναι το σχέδιό του για τον καθένα από εμάς. Αυτός ο Λόγος σήμερα δίνεται άμεσα σε μένα και σε σένα, έρχεται να μας πει ότι ο Θεός που φοβόμαστε τόσο πολύ, και που πιστεύουμε ότι έρχεται να θέσει περιορισμούς στην ελευθερία μας, στην πραγματικότητα έχει μόνο μία επιθυμία, ένα μόνο πρόγραμμα: να κάνει τη ζωή μας, εμάς τους ίδιους, την καρδιά μας, ένα όμορφο πράγμα. Ο Μιχαήλ Άγγελος, ένας μεγάλος Ιταλός γλύπτης, δήλωνε ότι έπρεπε να αναδειχθεί από τα μαρμάρινα άμορφα κομμάτια το έργο τέχνης που ήδη βρίσκεται σε αυτά. Έτσι, και ο Θεός, θέλοντας να “εκπληρώσει”, θέλει να αναδείξει το έργο τέχνης που βρίσκεται μέσα μας. Ο Μιχαήλ Άγγελος έλεγε ότι το έργο τέχνης πρέπει να απελευθερωθεί από την υπερβολική ύλη που το καλύπτει και το εμπόδιζε να βγει έξω. Έτσι, ο Θεός, μέσω του Αγίου Πνεύματος του, «εκπληρώνοντας», έρχεται να δουλέψει με το «καλέμι» στην καρδιά μας και στη ζωή μας, αρχίζοντας το έργο του, μερικές φορές ακόμη και επώδυνο, για να το απελευθερώσει από όλα όσα το βαραίνουν και εμποδίζουν την πορεία του. Όποιος επιστρέφει στον Θεό βιώνει όλα αυτά. Και καθώς το “καλέμι” δουλεύει σε εμάς και εκπληρώνει, μετά από πολύ καιρό μιας “αναρχίας”, ανθίζει στην καρδιά εκείνος ο Άγιος Νόμος που από πάντα ήταν σκαλισμένος σ ‘αυτήν. “Νόμος” που τώρα είναι επιθυμητός, βιώνοντας πλέον όχι ως περιορισμό, αλλά ως πυξίδα που σου δείχνει το δρόμο για την αληθινή ζωή. Ευχαριστούμε τον Θεό που βλέπει τόσο μεγάλη ομορφιά μέσα μας. Και αν στις καρδιές μας αισθανόμαστε την επιθυμία για Εκείνον και το Νόμο Του, ας χαρούμε και ας απολαύσουμε. Το “καλέμι “του είναι σε δράση. Και είναι στα χέρια του Θεού, που έρχεται να δώσει “εκπλήρωση του Νόμου και των προφητών”. Δηλαδή, έρχεται να μας κάνει “ένα όμορφο πράγμα”. Μια αγκαλιά. Μια Αγία η μέρα σε όλους εσάς, που είστε “ένα θαυμάσιο έργο τέχνης του Θεού”, πολύτιμο, μοναδικό, ανεπανάληπτο.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε Ιησού Χριστέ, Εσύ εκπληρώνεις όλα όσα μας υποσχέθηκε ο Θεός. Κήρυξες αυτά που σκέφτεται, αισθάνεται Εκείνος. Έκανες γνωστό σε όλους μας ποιος είναι ο Θεός για μας. Μας εκμυστηρεύτηκες ότι ο σκοπός του είναι να γίνουμε παιδιά του παντοτινά. Μας έμαθες ότι η μετάνοια ανοίγει γέφυρες μεταξύ ουρανού και γης. Έδειξες έμπρακτα την αγάπη Σου προς εμάς για να την μεταδίδουμε μεταξύ μας. Με την Θεία Σου χάρη άνοιξες το πνεύμα μας ώστε να κατανοήσουμε τις γραφές κι ότι Εσύ είσαι η σωτήρια απάντηση του Θεού. Σε παρακαλώ Κύριε, δώσε μου την δύναμη για να μπορέσω να τηρήσω όλη την διδαχή Σου έτσι όπως μας την παρέδωσες. Ταυτόχρονα δώσε μου επίσης την χάρη ώστε να την διδάξω στους άλλους μέχρι τον θάνατο μου ή ως την συντέλεια του κόσμου.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου