Μελέτη του Ευαγγελίου: 28 Μαρτίου 2022

 

ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΚΟΣΤΗΣ

 

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

+ Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (4,24-30)

Όταν ήλθε στη Ναζαρέτ, ο Ιησούς είπε στο λαό που ήταν στη συναγωγή: «Αλήθεια σας λέω: κανένας προφήτης δεν είναι δεκτός στην πατρίδα του.

Αλήθεια, ακόμα, σας λέω: υπήρχαν πολλές χήρες στον Ισραήλ, την εποχή του Ηλία, όταν έκλεισε ο ουρανός για τρία χρόνια κι έξι μήνες, τότε που έπεσε μεγάλη πείνα επάνω σ’ όλη τη γη. Κι όμως, σε καμία απ’ αυτές δε στάλθηκε ο Ηλίας, παρά σε μια γυναίκα χήρα στα Σάρεπτα της Σιδωνίας. Και πολλοί λεπροί υπήρχαν στον Ισραήλ, στα χρόνια του προφήτη Ελισαίου, αλλά κανένας τους δεν καθαρίστηκε εκτός από το Νεεμάν, το Σύρο».

Ακούγοντας αυτά, όλοι στη συναγωγή εξοργίστηκαν και σηκώθηκαν και τον έβγαλαν έξω από την πόλη. Τον έφεραν ως την άκρη του βουνού, επάνω στο οποίο ήταν χτισμένη η πόλη τους, με σκοπό να τον ρίξουν στον γκρεμό. Αλλά ο Ιησούς πέρασε από ανάμεσά τους κι έφυγε.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“…..και σηκώθηκαν και τον έβγαλαν έξω απ’ την πόλη”. (Λκ 4,24-30)

Το σημερινό Ευαγγέλιο μας διηγείται την ημέρα που ο Ιησούς προσπάθησε, ανοικτά, να πει στους συγχωριανούς του πως εκείνος είναι ο Κύριος που αναζητούσαν, ο Μεσσίας που πρόσμεναν. Θέλησε  επίσης να τους εξηγήσει τους λόγους για τους οποίους  δυσκολεύονταν να τον πιστέψουν. Παρ’ όλα αυτά όμως, εκείνοι τον απορρίπτουν. Δεν μπορεί να είναι  ο Μεσσίας,  αυτός που  είναι τόσο  κοντά μας, που  είναι πολύ απλός  και που βρίσκεται  διαρκώς παρών ανάμεσά μας, θα σκέφτηκαν οι συγχωριανοί του.

Και βέβαια, ακόμη  σήμερα, οι κάτοικοι της Ναζαρέτ συνεχίζουν να περιμένουν το Σωτήρα. Κι όμως ο Κύριος μεγάλωσε εκεί,  μαζί τους, ήταν ένας από αυτούς. Τι κρίμα! Τόση χάρη ανάμεσα τους και δεν την διέκριναν!

Ο Ιησούς, και σήμερα είναι εδώ  μαζί μας, και μας ρωτά: «Τι θέλεις;»… Θέλεις να ζήσουμε μαζί, θέλεις να είμαι συνεχώς παρών στη ζωή σου, ή προτιμάς να έρχεσαι να με συναντήσεις μια φορά την εβδομάδα ή σε ιδιαίτερες περιστάσεις;  Απάντησέ μου, αλλά να ξέρεις πως εγώ είμαι δίπλα σου, και προσπαθώ να σου  δηλώσω την παρουσία μου συνεχώς, μέσα από τα πρόσωπα που ζουν μαζί σου, με εκείνους που  εργάζεστε μαζί, με  τους φίλους σου. Είμαι παρών στη ζωή σου διακριτικά, επειδή σέβομαι την ελευθερία σου, αλλά εσύ αν θελήσεις  να με συναντήσεις, να με ακούσεις, να μου μιλήσεις, να ξέρεις πως εγώ είμαι πάντοτε εκεί, κοντά σου! μη με απορρίπτεις!

Ο Ιησούς μας ζητά να μην τον ψάχνουμε μακριά από εμάς ή στα μεγάλα πράγματα, γιατί εκείνος βρίσκεται στα μικρά και  απλά πράγματα της καθημερινότητάς μας.

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε πολλοί περιμένουν να δουν θαύματα για να πιστέψουν. Άλλοι αναμένουν ν’ αλλάξει ο κόσμος σύμφωνα με τα δικά τους κριτήρια για να σε δοξολογήσουν. Πότε Κύριε θ’ ανοίξει διάπλατα ο κόσμος την καρδιά του, την ψυχή του και το πνεύμα του για να σε λατρεύει όπως σου αξίζει και να σε υπηρετεί όπως θες Εσύ; Όλες οι σχέσεις του κόσμου έγιναν εμπορικές, ο καθένας ανταλλάσσει με τον άλλον αυτό που θέλει. Δυστυχώς το ίδιο κάνουμε μ ’Εσένα, Κύριε. Αντί να σε υποδεχτούμε με όλο μας το είναι, προσφέροντας τα πάντα διότι είσαι ο γιος του Θεού, σου ζητάμε να εκπληρώσεις κάποιες επιθυμίες μας για να σε υποδεχτούμε. Συγχώρεσε μας, Κύριε, για την αφροσύνη μας, την μικροπρέπεια μας, την αθλιότητα μας. Άνοιξε τα μάτια μας ώστε να δούμε τον αληθινό εαυτό Σου δίχως να σε φτιάχνουμε στα δικά μας μέτρα και σταθμά στο μυαλό μας. Και φώτισε το πνεύμα μας για να αποφεύγουμε να σε φυλακίζουμε στις δικές μας επιθυμίες, αλλά να ελευθερωθούμε αποδίδοντας Σου τον αρμόζοντα σεβασμό, λατρεία, αγάπη.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

 

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΠΕΜΠΤΗ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ 30 Μαρτίου 2023      Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου