Μελέτη του Ευαγγελίου: 25 Μαρτίου 2022

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΣΜΟΥ ΤΗΣ ΘΕΟΤΟΚΟΥ


Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (1, 26-38)

Κατά τον έκτο μήνα, ο Θεός έστειλε τον άγγελο Γαβριήλ σε μια πόλη της Γαλιλαίας που ονομάζεται Ναζαρέτ, σε μια παρθένο αρραβωνιασμένη με άνδρα, που λεγόταν Ιωσήφ από τη γενιά του Δαβίδ. Το όνομα της παρθένου ήταν Μαριάμ. Και όταν ο άγγελος μπήκε στο σπίτι της, είπε: “Χαίρε, χαριτωμένη, ο Κύριος μαζί σου”. Αλλά εκείνη ταράχθηκε απ’ αυτό το λόγο και σκεπτόταν τι είδους χαιρετισμός ήταν αυτός. Και ο άγγελος της είπε: “Μη φοβάσαι, Μαριάμ, διότι βρήκες χάρη κοντά στο Θεό. Και να, Θα μείνεις έγκυος και θα γεννήσεις ένα γιο, που θα τον ονομάσεις Ιησού. Αυτός θα γίνει μέγας και θα ονομασθεί Υιός του Υψίστου και θα του δώσει ο Κύριος ο Θεός το θρόνο του Δαβίδ του πατέρα του, και θα βασιλεύσει για πάντα πάνω στη γενιά του Ιακώβ και η βασιλεία του δεν θα έχει τέλος”.

Είπε τότε η Μαριάμ στον άγγελο: “Πώς θα γίνει αυτό, αφού δε γνωρίζω άνδρα;” Κι ο άγγελος απαντώντας της είπε: “Το ‘Αγιο Πνεύμα θα έλθει πάνω σου και η δύναμη του Υψίστου θα σε επισκιάσει. Για τούτο, και το παιδί που θα γεννηθεί, θα ονομασθεί άγιο, Υιός Θεού. Και η Ελισάβετ η συγγενής σου, συνέλαβε γιο στα γηρατειά της και αυτός είναι ο έκτος μήνας της εγκυμοσύνης, αυτής που την αποκαλούσαν στείρα. Διότι για το Θεό κανένας λόγος δεν είναι αδύνατος για να πραγματοποιηθεί”. Είπε τότε η Μαριάμ: “Εγώ είμαι η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου”. Κι αναχώρησε απ’αυτήν ο άγγελος.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ο εορτασμός του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου είναι από τις πιο σημαντικές θεομητορικές  γιορτές που τελούμε. Και αυτό όχι μόνο γιατί από εδώ και πέρα θα υπολογίσουμε εννέα μήνες για να ξαναβρεθούμε στα Χριστούγεννα, αλλά γιατί η σημερινή γιορτή σηματοδοτεί την είσοδο του Θεού στην ιστορία μέσα από τα ίδια τα σπλάχνα της Αειπαρθένου Μαρίας.

Μελετώντας αυτή την ιστορία, συνειδητοποιεί κανείς αμέσως ότι είναι πολύ λίγο να σκεφτεί κάποιος ότι ο Θεός εισέρχεται στην ιστορία χρησιμοποιώντας τα σπλάχνα μιας γυναίκας. Στην πραγματικότητα, Εκείνος μπαίνει στην ιστορία βασιζόμενος στην ελευθερία και τη διαθεσιμότητα αυτής της γυναίκας. Γι’ αυτό γίνεται διάλογος: μια ερώτηση, μια απάντηση.

Ο άγγελος δεν ανταλλάσσει μόνο πληροφορίες, αλλά θέτει στην Παναγία την πιθανότητα του τι πρόκειται να συμβεί. Η Εκκλησία είχε από πάντα την αίσθηση ότι ο αληθινός κωδικός πρόσβασης για την ενσάρκωση βρίσκεται σ’ εκείνο το «Ιδού» που  πρόφερε η Αειπάρθενος Μαρία:

«Είπε τότε η Μαριάμ: “Εγώ είμαι η δούλη του Κυρίου. Ας γίνει σε μένα σύμφωνα με το λόγο σου”.».

Αλλά αυτό το «Ιδού»  το πρόφερε παρά τον φόβο, τα ερωτήματα, παρότι δεν καταλάβαινε αυτό το Μυστήριο που τέθηκε μπροστά της. Φαίνεται ότι το Ευαγγέλιο θέλει να μας αποκαλύψει ένα μυστικό: ο μόνος τρόπος προκειμένου να φτάσει ένα νόημα στη ζωή μας είναι να δεχθούμε τη ζωή όπως ο Κύριος την θέτει μπροστά μας, κάνοντας χώρο με όλο μας το είναι στα γεγονότα ακόμη και όταν μας τρομάζουν ή μας μπερδεύουν.

Η πίστη της Παναγίας είναι πίστη σε ένα έργο του Θεού που εξακολουθεί να είναι μυστήριο. Φαίνεται ότι η στάση της πίστης της υποδηλώνει ότι εμπιστεύεται τον Θεό παρότι δεν κατανοεί τα πάντα. Καλλιεργεί μια εμπιστοσύνη που είναι μεγαλύτερη από αυτά που βλέπει και που έχει να αντιμετωπίσει. Σε αυτή την εγκατάλειψη γεμάτη βεβαιότητα βρίσκουμε την αρχή της λύτρωσης όπως την γνωρίζουμε.

Σήμερα είναι η κατάλληλη μέρα να ζητήσουμε από τον Κύριο τη Χάρη  να μπορέσουμε να πούμε και εμείς «ιδού» σε όλα όσα θέτει μπροστά μας η ζωή αυτή τη στιγμή, και έτσι να ανακαλύψουμε ότι ακόμη και στα δικά μας σπλάχνα, στη δική μας ζωή, ο Λόγος έχει επιστρέφει  να γίνει σάρκα.

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco


ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Παναγία μου, Εσύ είσαι αυτή που άγγιξες τον Θεό με την ύπαρξη Σου. Η καρδιά Σου, η ψυχή Σου, το πνεύμα Σου είναι όλα στραμμένα προς τον Κύριο. Μέρα, νύχτα τον προσμένεις γιατί χωρίς εκείνον δεν μπορείς ν’ αναπνεύσεις, ούτε να ζήσεις. Όλο σου το είναι αισθάνεται την παρουσία του και είσαι έτοιμη πάντα ν’ ακούσεις τον λόγο του. Είσαι τόσο διαθέσιμη σ’ Εκείνον που ακούς τόσο καθαρά δίχως να χάσεις μια λέξη ή ένα κόμμα από τα λόγια του. Μελετάς τον λόγο του κάθε στιγμή και φουντώνει η αγάπη Σου για Εκείνον σε τέτοιο βαθμό που προσφέρεις ολόψυχα όλο σου το σώμα για να εκπληρώσεις το θέλημα του. Δεν σε νοιάζει το τι θα πουν οι άλλοι για σένα, ούτε το τι θα γίνει σε σένα. Τα αφήνεις όλα πίσω ό,τι έχεις και δεν έχεις για χάρη του. Η μόνη έγνοια σου είναι να λάμψει η δόξα του Θεού. Κάνε μας άξιους ν’ ακούμε τον Θεό όπως Εσύ. Δώσε μας τη χάρη να τον ακούμε καθαρά και να κατανοήσουμε τα σημεία των καιρών όπως έκανες κι Εσύ, για να τον δοξάσουμε κι εμείς εδώ πάνω στη γη.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΔΕΥΤΕΡΑ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ 30 Ιανουαρίου 2023                                              Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου