Μελέτη του Ευαγγελίου

 

Σάββατο της Πρώτης Εβδομάδας της Τεσσαρακοστής
11 Μαρτίου 2023

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (5, 43-48)

Έχετε ακούσει ότι είπαν: “Θα αγαπήσεις τον πλησίον σου και θα μισήσεις τον εχθρό σου”. Αλλά εγώ σας λέω: Αγαπάτε τους εχθρούς σας και προσεύχεστε για εκείνους που σας καταδιώκουν, ώστε να γίνετε παιδιά του Πατέρα σας που βρίσκεται στους ουρανούς, διότι ανατέλλει τον ήλιο του πάνω από κακούς και καλούς και βρέχει πάνω σε δίκαιους και άδικους. Πράγματι, αν αγαπήσετε αυτούς που σας αγαπούν, τι ανταμοιβή να έχετε; Μήπως και οι τελώνες δεν κάνουν το ίδιο; Και αν χαιρετάτε μόνο τα αδέλφια σας, τι παραπάνω κάνετε; Μήπως και οι εθνικοί δεν κάνουν το ίδιο; Οπότε, να είσθε τέλειοι, όπως είναι τέλειος και ο Πατέρας σας ο ουράνιος.


ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Δεν μας είναι πάντοτε εύκολο να αποδεχτούμε τον τρόπο που έχει ο Θεός, γιατί γνωρίζουμε πως αν τον αποδεχθούμε, θα πρέπει κατά συνέπεια να αλλάξουμε τον τρόπο που σκεπτόμαστε και ενεργούμε.

Στο Ευαγγέλιο, ο Χριστός μας φανερώνει το πρόσωπο ενός Θεού που δεν κάνει διακρίσεις, που αγαπά ακόμη και όποιον δεν τον αγαπά. Ένας Θεός, επομένως, που καλεί όποιον τον ακολουθεί να ενεργεί όπως ο Θεός ενεργεί. Και αυτό μας βάζει σε κρίση. Κανονικά, ο μαθητής του Χριστού δεν θα έπρεπε να βλέπει κανέναν άνθρωπο ως εχθρό του, ακόμη και αν, ακολουθώντας το θέλημα του Θεού, θα βρει πολλούς που θα τον δουν ως εχθρό.

Το να βλέπω κάποιον ως εχθρό σημαίνει πως δεν τον βλέπω με τα μάτια του Χριστού. Ο Χριστός δεν κοίταξε αυτούς που τον σταύρωσαν ως εχθρούς, και το βλέμμα του γεμάτο συγχώρεση έκανε τον εκατόνταρχο να αναφωνήσει: «Πραγματικά αυτός ήταν Υιός Θεού». Η αγάπη του Θεού φανερώθηκε σε όλο της το μεγαλείο ακριβώς όταν αποκαλύφθηκε ως ολοκληρωμένη όχι μόνο ποσοτικά αλλά και ποιοτικά: απευθύνθηκε σε όλους, καλούς και κακούς, δικαίους και άδικους. Αυτό είναι το διακριτικό στοιχείο του χριστιανού, Η ΑΓΑΠΗ. Παρόλα αυτά, ακόμη και ως χριστιανικές κοινότητες, συχνά κυλάμε σε αυτό: προσευχόμαστε για τα θύματα της βίας και όχι για όποιον την προκάλεσε, ζητάμε την θεραπεία για πολλούς ασθενείς, αλλά όχι για όποιον είναι άρρωστος βαθιά μες την ψυχή του, γιατί δεν γνώρισε και δεν ζει την αγάπη.

Δύσκολα προσευχόμαστε για όποιον μας έκανε να υποφέρουμε. Να λοιπόν μια από τις αιτίες για τις οποίες δεν καταφέρνουμε να συγχωρούμε. Όποιος ζει ως «κακός» (και κανείς δεν μπορεί να πει πως είναι «καλός» εκατό τις εκατό) υποφέρει, γιατί είναι μακριά από την αγάπη.


ΠΡΟΣΕΥΧΗ

«Να αγαπάτε τους εχθρούς σας, να δίνετε ευχές σ’ αυτούς που σας δίνουν κατάρες, να ευεργετείτε αυτούς που σας μισούν και να προσεύχεστε γι’ αυτούς που σας κακομεταχειρίζονται και σας καταδιώκουν».

Πόσο μακριά είμαι Κύριε από την εφαρμογή αυτού του λόγου Σου στη ζωή μου.

Δεν είμαι μακριά επειδή με απωθεί ο λόγος Σου, αντιθέτως είναι ένας λόγος που με ελκύει, που μου δίνει ώθηση να έρθω ακόμη πιο κοντά σου και πιο κοντά στους ανθρώπους.

Η θέληση μου Κύριε τα επιθυμεί όλα αυτά, η δύναμη μου όμως στην καθημερινότητα δεν καταφέρνει να τα εφαρμόζει.

Δεν θέλω να είμαι ένας χριστιανός μόνο στα λόγια αλλά στην πράξη.

Κύριε από μόνος μου δεν μπορώ, είμαι πολύ αδύναμος να εφαρμόσω αυτό τον υπέροχο Λόγο σου, έχω ανάγκη τη δική Σου δύναμη, τη δύναμη του Αγίου Πνεύματος.

Δώσε μου Κύριε το Πνεύμα Σου το Άγιο για να με μάθει να αγαπώ τους εχθρούς μου, δώσε μου το Πνεύμα της πραότητας για να δίνω ευχές σε αυτούς που  μου δίνουν κατάρες, δώσε μου το Πνεύμα της βούλησης για να ευεργετώ αυτούς που με μισούν, δώσε μου το Πνεύμα σου το Άγιο για να προσεύχομαι για όσους με κακομεταχειρίζονται και με καταδιώκουν.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

5η Κυριακή της Τεσσαρακοστής Α      

5η ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΑΚΟΣΤΗΣ                (Α)                   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ                                  Πβ. Ψλ 43(42),1-2                     Κρίνε με, Κύριε, υπεράσπισε την υπόθεσή μου από ένα

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 1-2 Απριλίου 2023

Οικισμός Ενορία 1–2 Απριλίου 2023 Αγάπη Αγίου Αγαπητού – Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου Σάββατο 19.30 Άνδρος Καθεδρικού Ναού Αγίου Ανδρέα – Βωλάξ Γεννήσεως της Θεοτόκου 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου