Μελέτη του Ευαγγελίου: 18 Μαρτίου 2022

 

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΚΟΣΤΗΣ

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (5, 20-26)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Διότι σας λέω: εάν η δικαιοσύνη σας δεν ξεπεράσει εκείνη των γραμματέων και των φαρισαίων, δεν θα εισέλθετε στη βασιλεία των ουρανών.

Έχετε ακούσει πως είπαν στους αρχαίους: “μη φονεύσεις” και πως όποιος σκοτώσει, να παραπεμφθεί στο δικαστήριο. Αλλά εγώ σας λέω: Καθένας που οργίζεται εναντίον του αδελφού του, να παραπεμφθεί στο δικαστήριο. Και όποιος πει στον αδελφό του: “ρακά”, να παραπεμφθεί στο Συνέδριο. Και όποιος πει: “τρελέ”, να είναι ένοχος στη Γέεννα της φωτιάς. Εάν, λοιπόν, προσφέρεις στο θυσιαστήριο το δώρο σου και εκεί θυμηθείς ότι ο αδελφός σου έχει κάτι εναντίον σου, άφησε εκεί το δώρο σου, μπροστά στο θυσιαστήριο, και πήγαινε πρώτα να συμφιλιωθείς με τον αδελφό σου, και τότε έλα και πρόσφερε το δώρο σου.

Να δείξεις γρήγορα συμφιλιωτική διάθεση με τον αντίδικό σου, όσο είσαι ακόμα στο δρόμο μαζί του, μη τυχόν και ο αντίδικος σε παραδώσει στο δικαστή και ο δικαστής στο δεσμοφύλακα και ριχθείς στη φυλακή. Αλήθεια σου λέω: δεν θα βγεις από εκεί, έως ότου δεν επιστρέψεις και το τελευταίο λεπτό.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

 

«Διότι σας λέω: εάν η δικαιοσύνη σας δεν ξεπεράσει εκείνη των γραμματέων και των φαρισαίων, δεν θα εισέλθετε στη βασιλεία των ουρανών».

Η χριστιανική μας πίστη δεν εκδηλώνεται με το να είμαστε απλώς δίκαιοι, αλλά σε κάτι που είναι μεγαλύτερο από τη δικαιοσύνη. Η Μητέρα Τερέζα αγαπούσε να λέει ότι η αγάπη δεν συνίσταται στο να κάνουμε αυτό που μας ζητούν, αλλά στο να επιλέγουμε να κάνουμε αυτό που κανείς δεν μας ζητά και δεν απαιτεί ή περιμένει από εμάς. Σε αυτό το κάτι παραπάνω βρίσκεται η χριστιανική διαφορά. Μόνο έτσι τα λόγια που συνεχίζει να λέει ο Ιησούς δεν έχουν τη γεύση της υπερβολής αλλά εκείνου του υψηλού μέτρου που ήρθε να μας διδάξει. Ειδικά όταν αυτό το μέτρο αφορά την αγάπη προς τον αδελφό:

 

«Εάν, λοιπόν, προσφέρεις στο θυσιαστήριο το δώρο σου και εκεί θυμηθείς ότι ο αδελφός σου έχει κάτι εναντίον σου, άφησε εκεί το δώρο σου, μπροστά στο θυσιαστήριο, και πήγαινε πρώτα να συμφιλιωθείς με τον αδελφό σου, και τότε έλα και πρόσφερε το δώρο σου».

Ποιο είναι το νόημα μιας έντονης και παθιασμένης ζωής πίστεως η οποία δεν έχει επίπτωση σε μια έντονη και παθιασμένη αναζήτηση κοινωνίας με τους άλλους; Πώς μπορούμε να αγνοήσουμε τη σχέση που καθιστά ο Ιησούς μεταξύ της προσφοράς για την προσευχής μας και της συμφιλίωσης με τους άλλους; Το να δέσουμε τα χέρια για να προσευχηθούμε είναι πολύ εύκολο, αλλά το να τείνουμε τα χέρια σε όποιον πλάι μας έχει ανάγκη είναι μια δύσκολη υπόθεση, ειδικά όταν οι γύρω μας, μας έχουν κάνει να υποφέρουμε ή μας έχουν πληγώσει. Αλλά ο Ιησούς φαίνεται να θέλει να πει ότι η συγχώρεση δεν είναι μόνο ένα καλό και απαραίτητο αγαθό, αλλά είναι μια υπόθεση που αξίζει τον κόπο:

«Να δείξεις γρήγορα συμφιλιωτική διάθεση με τον αντίδικό σου, όσο είσαι ακόμα στο δρόμο μαζί του, μη τυχόν και ο αντίδικος σε παραδώσει στο δικαστή και ο δικαστής στο δεσμοφύλακα και ριχθείς στη φυλακή. Αλήθεια σου λέω: δεν θα βγεις από εκεί, έως ότου δεν επιστρέψεις και το τελευταίο λεπτό».

 

Η συγχώρεση είναι ένα καλό επιχείρημα για να συγχωρεθούμε με τη σειρά μας από τον Κύριο. Η ευσπλαχνία και η αγάπη είναι η μόνη επένδυση που θα βρούμε στην αιώνια ζωή, όλα τα άλλα θα πρέπει να τα αφήσουμε εδώ.

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, μας προειδοποίησες ότι είναι δύσκολο να μπούμε στη, βασιλεία του Θεού. Χρειάζονται υπεράνθρωπες προσπάθειες αλλά κυρίως η καρδιά μας πρέπει να είναι ειλικρινής, καθαρή, αγνή κοιτάζοντας μόνο Εσένα. Η ψυχή μας πρέπει να είναι άμεμπτη, απονήρευτη, φωτεινή, αναμένοντας οποιαδήποτε στιγμή την επίσκεψή Σου. Το πνεύμα μας πρέπει να είναι άγρυπνο γεμάτο από τις σκέψεις Σου διακρίνοντας τα σημάδια Σου και εφαρμόζοντας το θέλημα Σου. Για εμάς τίποτα δεν είναι δυνατό. Αλλά για Σένα Κύριε όλα είναι δυνατά. Αρκεί μόνο να σε βλέπουμε με τα μάτια της καρδιάς μας, να αποφεύγουμε τα δικά μας θέλω και να επιθυμούμε πρώτα Εσένα και ύστερα όλα τ’ άλλα. Ακόμη κι αυτά είναι δύσκολα, Κύριε, διότι ο κόσμος έχει διαφθείρει την καρδιά μας, την ψυχή μας και το πνεύμα μας. Έχουμε αγαπήσει περισσότερο τη γήινη ζωή μας παρά την ουράνια πραγματικότητα Σου. Ωστόσο μας ανοίγεις μια πόρτα απ’ όπου μπορούν όλοι! Είναι η μετάνοια. Αν μετανοήσουμε με ευθύτητα, με ειλικρίνεια και πραγματικά για τις αμαρτίες μας, θα μας ανοίξεις διάπλατα τις πύλες της βασιλείας Σου, όσες φορές κι αν αμαρτήσουμε. Γι’ αυτό σε παρακαλώ μάθε με να συγχωρώ τον εαυτό μου, τους άλλους και να μετανοώ κάθε φορά για τις ανομίες, τις κακίες μου, τις πονηρές πράξεις μου χωρίς να αντιστέκομαι .

Προσευχή του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Angelus, 26 Μαρτίου 2023

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΑΓΓΕΛΟΣ ΚΥΡΙΟΥ Πλατεία Αγίου Πέτρου Κυριακή, 26 Μαρτίου 2023     Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πέμπτη Κυριακή της Τεσσαρακοστής, το Ευαγγέλιο

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΔΕΥΤΕΡΑ  ΤΗΣ 4ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΡΑΚΟΣΤΗΣ 27 Μαρτίου  2023    Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου