Μελέτη του Ευαγγελίου: 16 Μαρτίου 2022

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΚΟΣΤΗΣ

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (11, 29-32)

Τον καιρό εκείνο, όταν άρχισε το πλήθος να συγκεντρώνεται, άρχισε ο Ιησούς να λέει: “Αυτή η γενιά είναι μια γενιά πονηρή. Ζητά ένα σημάδι, αλλά κανένα σημάδι δεν πρόκειται να της δοθεί, παρά το σημάδι του Ιωνά. Πράγματι, όπως ο Ιωνάς ήταν ένα σημάδι για τους Νινευίτες, έτσι θα είναι ένα σημάδι και ο Υιός του ανθρώπου γι’ αυτή τη γενιά.

Θα αναστηθεί κατά την κρίση η βασίλισσα του Νότου μαζί με τους άνδρες αυτής της γενιάς και θα τους κατακρίνει, διότι ήλθε από τα πέρατα της γης για να ακούσει τη σοφία του Σολομώντα. Και ιδού, εδώ υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος απ’το Σολομώντα!

Οι Νινευίτες θα αναστηθούν κατά την κρίση μαζί με αυτήν εδώ τη γενιά και θα την κατακρίνουν, διότι μετανόησαν στο κήρυγμα του Ιωνά. Και ιδού, εδώ υπάρχει κάποιος μεγαλύτερος απ’τον Ιωνά!

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

«Δεν θα δοθεί κανένα σημείο σε αυτή τη γενεά». Ο άνθρωπος πάντοτε ζητά αποδείξεις για να εμπιστευτεί. Τι μπορούμε να θέλουμε περισσότερο από το Θεό, εφόσον μας έχει δώσει ήδη τον ίδιο του τον εαυτό και μας άφησε το μεγαλύτερο σημείο της Παρουσίας Του ανάμεσά μας, δηλαδή την Ευχαριστία;  Δεν είναι, λοιπόν, ο Θεός που δεν μας δίνει σημεία, άλλα είμαστε εμείς που είμαστε τυφλοί και δεν τα αναγνωρίζουμε.

Αλλά τι είναι σημείο; Σημείο είναι κάτι που υποδεικνύει κάτι άλλο. Εμείς όμως απαιτούμε μια πιο άμεση δράση του Θεού, να δούμε την ισχυρή του δύναμη σε δράση. Αφού μας έδωσε τη μεγαλύτερη απόδειξη της αγάπης του, δίνοντάς μας την ίδια του τη ζωή, εμείς απαιτούμε να μας φανερώσει την αγάπη του, κι’ άλλο, κάθε φορά, ολοένα και περισσότερο.

Ο Θεός όμως, δεν εκπληρώνει τα καπρίτσια μας. Όπως ένα παιδί για να δοκιμάσει την αγάπη της μητέρας του θέλει να τρώει συνεχώς π.χ. σοκολάτες. Μπορεί η μητέρα του να το κάνει αυτό; Έτσι και ο Θεός για να μας κάνει να ωριμάσουμε μέσα μας, να ωριμάσουμε στην πίστη δεν μπορεί να μας εκπληρώνει συνεχώς τα καπρίτσια μας.

Εκείνος μας έδωσε ήδη τα πάντα, σε εμάς μένει να αναγνωρίσουμε, να αναζητήσουμε, να γευθούμε αυτή την αγάπη.

Συχνά αναζητούμε παντού σημεία που μας δείχνουν την πορεία που καλούμαστε να ακολουθήσουμε στη ζωή μας, δίχως να συνειδητοποιούμε πως έχουμε στη διάθεση μας ένα «χάρτη» ξεκάθαρο, να ακολουθήσουμε: είναι ο ίδιος ο Κύριος παρόν στη ζωή μας,  και μας αφήνει να τον γνωρίσουμε στην Εκκλησία όπου είναι παρόν στα Μυστήρια.

Είναι παρόν στα πρόσωπα και στις πράξεις των ανθρώπων που βαδίζουν πλάι μας και γίνονται αγγελιοφόροι του Λόγου.

Στην οικογένεια, η παρουσία του μέσα από σημεία είναι ακόμη πιο ζωντανή και φανερή στο πρόσωπο του αγαπημένου, της αγαπημένης, των παιδιών, που μας λένε πως η αγάπη είναι πρόσωπο και σε αυτό πρέπει να στηρίζουμε τις πράξεις μας. Ο Ιησούς είναι πολύ περισσότερο από σημάδια, είναι πρόσωπο, είναι παρουσία. Ας εξασκηθούμε στο να τον αναγνωρίζουμε.

 

Προσευχή της ημέρας

Κύριε, είμαστε ολιγόπιστοι! Ζητάμε θαυματουργικά σημάδια από Εσένα για να κατευνάσουμε τις δικές μας ανησυχίες και προκαταλήψεις! Φοβόμαστε να δούμε μήπως ο Θεός στον οποίο πιστεύουμε δεν είναι αληθινός. Εσύ όμως υπάρχεις! Δεν χρειάζεσαι να μας αποδείξεις ότι νοιάζεσαι για εμάς, ούτε ότι όλα όσα είναι γύρω μας είναι έργα των χεριών Σου. Διότι είσαι ο Θεός μας, εμείς πρέπει να πιστεύουμε χωρίς να σε βλέπουμε, να αισθανόμαστε την παρουσία Σου δίχως να σε αγγίζουμε. Ζητάς από εμάς να κλείσουμε τα μάτια μας και να αφεθούμε ολότελα σε Σένα, οδεύοντας προς το άγνωστο με οδηγό Εσένα. Για να φανερώσεις τον εαυτό Σου σ’ εμάς, επέλεξες να πορευτούμε μαζί Σου ζώντας μέρα με την ημέρα και μαθαίνοντας τον δρόμο Σου. Ήθελες να ανακαλύψουμε τον κόσμο, την ζωή, την αλήθεια κάνοντας μικρά βήματα με παρέα Εσένα χωρίς ν’ αποφεύγουμε τα βάσανα, τις χαρές, τις λύπες, τις σκοτούρες, την αγαλλίαση, τον πόνο, την λύτρωση, τον θάνατο, την απελευθέρωση, για να βλέπουμε όπως βλέπεις Εσύ την ίδια Σου την δημιουργία. Συνόδευσε με, Κύριε, όπως έκανες πάντοτε! Μην με αφήσεις να παρασυρθώ από το πονηρό πνεύμα που ζητά συνέχεια αποδείξεις, δικαιολογίες, αμφισβητώντας τα πάντα. Δώσε μου την χαρά ενός μικρού παιδιού, την ξεγνοιασιά του, την αμεσότητα του ώστε να αγκαλιάσω το Άγιο σου Πνεύμα με καθαρή καρδιά

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

3η Κυριακή του Πάσχα (B)

3η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)     ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ 66[65],1-2                         Αλαλάξετε στο Θεό όλη η γη, ψάλετε στη δόξα του Ονόματός

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου