Μελέτη του Ευαγγελίου: 15 Μαρτίου 2022

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 1ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΚΟΣΤΗΣ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (6, 7-15)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Και όταν προσεύχεστε μη φλυαρείτε όπως κάνουν οι εθνικοί, οι οποίοι νομίζουν ότι θα εισακουσθούν με την πολυλογία τους. Οπότε, μη γίνετε όμοιοι τους, διότι γνωρίζει ο Πατέρας σας τι πράγματα έχετε ανάγκη, προτού εσείς του ζητήσετε. Έτσι, λοιπόν, εσείς να προσεύχεστε:

Πατέρα μας, που είσαι στους ουρανούς,
ας αγιαστεί το όνομά σου,
ας έλθει η βασιλεία σου,
ας γίνει το θέλημά σου,
όπως στον ουρανό έτσι πάνω στη γη.

Δώσε μας σήμερα τον άρτο που έχουμε ανάγκη,
και συγχώρεσέ μας τα χρέη μας,
όπως και εμείς συγχωρέσαμε τους οφειλέτες μας,
και μη μας δοκιμάσεις με πειρασμό,
αλλά ελευθέρωσέ μας από τον Πονηρό.

Πράγματι, εάν συγχωρέσετε στους ανθρώπους τα παραπτώματά τους, θα συγχωρέσει και σε σας ο Πατέρας σας ο ουράνιος. Αλλά εάν δεν συγχωρέσετε στους ανθρώπους, ούτε ο Πατέρας σας θα συγχωρέσει τα παραπτώματά σας.

Λόγος του ΚυρίουΣΤΟΧΑΣΜΟΣ 

«όταν προσεύχεστε μη φλυαρείτε όπως κάνουν οι εθνικοί, οι οποίοι νομίζουν ότι θα εισακουσθούν με την πολυλογία τους».

Τα λόγια του Ιησού στο σημερινό Ευαγγέλιο διατηρούν μια αφοπλιστική επικαιρότητα. Πράγματι, πάντοτε κρύβεται μέσα μας μια ειδωλολατρική στάση, η οποία οδηγεί εσωτερικά την φαντασία  μας λέγοντάς μας πως η θεότητα πρέπει να πειστεί με τις προσευχές μας και τις θυσίες μας. Τον Θεό όμως  δεν χρειάζεται να τον πείσουμε για έναν θεμελιώδη λόγο: Εκείνος είναι ο Πατέρας μας και μας αγαπά. Είναι ήδη πεπεισμένος.

Την άσκηση της προσευχής δεν την έχει ανάγκη ο Θεός αλλά εμείς. Ο καρπός της προσευχής μας είναι ανάλογος της μεταστροφής μας, της επίγνωσής μας, της απλότητας της καρδιά μας. Αλλά το σημείο εκκίνησης είναι καθοριστικό: δεν είμαστε ειδωλολάτρες που θέλουμε να χειραγωγήσουμε τη θεότητα, είμαστε χριστιανοί πεπεισμένοι για την αγάπη του Θεού.

«μη γίνετε όμοιοι τους, διότι γνωρίζει ο Πατέρας σας τι πράγματα έχετε ανάγκη, προτού εσείς του ζητήσετε».

Και ακριβώς σε αυτήν την φράση του Ιησού τίθεται ένα ερώτημα που ακούω συχνά από τους ανθρώπους: ποιο είναι το νόημα της προσευχής αν ο Θεός τα γνωρίζει ήδη όλα; Ο λόγος για εμάς τους ανθρώπους έχει μια τεράστια αξία. Μέσα από αυτόν έρχονται τα πράγματα στο φως. Δίχως το λόγο είμαστε καταδικασμένοι να υποστούμε μόνο τις συνέπειες των εμπειριών μας.

Χάρη στο λόγο, από την άλλη πλευρά, είμαστε σε θέση να αποστασιοποιηθούμε από τα πράγματα και κατά κάποιο τρόπο να επιστρέψουμε, να είμαστε πρωταγωνιστές. Γι΄αυτό ο Θεός μας δίνει τον λόγο, όχι επειδή Εκείνος δεν γνωρίζει, αλλά επειδή είμαστε εμείς που τον χρειαζόμαστε. Ταυτόχρονα, όμως, η προσευχή δεν έχει μόνο αυτή την ευεργετική λειτουργία, η προσευχή μπορεί να αλλάξει τα πράγματα, να τα κατευθύνει  διαφορετικά, να τα ανατρέψει, αλλά μόνο με την προϋπόθεση ότι γίνεται με πίστη και πως εμείς θέτουμε τον εαυτό μας σε πορεία μεταστροφής.

Η προσευχή συνίσταται στην εγκατάλειψη της πέτρινης καρδιάς μας και στην επιστροφή μιας σάρκινης καρδιάς. Οι μεγάλοι άγιοι εισακούστηκαν γιατί είχαν αφήσει η χάρη του Θεού να τους ξαναδώσει μια καρδιά ικανή να ζητά με την εμπιστοσύνη των παιδιών και το πείσμα των ερωτευμένων.

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco
ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

Θεέ Πατέρα, Εσύ που κατοικείς στους ουρανούς, έλα σε παρακαλώ να κατοικήσεις σε όλες τις καρδιές των ανθρώπων για να σε δοξάζουν όλοι ως τον μόνο αληθινό Θεό. Στην καινούρια βασιλεία Σου θα γίνεται το θέλημά Σου. Οι σκέψεις Σου θα είναι και δικές μας, τις επιθυμίες Σου θα τις αφουγκραστούμε κι εμείς. Δεν θα μας χωρίζει τίποτε. Εμείς θα είμαστε αληθινά παιδιά Σου. Με τον λόγο Σου, την φιλία Σου, την αγάπη Σου σβήσε μέσα μας για πάντα αυτήν τη δίψα που προκαλείται από το κενό και την μοναξιά. Εξάλειψε την πείνα μας που προέρχεται από ανάγκη για σχέση, από έλλειψη αγάπης. Δώσε μας καθημερινά την αγάπη της παρουσίας Σου και την δέσμευση Σου ως Πατέρας προς όλους μας. Συγχώρεσε τα παραπτώματα μας όπως συγχωρούμε τους άλλους διότι κι αυτοί είναι παιδιά Σου. Χάρισέ μας τη δύναμη να αντισταθούμε στον πειρασμό και να ξεσκεπάζουμε τις παγίδες του πονηρού

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

7η Κυριακή του Πάσχα (B)

7η    ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (Β)               ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.27(26),7-9                     ΕΙΣΑΚΟΥΣΕ, Κύριε, τη φωνή μου, με την οποία κραυγάζω. Για Σένα είπε η καρδία

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου