Μελέτη του Ευαγγελίου

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ EKΤΗΣ ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 

11 Ιουνίου 2024

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Ιωάννη Άγιο Ευαγγέλιο (16, 5-11)

Αλλά τώρα πηγαίνω σ’εκείνον που με έστειλε και κανένας από σας δε με ρωτά: `πού πηγαίνεις;’. Αλλά επειδή σας είπα όλα αυτά, η λύπη γέμισε την καρδιά σας. Αλλά εγώ σας λέω την αλήθεια: σας συμφέρει να φύγω εγώ. Διότι αν εγώ δε φύγω, δε θα έλθει σε σας ο Παράκλητος. Αλλά αν πάω εκεί, θα σας τον στείλω. Όταν εκείνος έλθει, θα ελέγξει τον κόσμο σχετικά με την αμαρτία, σχετικά με τη δικαιοσύνη και σχετικά με την κρίση: Σχετικά με την αμαρτία διότι δεν πιστεύουν σε μένα, σχετικά με τη δικαιοσύνη διότι πηγαίνω στον Πατέρα και δε με βλέπετε πια, και σχετικά με την κρίση διότι ο άρχοντας αυτού του κόσμου έχει κιόλας κριθεί.

 

Στοχασμός don Luigi Maria Epicoco

Το κλίμα που περιγράφεται στο σημερινό Ευαγγέλιο θα μπορούσε να οριστεί ως ένα είδος άπνοιας. Είμαστε μόνο λίγες ώρες πριν από την εκπλήρωση του πάθους και οι μαθητές αρχίζουν να συνειδητοποιούν την αναχώρηση του Ιησού, το θάνατό του. Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο αυτής της απουσίας, δεν μπορούν πλέον να σκεφτούν. Δεν μπορούν πλέον να δουν το βαθύτερο καλό που συμβαίνει. Είναι ο Ιησούς που προσπαθεί να βρει την ουσία του ζητήματος δίνοντάς μας το πιο όμορφο μάθημα αγάπης: «Τώρα σας λέω την αλήθεια: είναι καλό για σας που φεύγω, γιατί αν δεν φύγω, ο Παράκλητος δεν θα έρθει σε σας. αλλά όταν φύγω, θα σας το στείλω». Αγάπη σημαίνει, να ξέρεις μια συγκεκριμένη στιγμή πώς να κάνεις ένα βήμα πίσω, ώστε να αναδυθεί ο άλλος, να αναδυθεί η ελευθερία του, να αναδυθεί ένας χώρος όπου ο Παράκλητος μπορεί πραγματικά να φτάσει.

Έρχεται μια στιγμή που η Παρουσία πρέπει να περάσει από μια απόσταση. Εάν ένας πατέρας ή μια μητέρα σε κάποιο σημείο στη ζωή του παιδιού δεν υποχωρήσουν και δεν το αφήσουν να πάρει αποφάσεις, να βρει το δρόμο του, να γίνει ο εαυτός του, τι είδους γονείς θα ήταν; Και όμως είναι τόσο δύσκολο για μας να συλλάβουμε την αγάπη με αυτόν τον τρόπο. Με τη δικαιολογία ότι η αγάπη είναι «παρουσία» δεν κάνουμε ποτέ ένα βήμα πίσω. Αλλά η παρουσία της αγάπης είναι κάτι διαφορετικό από εκείνη την παρεμβατικότητα που καταστρέφει τα πάντα, ακόμα και την ίδια την αγάπη. Ο ίδιος ο Ιησούς, ο οποίος είναι ο Υιός, ξέρει πώς να δημιουργήσει μια καρποφόρα απόσταση με τους μαθητές του. Η απουσία Του δεν θα είναι κενή, αλλά μια απουσία όπου μπορεί να φτάσει το Άγιο Πνεύμα.

Οι μαθητές πρέπει να μάθουν την ελευθερία. Πρέπει να μάθουν πώς να παίρνουν αποφάσεις. Πρέπει να μάθουν να ζουν αυτό που μόνο άκουγαν και μάθαιναν εδώ και τρία χρόνια. Πρέπει να το εφαρμόσουν στην πράξη. Αλλά όλα αυτά ξεκινούν από την απόσταση που θα δημιουργήσει ο Ιησούς μαζί τους. Το μάθημα που μας έρχεται από αυτή τη σελίδα του Ευαγγελίου δεν είναι μόνο ένα μάθημα θεολογίας, αλλά είναι ένα μάθημα βαθιάς ζωής. Αυτό που έκανε ο Ιησούς με τους μαθητές του, εμείς οι ίδιοι καλούμαστε να το κάνουμε στη ζωή μας, σε όλες εκείνες τις σχέσεις που ορίζουμε ως σχέσεις αγάπης.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Πνεύμα  του φωτός, έλα να φωτίσεις το πνεύμα μας και να το πλημμυρίσεις με το Θεϊκό σου φως.  Βοήθησε μας να βλέπουμε την καθημερινότητα με τα μάτια του Θεού, μάθε μας να εκτιμούμε τον κόσμο και το δώρο της ζωής. Με τη δύναμη του φωτός σου, απομάκρυνε από εμάς τα σκότη του ψεύδους, και διατήρησέ μας σε μια ζωή αγνή και καθαρή. Μην επιτρέψεις ποτέ να χαθεί η αγάπη μας για σένα.  Αμήν.

 

(www.episkopisyrou.gr)

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 12 Ιουνίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 12 Iουνίου 2024     Το Πνεύμα και η Νύμφη. Το Άγιο Πνεύμα καθοδηγεί τον λαό

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου