Μελέτη του Ευαγγελίου: 12 Μαρτίου 2022

 

ΣΑΒΒΑΤΟ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΤΕΦΡΩΝ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (5, 27-32)

Τον καιρό εκείνο, είδε ο Ιησούς ένα τελώνη ονομαζόμενο Λευί, να κάθεται στο τελωνείο και του είπε: “Ακολούθα με!”. Κι εκείνος αφήνοντας τα πάντα σηκώθηκε και τον ακολούθησε. Ο Λευί έκαμε στο σπίτι του μεγάλο συμπόσιο για τον Ιησού και υπήρχε μεγάλος αριθμός από τελώνες και άλλους που κάθονταν μαζί τους στο τραπέζι. Οι Φαρισαίοι και οι γραμματείς τους γόγγυζαν στους μαθητές του Ιησού, λέγοντας: “Γιατί τρώτε και πίνετε μαζί με τελώνες και αμαρτωλούς;” Ο Ιησούς απαντώντας, τους είπε: “Δεν έχουν ανάγκη από γιατρό όσοι είναι καλά, αλλά οι άρρωστοι. Δεν ήλθα για να καλέσω σε μετάνοια δίκαιους, αλλά αμαρτωλούς”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Όταν σκεφτόμαστε τη μεταστροφή, είμαστε συνηθισμένοι να διαβάζουμε αυτό το γεγονός ως ένα γεγονός που προκύπτει από το βάθος της απόφασης ενός ατόμου που, ίσως έχοντας πιάσει πάτο, αποφασίζει να αλλάξει, να ξεκινήσει από την αρχή, να αφήσει τον εαυτό του να σταθεί ξανά στα πόδια του. Η αλήθεια είναι ότι η μεταστροφή δεν είναι πρωτίστως πρωτοβουλία δική μας, αλλά μάλλον πρωτοβουλία του ίδιου του Ιησού.

Γι’ αυτό η ιστορία του Λευί στη σημερινή ευαγγελική περικοπή μάς θυμίζει ξεκάθαρα: «είδε ο Ιησούς ένα τελώνη ονομαζόμενο Λευί, να κάθεται στο τελωνείο και του είπε: “Ακολούθα με!”. Κι εκείνος αφήνοντας τα πάντα σηκώθηκε και τον ακολούθησε». Είναι ο Ιησούς που βγαίνει, είναι ο Ιησούς που βλέπει, είναι ο Ιησούς που καλεί. Μόνο στο τέλος απαντά ο Λευί αφήνοντας τα πάντα, σηκώνεται και τον ακολουθεί.

Είναι ωραίο να σκέφτομαι ότι πριν ακόμη και από την δική μου απόφασή να αλλάξω υπάρχει μια πρωτοβουλία του Ιησού να κάνει δυνατή τη μεταστροφή μου. Γι’ αυτό θα πρέπει να προσευχόμαστε ζητώντας από τον Ιησού να μας μεταστρέψει, να προκαλέσει την ελευθερία μας. Μόνο αν μας καλέσει μπορούμε να ανταποκριθούμε. Αλλά είμαστε σίγουροι ότι θέλουμε να μας καλέσει; «Δεν είναι οι υγιείς που χρειάζονται γιατρό, αλλά οι άρρωστοι. Δεν ήρθα να καλέσω τους δίκαιους, αλλά τους αμαρτωλούς σε μεταστροφή», λέει ο Ιησούς.

Αναγνώρισε λοιπόν τον εαυτό σου ως αμαρτωλό και ως έναν που έχει  ανάγκη και να είσαι σίγουρος/η ότι είναι ήδη έτοιμος να σε καλέσει. Είναι η υπεροψία του να νιώθουμε καλύτεροι που μας αποκόπτει από τη χάρη του Θεού.

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, περιμένω να με καλέσεις, να με φωνάξεις, να με καθοδηγήσεις. Η καρδιά μου λαχταρά να σε ακολουθήσει σε αυτήν την καινούρια ζωή που μου προσφέρεις. Μια ζωή κάθε μέρα με τον Θεό μου, όπου θα περπατώ βήμα βήμα μαζί του. Είσαι πάντα μπροστά μου για να μου δείξεις τον δρόμο. Άλλες φορές στέκεσαι δίπλα μου ως ένας φίλος που μου κάνει παρέα. Μερικές φορές είσαι και πίσω μου αφήνοντας με να περπατώ μόνος μου για να μεγαλώσω ακόμη περισσότερο στην ελευθερία των παιδιών του Θεού. Ωστόσο αμφιταλαντεύομαι Κύριε, υπάρχουν στιγμές που δεν είμαι σίγουρος για τις επιλογές που έχω κάνει. Αμφιβάλλω για το κάλεσμα Σου και για όλα όσα έχω χτίσει μαζί σου. Συχνά στο ένα μου χέρι κρατώ τις δικές μου επιθυμίες, τα δικά μου θέλω, και στο άλλο το δικό σου θέλημα. Μπαίνω στον πειρασμό. Δεν ξέρω τι να διαλέξω διότι η καρδιά μου δεν είναι καθαρή. Γι’αυτό εξαφάνισε κάθε μου αστάθεια μέσα μου. Μην με αφήσεις να με τρικλίζει ο πειρασμός, αλλά να είμαι πάντα σταθερός στο κάλεσμα Σου

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου