Μελέτη του Ευαγγελίου: 10 Μαρτίου 2022

ΠΕΜΠΤΗ ΜΕΤΑ ΤΩΝ ΤΕΦΡΩΝ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (9, 22-25)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: “Πρέπει ο Υιός του ανθρώπου να πάθει πολλά και να αποδοκιμασθεί από τους πρεσβύτερους και τους αρχιερείς και τους γραμματείς και να σκοτωθεί και να αναστηθεί την τρίτη ημέρα”.

Ο Ιησούς έλεγε σε όλους: “Αν κάποιος θέλει να έρχεται πίσω μου, ας απαρνηθεί τον εαυτό του και ας σηκώνει το σταυρό του κάθε μέρα και ας με ακολουθεί. Διότι εκείνος που θέλει να σώσει την ζωή του, θα τη χάσει. Κι αν κάποιος χάσει τη ζωή του για μένα, αυτός θα τη σώσει. Σε τι, πράγματι, ωφελείται ο άνθρωπος αν κερδίσει όλο τον κόσμο, χάσει, όμως, τον εαυτό του ή  καταστραφεί;

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Να ακολουθήσεις έναν που νικά είναι πολύ εύκολο. Να ακολουθείς κάποιον που τον απορρίπτουν γίνεται πιο περίπλοκο. Ο Ιησούς λέει ξεκάθαρα, στο σημερινό Ευαγγέλιο, πως αυτό που τον περιμένει δεν είναι η επιτυχία, αλλά μάλλον η απόρριψη:

«Ο Υιός του ανθρώπου, είπε, πρέπει να υποφέρει πολύ, να απορριφθεί από τους πρεσβυτέρους, τους αρχιερείς και τους γραμματείς, να θανατωθεί και να αναστηθεί την τρίτη ημέρα».

Οι επιλογές στις οποίες μας ωθεί ο Ιησούς είναι επιλογές ενάντια στο ρεύμα. Πολύ συχνά, το να ζεις σύμφωνα με το Ευαγγέλιο σημαίνει απόρριψη από τη νοοτροπία του κόσμου. Σε κανέναν δεν αρέσει να μένει έξω από το πλήθος. Σε κανέναν δεν αρέσει να νιώθει απομονωμένος από το πλήθος. Ωστόσο, έρχεται μια στιγμή που πρέπει να αναρωτηθούμε αν είμαστε πρόθυμοι να ακολουθήσουμε τον Ιησού με όποιες συνέπειες αυτό επιφέρει.

«Αν κάποιος θέλει να με ακολουθήσει, πρέπει να απαρνηθεί τον εαυτό του, να σηκώνει τον σταυρό του κάθε μέρα και να με ακολουθεί».

Αν κάποιος θέλει να πηγαίνει πίσω από τον Ιησού, πρέπει να μάθει να λέει όχι στον εαυτό του, πρέπει να σταματήσει να παραπονιέται για τη ζωή του και πρέπει να επιλέξει να αναλάβει την ευθύνη, χωρίς να κάνει πια πως είναι το θύμα.

  «Όποιος θέλει να σώσει τη ζωή του θα τη χάσει, αλλά όποιος χάσει τη ζωή του για μένα θα τη σώσει».

Όλοι όσοι αγωνίζονται να σωθούν από μόνοι τους, στο τέλος πνίγονται πρώτοι, ενώ όσοι εμπιστεύονται στον Κύριο και δέχονται  να σωθούν στο τέλος μένουν στην επιφάνεια. «Τι ωφελεί τον άνθρωπο να κερδίσει όλο τον κόσμο, αν μετά χάσει ή καταστρέψει τον εαυτό του;». Τι ωφελεί να συνεχίζει κανείς να ζει τη ζωή του καταναγκαστικά, χωρίς να συνειδητοποιεί ότι δεν είναι το να κατέχω πράγματα που με κάνει να ζώ, αλλά μάλλον το να νιώσω πως ανήκω σε κάποιον;

Να λοιπόν πώς το σημερινό Ευαγγέλιο μας δείχνει έναν συγκεκριμένο δρόμο: μη φοβόμαστε τις ακραίες συνέπειες που επιφέρει το να ακολουθούμε το Χριστό. Ας σταματήσουμε να ζούμε μόνο με τη στάση εκείνου που υποφέρει, που τα υπομένει όλα,  και ας συμπεριφερόμαστε ως ελεύθεροι άνθρωποι και όχι ως θύματα που αναζητούν συνεχώς ενόχους για ότι συμβαίνει στη ζωή. Ας αφήσουμε τον εαυτό μας να σωθεί. Ας απαρνηθούμε να κατέχουμε πράγματα για να ανακαλύψουμε ξανά το που ανήκουμε,  γιατί αυτό μας σώζει.

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

Κύριε, έπαθες πολλά εξαιτίας μας. Εσύ ήσουν φάρος της αλήθειας. Όμως εμείς προτιμήσαμε το ψέμα γιατί δεν θέλαμε να δούμε την αλήθεια. Φοβόμασταν ότι θα αποκαλυφθούν όλες οι ντροπιαστικές πλευρές μας, που δεν θέλουμε να δούμε. Δεν μας αρέσουν οι κριτικές που χαλάνε την εικόνα του εαυτού μας. Έτσι βολευόμαστε με αυτό που δείχνουμε, γινόμαστε επιφανειακοί, ρηχοί. Δεν ψάχνουμε να πάμε σε βάθος για να αλλάξουμε και να μεταστραφούμε. Πόσο μικροπρεπείς είμαστε Κύριε! Πόσο άθλιοι είμαστε που αλληλοτρωγόμαστε μεταξύ μας για μικρά πράγματα που είναι ανούσια! Γι’ αυτό βοήθησέ μας να κουβαλάμε τον σταυρό μας για να σε ακολουθήσουμε. Τον σταυρό αυτό που καρφώνει πάνω όλες τις αμαρτίες μας, την κακία μας, την ψευτιά μας, και μας συμφιλιώνει με Σένα και φανερώνει την αλήθεια Σου. Ο σταυρός μας είναι η μαρτυρία ότι η δικαιοσύνη Σου και η ειρήνη Σου θα λάμψει. Δώσε μου δύναμη, Κύριε, να τον κουβαλώ κάθε μέρα χωρίς να κουράζομαι. Κι όταν κουράζομαι χορήγησε μου την παρηγοριά Σου για να συνεχίσω να τον κουβαλώ πρόθυμα έως ότου έλθεις ξανά επάνω στη γη.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

ΦΡΑΣΕΙΣ_ΚΑΙ_ΙΔΕΕΣ_ΓΙΑ_ΜΕΛΕΤΗ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 4ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 28 Μαΐου  2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν  Επικαλούμαι το 

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου