Μελέτη του Ευαγγελίου: 1η Απριλίου 2022


ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης  ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΤΕΣΣΑΡΚΟΣΤΗΣ

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.


ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

+ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο  (12,28β-34)

Τον καιρό εκείνο, ένας από τους γραμματείς πλησίασε και ρώτησε τον Ιησού: «Ποια είναι η εντολή η πρώτη απ’ όλες;».

Ο Ιησούς απάντησε: «Πρώτη εντολή είναι: “Άκου Ισραήλ: Ο Κύριος, ο Θεός μας, είναι ο ένας Κύριος. Και θα αγαπήσεις τον Κύριο  το Θεό σου, με όλη σου την καρδιά και με όλη σου την ψυχή και με όλη σου τη διάνοια και με όλη σου τη δύναμη”. Η δεύτερη εντολή είναι ετούτη: “Θα αγαπήσεις τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου”. Μεγαλύτερη εντολή απ’ αυτές δεν υπάρχει».

Ο γραμματέας τότε του είπε: «Πολύ καλά, διδάσκαλε. Είναι σύμφωνο με την αλήθεια αυτό που είπες, ότι “ένας είναι ο Θεός και δεν υπάρχει άλλος εκτός απ’ αυτόν”. Και το “να τον αγαπάς με όλη σου την καρδιά και με όλο σου το νου και με όλη σου τη δύναμη και το να αγαπάς τον πλησίον σου όπως τον εαυτό σου” είναι σπουδαιότερο από όλα τα ολοκαυτώματα και τις θυσίες».

Ο Ιησούς, βλέποντας ότι απάντησε συνετά, του είπε: «Δε βρίσκεσαι μακριά από τη Βασιλεία του Θεού». Και κανένας πια δεν τολμούσε να του θέσει άλλες ερωτήσεις.

Λόγος του Κυρίου


ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

«…Όπως τον εαυτό σου»

Προερχόμαστε από την αγάπη. Η αγάπη δεν είναι μόνο στο DNA μας, αλλά είναι το ίδιο μας το DNA. Να κάνουμε πραγματικότητα  την αγάπη, να είμαστε αγάπη, να αγαπάμε και να αγαπηθούμε είναι η μεγαλύτερη φιλοδοξία μας. Αντιλαμβανόμαστε, όμως, ότι όλα αυτά δεν είναι δυνατά αν δεν αγαπάμε τον Θεό  με όλη μας την καρδιά, με όλη μας την διάνοια, με όλη μας την ψυχή, με όλο τον εαυτό μας. Επειδή ο Θεός είναι αγάπη. Εάν δεν αγαπάμε Εκείνον, έχουμε την εμφάνιση της αγάπης, αλλά όχι την αγάπη.

Δεν πρέπει να αγαπάμε μόνο το Θεό.

Το ότι τον αγαπώ, σημαίνει πως αυτό το κάνω ορατό και μέσα από το σεβασμό για όλα όσα προέρχονται από αυτόν: τη δημιουργία και τον πλησίον, με έναν τρόπο ολοκληρωτικό, χωρίς υπολογισμούς και χωρίς εγωισμό.   Υπάρχει κάτι που είπε ο Ιησούς  σε αυτήν  την περικοπή, το οποίο με προσελκύει σαν μαγνήτης και το οποίο έβαλα στον τίτλο: “… όπως τον εαυτό σου.” Ίσως να την απομονώνω από το  πλαίσιο του ευαγγελικού κειμένου, αλλά αυτή η φράση με οδηγεί σε μια σκέψη:

Πώς ο Θεός μας ζητάει να αγαπάμε; Όπως αγαπάμε τον εαυτό μας

Είμαστε σίγουροι ότι αγαπάμε τον εαυτό μας;

Είμαστε βέβαιοι ότι έχουμε δεχτεί τον εαυτό μας έτσι όπως είναι; Έχουμε συγχωρήσει τα λάθη μας; Επειδή δεν σταθήκαμε στο “ύψος των περιστάσεων;” Επειδή δεν ήμασταν οι πρώτοι στην τάξη; Επειδή δεν είμαστε τέλειοι χριστιανοί, τέλειοι σύζυγοι, τέλεια παιδιά; Επειδή είχαμε ή έχουμε φόβους; Πόσες σκέψεις μπορούμε να κάνουμε!

Πιστεύω ότι είναι δύσκολο να αγαπάμε τον εαυτό μας. Ίσως είναι ένα από τα κακά της εποχής μας, ή μάλλον όλων των εποχών. Μερικές φορές βρίσκω πως είναι ευκολότερο να αγαπάμε τους άλλους παρά τον εαυτό μας. Αυτό που βρίσκω όμορφο, σήμερα, είναι ότι ο Ιησούς επιθυμεί «να μας αγαπάμε», με το σωστό μέτρο. Να εκμεταλλευόμαστε τις αποτυχίες ως ερεθίσματα για να ωριμάσουμε  και όχι ως αιτία για «να μας καταδικάσουμε».  Ο Θεός επιθυμεί να φροντίσουμε τον εαυτό μας και να νιώσουμε άξιοι αγάπης, επειδή είμαστε αγαπημένα παιδιά. Ας αγαπάμε τον Θεό, λοιπόν, και ας αγαπάμε και τον πλησίον μας. Ταυτόχρονα, ας αγαπάμε και τον εαυτό μας. Είναι σημαντικό! Η αγάπη περνά και από εδώ. Η αγάπη στον κόσμο περνά και μέσα από τη σωστή αγάπη για τον εαυτό μας!


ΠΡΟΣΕΥΧΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ 

Κύριε, η καρδιά μου τσακίζεται με τη δυστυχία που βλέπει. Η κακία των ανθρώπων την έκαναν χίλια κομμάτια. Δεν υπάρχει μέρος να κρυφτώ για να ξαποστάσω έστω και λίγο. Ανάσα δεν μπορώ να πάρω καθόλου. Ο ένας πόνος μετά τον άλλο, η μια τραγωδία μετά την άλλη με θαλασσοδέρνουν σαν πελώρια κύματα και με πνίγουν αφήνοντάς με άφωνο. Η ψυχή μου κλαίει χωρίς να βρίσκει παρηγοριά πουθενά. Προσπαθεί να βρει φως στο τούνελ αλλά μάταια, βρίσκει ακόμη περισσότερο σκοτάδι. Όμως Εσύ, Κύριε, είσαι εκεί διακριτικά. Μου ψιθυρίζεις να μην τα παρατήσω. Μου δείχνεις τις πληγές Σου, τις οποίες απέκτησες για να μας ελευθερώσεις όλους από την αμαρτία. Με παροτρύνεις να συνεχίσω να σε αγαπώ με όλη μου την καρδιά, με όλη μου την ψυχή και με όλη μου τη δύναμη. Μάζεψε, Κύριε, τα κομμάτια της καρδιάς μας για να γίνουν ένα ξανά πάλι. Παρηγόρησε με την αγάπη Σου την ψυχή μου. Και ενδυνάμωσε την πίστη μου για να σε ακολουθώ όπου κι αν πας.

Προσευχή  του π. Πέτρου Χονγκ τ.Ι

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 15-16.2.2025

Οικισμός Ενορία 15-16 Φεβρουαρίου 2025 Αγάπη Agapi Αγίου Αγαπητού 16/2 Κυριακή 17:30 Θεία Λειτουργία  Αετοφωλιά Aetofolia Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 16/2 Κυριακή 09:00 Θεία Λειτουργία  Άνδρος