Μελέτη του Ευαγγελίου του Σαββάτου 32ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 32ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

13 Νοεμβρίου 2021

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (18,1-8)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς τους είπε μια παραβολή για το ότι πρέπει πάντα να προσεύχονται και να μην κουράζονται. Τους είπε: “Σε κάποια πόλη ήταν ένας δικαστής ο οποίος ούτε το Θεό φοβόταν ούτε τους ανθρώπους ντρεπόταν.

Σ’ εκείνη την πόλη υπήρχε και μια χήρα γυναίκα και πήγαινε και του έλεγε: `δώσε μου δίκιο εναντίον του αντιπάλου μου’. Ο δικαστής για ένα χρονικό διάστημα δεν ήθελε.

Αλλά μετά είπε μέσα του: `αν και το Θεό δε φοβούμαι ούτε ντρέπομαι κανέναν άνθρωπο, επειδή αυτή η χήρα μου έγινε ενοχλητική, θα της δώσω το δίκιο της, ώστε να μην έρχεται συνεχώς να με ενοχλεί'”.

Είπε τότε ο Κύριος: “Ακούσατε τι είπε ο άδικος δικαστής; Κι ο Θεός δε θα αποδώσει δικαιοσύνη στους εκλεκτούς του, που του φωνάζουν μέρα και νύκτα, αλλά θα τους αφήσει να περιμένουν ακόμα; Σας λέω ότι πολύ γρήγορα θα αποδώσει δικαιοσύνη. Αλλά όταν έλθει ο Υιός του ανθρώπου, θα βρει άραγε πίστη πάνω στη γη;”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ο Ιησούς έχει μιλήσει πολύ για την προσευχή. Κάθε σελίδα του Ευαγγελίου, κάθε συνάντηση, είναι μάθημα προσευχής. Μας δίδαξε να προσευχόμαστε, μας δίδαξε πώς να προσευχόμαστε. Ο ίδιος μας έδωσε το παράδειγμα, δίνοντας χρόνο στην προσευχή. Πέρασε νύχτες ολόκληρες προσευχόμενος. Προσευχόταν πριν πάρει μια απόφαση. Προσευχήθηκε κατά τις δύσκολες στιγμές. Προσευχήθηκε στη Γεθσημανή, προσευχήθηκε στο Γολγοθά. Προσευχήθηκε για τον καθένα μας. Πώς μπορούμε να σκεφτούμε εμείς ότι δεν είναι σημαντικό να προσευχηθούμε;

Η προσευχή είναι πάντα σημαντική. Επειδή αυτή μας κρατά ενωμένους με το Θεό. Γι’ αυτό το κακό την αποθαρρύνει. Γι’ αυτό το κακό μας συμβουλεύει εναντίον της. Εάν κουραζόμαστε από την προσευχή, τότε εύκολα μπορούμε να νικηθούμε. Εύκολα μας κατακτά το κακό.

Σήμερα ο Ιησούς μας λέει μια παραβολή σχετικά με την ανάγκη να προσευχόμαστε διαρκώς, χωρίς να κουραζόμαστε. Ποτέ να μην την εγκαταλείπουμε. Να επιμένουμε, ακόμα και όταν ο Θεός φαίνεται να μην ακούει, εμπιστευόμενοι στο γεγονός ότι είναι Πατέρας και πάνω απ ‘όλα στο γεγονός ότι είναι “δίκαιος”. Και επομένως θα ακούει πάντα τη “σωστή” προσευχή που γίνεται με πίστη. Θα την εκπληρώσει στο “σωστό” καιρό και στις “σωστές” συνθήκες. Σε εμάς μένει να συνεχίσουμε να έχουμε πίστη.

Ας ζητήσουμε από τον Κύριο να μας δώσει μια “σωστή” ματιά, ώστε να κατανοήσουμε καλά τι είναι “σωστό” να ζητάμε. Και ας επιμένουμε στην προσευχή. Είναι ο κόσμος σε αναταραχή; Η Εκκλησία φαίνεται να είναι ερείπια; Τα παιδιά δεν ακούνε; Το κακό φαίνεται να επικρατεί; Πολλοί άνθρωποι εγκαταλείπουν την πορεία; Ας μην κάνουμε το ίδιο! Ας συνεχίσουμε να προσευχόμαστε. Ας συνεχίσουμε να ελπίζουμε και να πιστεύουμε. Έτσι, ώστε αν ο Ιησούς επέστρεφε τώρα, να έβρισκε ακόμα πίστη πάνω στη γη: τη δική μας, τη δική μου και τη δική σου πίστη, εμάς που υποφέραμε, αλλά που αντισταθήκαμε, αντέξαμε και στο όνομα του Ιησού, κερδίσαμε.

Ας είναι ευλογημένος ο Ιησούς, η  νίκη μας!

Στοχασμός του don Pino Terranova

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ

Θα υψώσω τα μάτια μου στα όρη:

από πού θα μου έλθει βοήθεια;

Η βοήθεια μου έρχεται από τον Κύριο,

που έπλασε τον ουρανό και τη γη.

Δε θ’ αφήσει να κλονιστεί το πόδι σου,

ούτε θα νυστάξει αυτός που σε φυλάει.

Ιδού, δε θα νυστάξει ούτε θα κοιμηθεί

ο φύλακας του Ισραήλ.

Ο Κύριος σε φυλάει,

ο Κύριος είναι η σκέπη σου στα δεξιά σου.

Την ημέρα δε θα σε κάψει ο ήλιος,

ούτε η σελήνη τη νύχτα.

Ο Κύριος από κάθε κακό θα σε φυλάξει,

ο Κύριος φυλάει την ψυχή σου.

Ο Κύριος φυλάει την είσοδο και την έξοδό σου,

από τώρα και για πάντα. Αμήν.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Γενική Ακρόαση του Πάπα Φραγκίσκου, 24 Απριλίου 2024

ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΓΕΝΙΚΗ ΑΚΡΟΑΣΗ                                                                           Πλατεία Αγίου Πέτρου Τετάρτη, 24 Απριλίου 2024     Κατήχηση. Τα πάθη και οι αρετές. 16. Η ζωή της χάριτος

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου