Μελέτη του Ευαγγελίου του Σαββάτου 31 Ιουλίου 2021

ΤΗΣ 17ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν
Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ
Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (14,1-12)

            Εκείνο τον καιρό, ο τετράρχης Ηρώδης άκουσε για τη φήμη του Ιησού. Και είπε στους δούλους του: “Αυτός είναι ο Ιωάννης ο Βαφτιστής. Αναστήθηκε απ’ τους νεκρούς και γι’ αυτό οι θαυματουργικές δυνάμεις ενεργούν διαμέσου του”. Διότι ο Ηρώδης, όταν συνέλαβε τον Ιωάννη, τον έδεσε και τον έβαλε στη φυλακή εξαιτίας της Ηρωδιάδας, της γυναίκας του Φιλίππου του αδελφού του. Γιατί ο Ιωάννης του έλεγε: “Δεν σου επιτρέπεται να την έχεις γυναίκα σου”. Και ήθελε να τον σκοτώσει, αλλά φοβόταν το λαό, επειδή είχαν τον Ιωάννη ως προφήτη.

Όταν έφθασαν τα γενέθλια του Ηρώδη, χόρεψε δημόσια η κόρη της Ηρωδιάδας και άρεσε στον Ηρώδη. Οπότε της υποσχέθηκε με όρκο να της δώσει ό, τι κι αν ζητήσει. Και εκείνη, καθοδηγημένη από τη μητέρα της, είπε: “Δώσε μου εδώ, πάνω σε ένα πιάτο, το κεφάλι του Ιωάννη του Βαφτιστή. Και λυπήθηκε ο βασιλιάς για τους όρκους και για τους συνδαιτυμόνες και διέταξε να της δοθεί. Κι έστειλε και αποκεφάλισε τον Ιωάννη στη φυλακή. Κι έφεραν το κεφάλι του πάνω σ’ ένα πιάτο και το έδωσαν στο κορίτσι και εκείνη το έφερε στη μητέρα της. Πήγαν τότε οι μαθητές του και σήκωσαν το σώμα και το έθαψαν και μετά πήγαν και το ανήγγειλαν στον Ιησού.”

Λόγος του Κυρίου

 ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

            Ο τετράρχης Ηρώδης είναι μέρος της δυναστείας της βασιλικής οικογένειας, που συναντάμε στα Ευαγγέλια, στην παιδική ηλικία του Ιησού. Ακούγοντας για τη φήμη του Ιησού, φοβάται πως είναι ο Βαπτιστής, ο οποίος αναστήθηκε. Ακόμη ένας Ηρώδης φοβάται πως θα χάσει την εξουσία του εξ αιτίας του. Ο προκάτοχός του φοβήθηκε στο άκουσμα της είδησης που του έφεραν οι Μάγοι και επιβεβαιωνόταν από τις Γραφές.

Ο Λόγος του Θεού δεν αφήνει ποτέ τα πράγματα ως έχουν, ζητά σε όλους μια αλλαγή της προσωπικής ζωής, της συμπεριφοράς, των σκέψεων της καρδιάς. Ο Ηρώδης, χτυπημένος από τον ξεκάθαρο λόγο του προφήτη που τον επέπληττε για την ανάρμοστη συμπεριφορά του, τον φυλακίζει για να μην ακούει πια τη φωνή του. Εν συνεχεία, υποκύπτοντας στην επιμονή της κόρης της Ηρωδιάδας, θα τον αποκεφαλίσει. Δυστυχώς έτσι συμβαίνει! αρκεί το παραμικρό για να βάλουμε στην άκρη το Λόγο του Θεού, για να απομακρύνουμε από τη ζωή μας το Ευαγγέλιο.

Ο θάνατος του Βαπτιστή ήταν αναμφίβολα μια προειδοποίηση για τον Ιησού, για το τί θα του συνέβαινε αν συνέχιζε στην οδό της προφητείας. Αλλά ο Ιησούς δε σταμάτησε, έστω και αν αυτό τον οδήγησε στο Σταυρό.

Είναι η οδός της μαρτυρίας μέχρι τέλους, αυτή που επέλεξε ο Κύριος. Τα εκατομμύρια μαρτύρων της εποχής μας είναι ένα παράδειγμα ευαγγελικής μαρτυρίας, που πρέπει να διαφυλάξουμε με φροντίδα και θαυμασμό.

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…

Ω ύψιστε κι ένδοξε Θεέ, φώτισε τα σκότη της καρδιάς μου.
Δώσε μου σωστή πίστη, βέβαιη ελπίδα, τέλεια αγάπη και βαθιά ταπεινοφροσύνη.
Δώσε μου, Κύριε, φρόνηση και ορθή κρίση, για να εκτελέσω το αληθινό κι άγιο θέλημά σου. Αμήν

πνρ
(πηγή:episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Το κήρυγμα της Κυριακής (του Σεβ. Νικολάου)

  ΕΟΡΤΗ ΤΗΣ ΑΓΙΑΣ ΔΩΡΕΑΣ ΤΟΥ ΚΥΡΙΟΥ Στη σημερινή ευαγγελική περικοπή ακούσαμε είναι ένα από τα πιο γνωστά επεισόδια του Ευαγγελίου, ο «πολλαπλασιασμός των άρτων».

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου