Μελέτη του Ευαγγελίου του Σαββάτου 31ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 31ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 6 Νοεμβρίου 2021

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

 

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (16,9-15)

Τον καιρό εκείνο, έλεγε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Κι εγώ σας λέω: αποκτείστε για τον εαυτό σας φίλους απ’ το μαμωνά της αδικίας, ώστε όταν αυτός τελειώσει να σας δεχθούν στις αιώνιες κατοικίες. Αυτός που φαίνεται πιστός στα λίγα, θα είναι πιστός και στα πολλά. Αν, λοιπόν, δε φανήκατε πιστοί στον άδικο μαμωνά, ποιός θα σας εμπιστευθεί τον αληθινό πλούτο; Κι αν δε φανήκατε πιστοί σ’  αυτό που ήταν ξένο, ποιός θα σας δώσει αυτό που σας ανήκει;

Κανένας δούλος δεν μπορεί να δουλεύει σε δυο κυρίους. Διότι, ή τον ένα θα μισήσει και τον άλλο θα τον αγαπήσει, ή θα προτιμήσει τον ένα και τον άλλο θα τον περιφρονήσει. Δεν μπορείτε να είσθε δούλοι στο Θεό και στο μαμωνά.

Τα άκουγαν όλα αυτά οι Φαρισαίοι, που ήταν φιλάργυροι και τον χλεύαζαν. Κι ο Ιησούς τους είπε: “Εσείς είστε εκείνοι που εμφανίζετε δίκαιους τους εαυτούς σας μπροστά στους ανθρώπους, αλλά ο Θεός γνωρίζει τις καρδιές σας. Διότι αυτό που οι άνθρωποι εκτιμούν, ο Θεός το σιχαίνεται.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ο Ιησούς συνεχίζει την κατήχησή του σχετικά με τη χρήση των αγαθών. Χθες προέτρεπε τους μαθητές του να περάσουν από τη συσσώρευση αγαθών στη δωρεά και στο μοίρασμα. Έχουμε μπροστά μας πάντοτε δυο επιλογές: τη ζωή (το δώρο) ή το θάνατο (συσσώρευση).

Η νέα ζωή του Πνεύματος βιώνεται μέσα από την καθημερινότητά μας και την πιστότητα στο Θεό, ως μόνο Κύριο. Ο δίκαιος πιστεύει στο Θεό, ακούει το Λόγο του και τον θέτει σε εφαρμογή. Ο άδικος είναι άπιστος, διότι έχει τον εαυτό του ως σκοπό της ζωής του και  προτεραιότητά του τα αγαθά.

Το κέντρο της ζωής του μαθητή είναι ο Κύριος και όχι τα υλικά αγαθά, όπως κάνουν οι Φαρισαίοι που εμφανίζονται σωστοί μπροστά στους ανθρώπους αλλά προσκολλημένοι στα χρήματα. Ο Θεός γνωρίζει την καρδιά τους, τη γεμάτη απληστία και αδικία.

Ο Θεός μας είναι ένας Θεός που δεν αρέσκεται σε χλιαρές καταστάσεις. Ή ανήκουμε σε Εκείνον ή ανήκουμε στο χρήμα. Δεν μπορούμε να υπηρετούμε δύο κυρίους.

Ο Ιησούς, όπως πάντα, προκαλεί όσους θέλουν να γίνουν μαθητές του. Εσύ, όντας ελεύθερος, μπορείς να δεχτείς την πρόκληση και να αναλάβεις ή να απορρίψεις την ευθύνη για το μέλλον σου, για τη ζωή ή το θάνατο!

 

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ

Κύριε, ένα σου ζητώ.

Δώσε μου εσένα τον ίδιο, την αγάπη σου.

Θέλω να είσαι Εσύ ο αληθινός θησαυρός της ζωής μου.

Για κάθε είδος πλούτου

που περνά από τα χέρια μου,

κάνε με ικανό να το μοιράζομαι,

προς όφελος των πιο αναγκεμένων. Αμήν.

(πηγή:episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 19 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου