Μελέτη του Ευαγγελίου του Σάββατου της 3ης Εβδομάδας της Παρουσίας

ΣΑΒΒΑΤΟ 18 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021
της 3ης εβδομάδας της Παρουσίας

 

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

  

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 
+ Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (1,18-24)

Η γέννηση του Ιησού Χριστού έγινε κατά τον εξής τρόπο: Όταν αρραβωνιάσθηκε η Μαρία, η μητέρα του, με τον Ιωσήφ, βρέθηκε έγκυος από το Άγιο Πνεύμα πριν ακόμα πάνε να ζήσουν μαζί. Αλλά ο Ιωσήφ, ο άνδρας της, επειδή ήταν δίκαιος και δεν ήθελε να την καταγγείλει δημόσια, θέλησε να τη χωρίσει στα κρυφά.

Ενώ ο Ιωσήφ τα σκεφτόταν όλα αυτά, άγγελος του Κυρίου του φανερώθηκε σε όνειρο και του είπε: “Ιωσήφ, γιε του Δαβίδ, μη φοβηθείς να πάρεις τη Μαρία, τη γυναίκα σου, διότι εκείνο που γεννήθηκε μέσα της είναι απ’ το Άγιο Πνεύμα. Και θα γεννήσει ένα γιο και θα του δώσεις το όνομα Ιησούς. Αυτός, πράγματι, θα σώσει το λαό του από τις αμαρτίες του”.

Και όλα αυτά έγιναν, για να εκπληρωθεί ό,τι ειπώθηκε απ’ τον Κύριο, μέσω του προφήτη που είπε: «Η παρθένος θα συλλάβει και θα γεννήσει γιο και θα του δώσουν το όνομα Εμμανουήλ, το οποίο μεταφράζεται: ο Θεός είναι μαζί μας».

Και ο Ιωσήφ, όταν σηκώθηκε από τον ύπνο, έκαμε όπως τον διέταξε ο άγγελος του Κυρίου και πήρε τη γυναίκα του.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

To Ευαγγέλιο σήμερα μας βάζει μπροστά στην απογοήτευση που μπορεί να αισθανθούμε  ως  άνθρωποι, όταν τα σχέδιά μας  ματαιώνονται από τις απρόβλεπτες ενέργειες του Θεού.

Ο Ιωσήφ περιμένει με ανυπομονησία να κάνει τη Μαρία γυναίκα του, με την οποία έχει αρραβωνιαστεί, και να την πάρει στο σπίτι του. Αλλά ο Θεός έχει άλλα σχέδια για τον ίδιο και για τη Μαρία: «Μη φοβάσαι … γιατί το παιδί που περιμένει προέρχεται από το Άγιο Πνεύμα».

Τί νόημα έχει αυτή η απρόσμενη εγκυμοσύνη της Μαρίας; Ο Ιωσήφ είναι ένας «δίκαιος άνθρωπος», δηλαδή ανοικτός στο θέλημα του Θεού και δέχεται το μήνυμα του αγγέλου, αν και μέσα στο σκοτάδι του μυστηρίου.

Γι ‘αυτόν το να αναζητήσει  το νόημα αυτού του γεγονότος, υπερβαίνει την ανάγκη του να ξεκαθαρίσει τα πράγματα, κάτι που για μας θα ήταν αυθόρμητο. Η στάση του Ιωσήφ είναι η στάση εκείνου ο οποίος έχει μάθει  να “διαβάζει” βαθιά τα γεγονότα, για να διακρίνει μέσα τους το κάλεσμα του Θεού.

Αυτό είναι που ο καθένας από εμάς καλείται να κάνει στην πορεία της πίστης: γνωρίζοντας ότι ο Θεός μας αγαπά και είναι Πατέρας, να καλλιεργούμε  τη βεβαιότητα πως σε κάθε γεγονός μας αποκαλύπτει μέρος από την αγάπη του, ακόμη και μέσα από τις ήττες, τις αγωνίες και τις θλίψεις της καθημερινής ζωής. Εκείνος κατευθύνει τα πάντα, προς το δικό μας καλό!

Στην πορεία της πίστης τα μάτια ανοίγονται και η καρδιά προετοιμάζεται να υποδεχθεί το Λόγο που φωτίζει και αποσαφηνίζει. «Ιωσήφ, μη φοβάσαι!». Η σκιά του μυστηρίου περιβάλλει ακόμη τη ζωή του, και θα την περιβάλλει όλο και περισσότερο, αλλά ο Ιωσήφ «πιστεύει» και «αφήνεται» στο Λόγο, μέσα σε μια προσκυνηματική σιωπή.

Εδώ είναι όλο το μεγαλείο του. Σε αυτό βρίσκεται και το δικό μας μεγαλείο!

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε, Ιησού Χριστέ, Βασιλιά της δόξας,
Εσύ η ειρήνη μας και η άμετρη αγάπη,
φώτισε βαθιά τη ζωή μας με τη λαμπρότητα
της ειρήνης σου και εξάγνισε τις καρδιές μας
με τη γλυκύτητα της αγάπης σου.
Κάμε, ειρηνευμένοι και ενισχυμένοι,
να αναμένουμε εσένα,
ώστε στις καθημερινές
δυσκολίες και δοκιμασίες,
να είσαι για μας βοήθεια και προστασία.   ΑΜΗΝ

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου