Μελέτη του Ευαγγελίου του Σαββάτου της 23ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 23ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

11 Σεπτεμβρίου 2021

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (6, 43-49)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς στους μαθητές του: «Δεν υπάρχει, πράγματι, καλό δέντρο που να κάνει σάπιους καρπούς. Ούτε, πάλι, σάπιο δέντρο που να κάνει καλούς καρπούς. Διότι το κάθε δέντρο αναγνωρίζεται από τον καρπό του. Πράγματι, δε μαζεύουν σύκα απ’ τα αγκάθια, ούτε τρυγούν σταφύλια απ’ το βάτο. Ο καλός άνθρωπος, απ’ τον καλό θησαυρό της καρδιάς του, προσφέρει το καλό. Κι ο κακός, από τον κακό προσφέρει το κακό. Διότι το στόμα του μιλά από το περίσσευμα της καρδιάς.

Γιατί με φωνάζετε `Κύριε, Κύριε’ και δεν κάνετε αυτά που λέω; ‘Όποιος έρχεται σε μένα και ακούει τα λόγια μου και τα εφαρμόζει, θα σας δείξω με ποιον μοιάζει: μοιάζει με άνθρωπο που οικοδομεί ένα σπίτι κι ο οποίος έσκαψε και βάθυνε και έβαλε θεμέλια πάνω στο βράχο. ‘Όταν έγινε πλημμύρα, έπεσε το ποτάμι με ορμή πάνω σ’ εκείνο το σπίτι, αλλά δεν μπόρεσε να το σαλεύσει, επειδή είχε οικοδομηθεί καλά. Αλλά εκείνος που ακούει και δεν εφαρμόζει μοιάζει με άνθρωπο που οικοδόμησε το σπίτι πάνω στο χώμα, χωρίς θεμέλια. όταν, πάνω σ’ αυτό το σπίτι έπεσε το ποτάμι, αμέσως γκρεμίσθηκε και η καταστροφή που έπαθε εκείνο το σπίτι ήταν μεγάλη”.

Λόγος του Κυρίου

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Από την «επί του όρους ομιλία» αυτή η διδασκαλία του Ιησού είναι μια πολύτιμη ένδειξη ενός εναλλακτικού τρόπου ζωής απέναντι στην επικρατούσα επιπολαιότητα. Δεν είναι πράγματι ό,τι φαίνεται που κρίνει την ποιότητα του προσώπου μας, αλλά αυτό που βρίσκεται στο πολύτιμο εκείνο μέρος που είναι η καρδιά.

Σύμφωνα με την Βίβλο εκεί είναι η έδρα όχι μόνο των συναισθημάτων μας αλλά και των αποφάσεών μας, η ρίζα της ύπαρξής μας ενώπιον Θεού και ανθρώπων. Από εκεί έρχεται το καλό και το κακό, ο λόγος και η πράξη.

Ο καλός άνθρωπος φανερώνει το καλό από τον καλό θησαυρό της καρδιάς του. Το καλό της καρδιάς μας είναι οι καρποί που παράγουμε. Το καλό δέντρο, πράγματι το αναγνωρίζουμε από τους καρπούς του. Έτσι και ο άνθρωπος αναγνωρίζεται από τα έργα του.

Εκείνος που πηγαίνει ενάντια στο νόμο του Θεού μπορεί άραγε να ονομάζεται Χριστιανός;

Τα λόγια αξίζουν λίγο. Δε μετράνε ούτε οι παρακλήσεις, ούτε οι προσευχές εάν δε συνοδεύονται από τη πρόθεσή μας να εκπληρώνουμε το θέλημά του. Χρειάζεται να ακούμε το Λόγο και να τον εφαρμόζουμε. Διαφορετικά η ζωή γίνεται επισφαλής δίχως θεμέλια. Με τα λόγια ή με τις προθέσεις όλοι είμαστε τέλειοι Χριστιανοί. Ας προσπαθήσουμε όμως να είμαστε και με τις πράξεις.

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ……

Μια καθαρή καρδιά, Θεέ, δημιούργησε μέσα μου,

και σταθερό πνεύμα ανανέωσε στα σπλάχνα μου.

Μη με απορρίψεις από το πρόσωπό σου,

και μην αφαιρέσεις από μένα το πνεύμα σου το άγιο.

Χάρισέ μου την αγαλλίαση, που δίνει η σωτηρία σου,

και στήριξε μέσα μου ένα γενναιόδωρο πνεύμα.

Στους άνομους θα διδάξω τους δρόμους σου,

και οι ασεβείς σ’ εσένα θα επιστρέψουν.

Κύριε, τα χείλη μου θ’ ανοίξεις,

και το στόμα μου θ’ αναγγείλει τους αίνους σου.

Πράγματι, δε σου αρέσουν οι θυσίες.

Ολοκαύτωμα, αν σου πρόσφερα,

δε θα το αποδεχόσουν. Αμήν.

πνρ

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Βασίλισσα του Ουρανού, 28 Μαΐου 2023

ΠΑΝΗΓΥΡΗ ΤΗΣ ΠΕΝΤΗΚΟΣΤΗΣ ΠΑΠΑΣ ΦΡΑΓΚΙΣΚΟΣ ΒΑΣΙΛΙΣΣΑ ΤΟΥ ΟΥΡΑΝΟΥ Πλατεία Αγίου ΠέτρουΚυριακή 28 Μαΐου 2023   Αγαπητοί αδελφοί και αδελφές, καλημέρα! Σήμερα, Πανήγυρη της Πεντηκοστής, το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου