Μελέτη του Ευαγγελίου της Τρίτης 33ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 33ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 16 Νοεμβρίου 2021

 

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

 

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (19,1-10)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς μπήκε στην Ιεριχώ και περνούσε μέσα απ’ την πόλη. Εκεί ήταν ένας που ονομαζόταν Ζακχαίος και ήταν αρχιτελώνης και πλούσιος. Αυτός ζητούσε να δει τον Ιησού ποιός είναι, και δεν μπορούσε εξαιτίας του πλήθους, επειδή ήταν μικρός στο ανάστημα. ‘Έτρεξε, τότε, μπροστά και ανέβηκε σε μια συκομουριά, για να μπορέσει να τον δει, επειδή επρόκειτο ο Ιησούς να περάσει από εκεί.

‘Όταν ο Ιησούς έφθασε επιτόπου, κοίταξε προς τα πάνω και του είπε: “Ζακχαίε, κατέβα γρήγορα, διότι σήμερα εγώ πρέπει να μείνω στο σπίτι σου”. Εκείνος κατέβηκε γρήγορα και τον υποδέχθηκε με χαρά. ‘Όσοι το είδαν, όλοι μουρμούριζαν λέγοντας: “Πήγε να μείνει στο σπίτι ενός αμαρτωλού”.

Αλλά ο Ζακχαίος στάθηκε και είπε στον Κύριο: “Κύριε, δίνω τα μισά απ’ τα υπάρχοντά μου στους φτωχούς και αν κάποιον εξαπάτησα, θα του το αποδώσω τετραπλάσιο”.

Τότε ο Ιησούς του είπε: “Σήμερα ήλθε η σωτηρία σ’ αυτό το σπίτι, διότι κι αυτός ο άνθρωπος είναι γιος του Αβραάμ. Πράγματι, ο Υιός του ανθρώπου ήλθε να αναζητήσει και να σώσει αυτούς που έχουν χαθεί”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Εδώ βλέπουμε να επαναλαμβάνεται η σκηνή του χθεσινού Ευαγγελίου. Και πάλι ο Ιησούς βαδίζει, και πάλι το πλήθος τον αναγγέλλει, και πάλι ένας «τυφλός» στο δρόμο του, αν και αυτός ο τυφλός είναι τυφλός στα μάτια της ψυχής και όχι στα μάτια του σώματος.

Το σημερινό Ευαγγέλιο μας παρουσιάζει ένα παιχνίδι ανάμεσα στο βλέμμα του Ζακχαίου και εκείνο του Ιησού. Ο Ζακχαίος θέλει να δει τον Ιησού και για να το πετύχει αυτό αποφασίζει να ανεβεί σε ένα δέντρο. Αγωνίζεται να γίνει “ψηλός”, γιατί δεν αντέχει άλλο το “μικρό ανάστημά” του, με το οποίο συνεχίζει τη ζωή του. Τελικά είναι ο Ιησούς που, κοιτάζοντας ψηλά, τον βλέπει πρώτος, και με το βλέμμα Του τον πείθει, ότι η ζωή είναι κάτι άλλο, ότι δεν είναι μόνο το να αποκτώ, να κατέχω, αλλά υπάρχει κάτι περισσότερο, επειδή το βλέμμα Του δεν είναι το δικό μας βλέμμα.

Ο Ζακχαίος σήμερα μας αντιπροσωπεύει όλους. Όλοι έχουμε ανάγκη να μας δουν σε βάθος, γι’ αυτό που πραγματικά είμαστε μέσα μας. Να μας καταλάβουν, χωρίς να χρειάζεται πάντα να υπερασπιστούμε τον εαυτό μας. Έχουμε ανάγκη να παρηγορηθούμε, να μας αναγνωρίσουν, να νιώσουμε αγαπητοί, και όχι να μας κρίνουν. Έχουμε ανάγκη να μας κοιτάξουν αλλά με ένα βλέμμα διαφορετικό από αυτό που συνήθως αισθανόμαστε πως μας κοιτάζουν. Και το βλέμμα του Ιησού είναι διαφορετικό από όλα τα άλλα. Είναι ένα βλέμμα που ξεπερνά την εμφάνιση. Και είναι τόσο διαφορετικό από το δικό μας, που συχνά είναι βλέμμα αυταρέσκειας, αδιαφορίας, αρνητικής κριτικής. Και σήμερα ο Ιησούς περνά. Περνά, και μας βρίσκει και πάλι κατά μήκος του δρόμου. Μας κοιτάζει, μας καλεί με το όνομά μας, μας προτείνει να τον καλέσουμε στο “σπίτι μας” στην καρδιά μας, εκεί όπου ίσως κανείς, ίσως ούτε καν εμείς, δε «μας» επιτρέπουμε να φτάσουμε.

Ναι, Ιησού, έλα. Έλα σήμερα στις καρδιές μας, γιατί έχουμε ανάγκη από Εσένα. Έλα και μείνε μαζί μας. Μείνε. Και ερχόμενος, φέρε μας ως δώρο την ικανότητα να έχουμε “ένα βλέμμα όπως το δικό σου”,  που να βλέπει, στους άλλους, αλλά και σε μας, “ένα παιδί του Αβραάμ”,  και όχι  μόνο έναν αμαρτωλό που πρέπει να καταδικαστεί.

Ας είναι ευλογημένος ο Ιησούς, βλέμμα της Αγάπης του Θεού.

Στοχασμός του don Pino Terranova

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ

Κύριε,

έλα στο σπίτι μου,

κάλεσέ με, με τ’ όνομά  μου,

πες μου τα παρήγορα

και ενθαρρυντικά λόγια σου.

Βοήθησέ με να γίνω «νέος άνθρωπος»,

για να μπορέσω να συναντήσω τα αδέλφια

που με περιβάλλουν με μια νέα καρδιά. Αμήν.

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου