Μελέτη του Ευαγγελίου της Τετάρτης 33ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 33ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

17 Νοεμβρίου 2021

 

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν 

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (19, 11-28)

Τον καιρό εκείνο, ο Ιησούς πρόσθεσε μια παραβολή, επειδή βρισκόταν κοντά στην Ιερουσαλήμ και διότι αυτοί νόμιζαν ότι η βασιλεία του Θεού επρόκειτο να φανερωθεί αμέσως.

Τους είπε, λοιπόν: ” ‘Ένας ευγενής πήγε σε μια μακρινή χώρα για να πάρει ένα βασιλικό τίτλο και να επιστρέψει.

Κάλεσε τότε δέκα δούλους του, τους έδωσε δέκα χρυσά νομίσματα και τους είπε: `Εμπορευθείτε μ’ αυτά έως ότου έλθω’.

Οι συμπολίτες του όμως τον μισούσαν κι έστειλαν μετά απ’ αυτόν μια αντιπροσωπεία για να πει: `δεν θέλουμε αυτός να γίνει βασιλιάς μας’.

‘Όταν επέστρεψε, αφού πήρε το βασιλικό τίτλο, είπε να του φωνάξουν τους δούλους στους οποίους είχε δώσει τα χρήματα, για να μάθει πως τα εμπορεύθηκαν.

Πήγε τότε ο πρώτος και είπε: `κύριε, το νόμισμά σου επέφερε άλλα δέκα’. Του είπε τότε ο κύριός του: `εύγε, καλέ δούλε! Επειδή φάνηκες πιστός στα λίγα, να έχεις εξουσία πάνω σε δέκα πόλεις’.

Πήγε κι ο δεύτερος και είπε: `το νόμισμά σου, κύριε, απέδωσε άλλα πέντε’. Είπε ο κύριος και σ’ αυτόν: `Πάρε κι εσύ εξουσία πάνω σε πέντε πόλεις’.

Πήγε και κάποιος άλλος και του είπε: `κύριε, πάρε το νόμισμά σου, που το είχα κρυμμένο σ’ ένα μαντήλι. Διότι σε φοβόμουν, επειδή είσαι αυστηρός άνθρωπος, που παίρνεις ό,τι δεν κατέθεσες και θερίζεις ό,τι δεν έσπειρες’.

Λέει τότε ο κύριος και σ’ αυτόν: `πονηρέ δούλε, θα σε κρίνω απ’ τα ίδια σου τα λόγια: γνώριζες ότι είμαι αυστηρός, ότι παίρνω ό,τι δεν κατέθεσα και ότι θερίζω αυτό που δεν έσπειρα; Γιατί τότε δεν κατέθεσες τα χρήματά μου στην τράπεζα; Κι εγώ όταν ερχόμουν θα τα εισέπραττα με τον τόκο’.

Είπε τότε στους παραβρισκόμενους: `πάρτε το χρυσό νόμισμα απ’ αυτόν και δώστε το σ’ αυτόν που έχει τα δέκα’.

Κι όταν του είπαν: `κύριε, έχει δέκα’, τους απάντησε: `σας λέω ότι σε όποιον έχει θα του δοθεί κι άλλο, ενώ από εκείνον που δεν έχει και αυτό που έχει θα του το πάρουν’. ‘Όσο για τους εχθρούς μου, εκείνους που δεν ήθελαν να γίνω βασιλιάς τους, φέρτε τους εδώ και σφάξτε τους μπροστά μου'”.

Όταν ο Ιησούς τα είπε αυτά, προχώρησε μπροστά από τους άλλους, ανεβαίνοντας στην Ιερουσαλήμ.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Έχουμε πάρει ποτέ στα σοβαρά ότι από τη στιγμή του Βαπτίσματός μας έχουμε λάβει δώρα; Δώρα που πρέπει να κάνουμε να καρποφορήσουν, κατά την περίοδο της ζωής μας, για το καλό το δικό μας και των άλλων; Για να δοθεί δόξα στον Θεό; Όλα αυτά αποτελούν σημείο μεγάλης εμπιστοσύνης από μέρους Του. Ο καθένας μας έχει λάβει αυτά τα δώρα. Αυθεντικά χρυσά νομίσματα, για να τα χρησιμοποιήσουμε στη γη, για τη Βασιλεία των Ουρανών. Ποιος για να κάνει ένα πράγμα, ποιος για να κάνει κάτι άλλο…  Αλλά σε κάθε περίπτωση το μεγαλύτερο δώρο που έχουμε λάβει, το πιο πολύτιμο νόμισμα, είναι να είμαστε παιδιά του Θεού. Να είμαστε η οικογένειά Του. Να τον έχουμε ως Βασιλιά. Γιατί Εκείνος, πραγματικά, μας φροντίζει. Το ότι είμαστε παιδιά Του και να τον έχουμε ως βασιλιά είναι πράγματι το πιο βασικό νόμισμα, γιατί είναι αυτό που κάνει να καρποφορήσουν όλα τα άλλα. Δυστυχώς, συχνά αυτό το νόμισμα το τοποθετούμε σε ένα μαντήλι και το αφήνουμε εκεί, χωρίς να το πολλαπλασιάζουμε, καθ’ όλη τη διάρκεια της ζωής μας, για να το επιστρέψουμε όπως είναι μια μέρα στον Κύριό μας. Βάζω αυτό το νόμισμα στο μαντήλι ισοδυναμεί με το να βάλω το Θεό στο “μαντήλι”.

Αλλά η σημερινή παραβολή είναι μια ιδιαίτερη παραβολή. Μας αποκαλύπτει ότι ο Θεός μας σίγουρα είναι ευσπλαχνικός, είναι γενναιόδωρος, αλλά είναι επίσης και ένας απαιτητικός Θεός. “Σε όσους έχουν, θα δοθεί, αλλά σε εκείνους που δεν έχουν θα τους αφαιρεθεί και αυτό που έχουν”. Αγαπητοί αδελφοί, ο Θεός δε δέχεται να τυλιχτεί σε ένα μαντήλι. Φυσικά, το επιτρέπει. Δεν επιβάλει σε κανέναν να τον αγαπά και να έχει μια σχέση μαζί Του. Αλλά στο τέλος, όταν ο “βασιλιάς επιστρέφει”, οι λογαριασμοί θα γίνουν. Τα κέρματα πρέπει να έχουν αποφέρει κάτι, πρέπει να έχουν αυξήσει τον πλούτο του Βασιλείου. Ας αναρωτηθούμε, λοιπόν, γι’ αυτά τα κέρματα, τι τα κάναμε; Ας ψάξουμε στις τσέπες της ζωής μας. Ας δούμε πώς απαντήσαμε στα δώρα του Θεού. Ας δούμε τη σχέση μας μαζί Του. Και αν κατά τύχη. όλα αυτά, τα βάλαμε σε ένα “μαντήλι”, και το βάλαμε στη σοφίτα ή στο κελάρι, ας το βγάλουμε έξω. Έχουμε ακόμη χρόνο, όσο βρισκόμαστε σ ‘αυτή τη γη, για να πολλαπλασιάσουμε αυτά τα μεγάλα δώρα. “Αργά σ΄ αγάπησα”, είπε ο Άγιος Αυγουστίνος. Όμως, τελικά κατάφερε να γίνει άγιος, παρά το ότι είχε καθυστερήσει.

Ας είναι ευλογημένος ο Θεός, το πολύτιμο δώρο μας.

Στοχασμός του don Pino Terranova

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ

Κύριε,

διαπαιδαγώγησέ με στο να επιθυμώ

πάντοτε το καλό.

Δώσε μου μια θέληση που να με δεσμεύει

για ό,τι πραγματικά αξίζει,

ώστε να ζήσω μια ζωή ολοκληρωμένη.

Εσύ είσαι για μας,

Εκείνος ο οποίος σώζει,

θεραπεύει, διαπερνά τις κλειστές μας πόρτες,

και μπαίνει για να ανοίξει το νου και τις καρδιές μας.

Χορήγησέ μου, να είμαι και εγώ ικανός

να υποδέχομαι όποιον έχει την καρδιά κλειστή

και με δυσκολία κατανοεί, με δυσκολία αγαπά,

με δυσκολία πιστεύει. Αμήν.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Share on facebook
Share on twitter
Share on pinterest
Share on email

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Μελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

  ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 5ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΚΟΙΝΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ 7 Φεβρουαρίου 2023   ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (7, 1-13) Και

Ο σεισμός στην Τουρκία και Συρία…

Δυστυχώς ο σεισμός των 7.9 ρίχτερ που έπληξε Τουρκία και Συρία προξένησε μεγάλο αριθμό θυμάτων, που συνεχώς μεγαλώνει. Ο Πάπας Φραγκίσκος απέστειλε αμέσως συλλυπητήρια τηλεγραφήματα,

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου