Μελέτη του Ευαγγελίου της Τετάρτης 32ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 32ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 10 Νοεμβρίου 2021

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

 Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (17,11-19)

Τον καιρό εκείνο, ενώ ο Ιησούς πήγαινε στην Ιερουσαλήμ, περνούσε μέσα απ’ τη Σαμάρεια και τη Γαλιλαία.

Κι ενώ έμπαινε σε κάποιο χωριό, τον συνάντησαν δέκα λεπροί άνδρες που στάθηκαν μακριά κι άρχισαν να φωνάζουν και να λένε: “Κύριε Ιησού, ελέησέ μας!”

Κι ο Ιησούς όταν τους είδε είπε: “Πηγαίνετε και δείξτε τους εαυτούς σας στους ιερείς”. Κι ενώ πήγαιναν, καθαρίστηκαν.

‘Ένας απ’ αυτούς, όταν είδε πως θεραπεύθηκε, γύρισε πίσω και με δυνατή φωνή δόξαζε το Θεό. Κι έπεσε στα πόδια του Ιησού, με το πρόσωπο στη γη και τον ευχαριστούσε. Κι αυτός ήταν Σαμαρείτης.

Ο Ιησούς είπε τότε: “Δεν καθαρίστηκαν και οι δέκα; Αλλά οι εννιά πού είναι; Δεν βρέθηκε κανένας να επιστρέψει και να δοξάσει το Θεό παρά μόνο αυτός ο αλλοεθνής;” Και του είπε: “Σήκω και πήγαινε. Η πίστη σου σε έσωσε!”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Διαβάζοντας αυτή την περικοπή του Ευαγγελίου, η πρόσκληση που αισθάνομαι για τον εαυτό μου είναι να ζητήσω από το Θεό να με θεραπεύσει από τη «λέπρα της αχαριστίας». Η αχαριστία είναι άσχημη ασθένεια. Οι λεπροί του σημερινού Ευαγγελίου ξανά- απέκτησαν το δώρο της υγείας και της ζωής, σε πληρότητα. Ωστόσο, μόνο ένας επέστρεψε για να ευχαριστήσει το Θεό επειδή του έδωσε μια δεύτερη ευκαιρία ζωής. Είναι ένας λεπρός αυτός ο οποίος σήμερα μας δίνει το μάθημα. Ας είναι ο άνθρωπος αυτός ένα παράδειγμα για μας, που από το Θεό έχουμε λάβει κάθε δώρο. Πολλοί από εμάς είμαστε σαν τους δέκα λεπρούς. Φωνάζουμε στον Θεό στην περίοδο της ανάγκης, και μετά τίποτα. Μόλις περάσει η ανάγκη, ξεχνάμε τον Θεό.

Συναντώντας το Θεό στη ζωή μας, πολλοί σαν και εμένα και ίσως σαν εσένα, είχαμε, όπως  αυτοί οι άντρες, μια δεύτερη ευκαιρία. Το θυμόμαστε; Έχουμε αμέτρητους λόγους για να ευχαριστήσουμε το Θεό. Πολλούς περισσότερους από εκείνους που σχετίζονται με κάποια εξαιρετική παρέμβασή του.

Κάθε μέρα Εκείνος επεμβαίνει συστηματικά, δίνοντάς μας τροφή, ρούχα, φιλίες, αγάπη, δουλειά, ακόμα και το περιττό. Συχνά, συνειδητοποιούμε τι έχουμε, τη στιγμή που κινδυνεύουμε να το χάσουμε ή δεν το έχουμε πλέον. Δεν το  αντιλαμβανόμαστε την εποχή των “παχιών αγελάδων”, αλλά μόνο όταν φτάνει ο καιρός των “ισχνών αγελάδων”.

Όλοι έχουμε μολυνθεί, λίγο πολύ, από το τσίμπημα του “όλα μου οφείλονται”. Αλλά δεν είναι αλήθεια. Τίποτα δεν μας οφείλεται. Όλα είναι χάρη. Όλα είναι δώρο. Ας ζητήσουμε τη χάρη σήμερα να θεραπευτούμε  από τη λέπρα της αχαριστίας. Ας μάθουμε να ευχαριστούμε ακόμη για ένα ηλιοβασίλεμα ή ένα λουλούδι. Θα είναι η ζωή μας πολύ πιο όμορφη. Θα την εκτιμήσουμε πολύ περισσότερο. Θα αρχίσουμε να τη βλέπουμε λιγότερο γκρίζα, θα γεμίσει με χρώμα και νόημα.

Μαθαίνοντας να βλέπουμε τα πολλά που έχουμε και τα οποία δεν  εκτιμούμε, θα μάθουμε να παραπονιόμαστε λιγότερο και θα σταματήσουμε να κατηγορούμε το Θεό γι’ αυτά που πιστεύουμε ότι μας λείπουν.

Ας ξεκινήσουμε την ημέρα μας, σήμερα, ευχαριστώντας τον Θεό που μας διαφύλαξε αυτή τη νύχτα. Κατά τη διάρκεια της ημέρας, ας λέμε συχνά: “Κύριε ευχαριστώ”. Το βράδυ ας τον ευχαριστούμε που μας διατήρησε κι αυτήν την ημέρα. Ας τον ευχαριστήσουμε για τους ανθρώπους που συναντήσαμε, για το καλό που λάβαμε ή για το καλό που κάναμε. Και τέλος, κάνοντας την εξέταση της συνείδησής μας, ας εκτιμήσουμε επίσης το καλό που έγινε σε μας. Θα αποκοιμηθούμε με ένα χαμόγελο. Η “λέπρα της αχαριστίας” θα έχει αρχίσει, στη διάρκεια της πορείας της ημέρας, να μας αφήνει.

Ας είναι ευλογημένος ο Ιησούς, Πρόνοια του Θεού, άξιος για κάθε έπαινο, ο οποίος μας έχει δώσει τη σωτηρία.

Στοχασμός του don Pino Terranova

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ……

Κύριε, Ιησού,

κάνε με άνθρωπο που να ξέρει να σε δοξάζει

και να ευχαριστεί.

Κάνε, στην καρδιά μου

να αφθονεί η ευγνωμοσύνη

και έτσι να δίνω χαρά στα αδέλφια μου. Αμήν.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

4η Κυριακή του Πάσχα (B)

4η   ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ (B)        ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ψλ.33(32),5-6         Από το έλεος του Κυρίου η γη είναι γεμάτη. Με το Λόγο του

ΜΕΛΕΤΗ_ΤΟΥ_ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ.jpg

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 25 Μαΐου  2024     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου