Μελέτη του Ευαγγελίου της Τετάρτης 31ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 31ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 3 Νοεμβρίου 2021

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

 

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (14,15-24)

Τον καιρό εκείνο, μαζί με τον Ιησού πήγαινε πολύς κόσμος κι εκείνος στράφηκε και τους είπε: “Αν κάποιος έρχεται σε μένα και δε μισεί τον πατέρα του και τη μητέρα και τη γυναίκα και τα παιδιά και τους αδελφούς και τις αδελφές και την ίδια τη ζωή του, δε μπορεί να είναι μαθητής μου. Και όποιος δε σηκώνει το σταυρό του και να ακολουθεί πίσω μου, δε μπορεί να είναι μαθητής μου.

Διότι, ποιός από σας που θέλει να οικοδομήσει έναν πύργο δεν κάθεται πρώτα να υπολογίσει τη δαπάνη, αν έχει αρκετά για να τον τελειώσει; Ώστε,  μη τυχόν και βάλει θεμέλια και δε μπορεί να τελειώσει το έργο κι όλοι όσοι τον βλέπουν αρχίζουν να τον κοροϊδεύουν λέγοντας: «Αυτός άρχισε να κτίζει, αλλά δεν μπόρεσε να τελειώσει’.

΄Η ακόμα, ποιός βασιλιάς που πάει να πολεμήσει έναν άλλο βασιλιά δεν κάθεται πρώτα να σκεφθεί αν είναι αρκετά δυνατός με δέκα χιλιάδες στρατό για να αντιμετωπίσει τον άλλο που έρχεται εναντίον του με είκοσι χιλιάδες; Αλλιώς, ενώ αυτός είναι ακόμα μακριά, στέλνει πρεσβευτές και διαπραγματεύεται την ειρήνη. Έτσι, λοιπόν, κι όποιος από σας, που δεν απαρνείται όλα τα υπάρχοντά του, δε μπορεί να είναι μαθητής μου».

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Μια διευκρίνιση: Ο Ιησούς ήμερα στο Ευαγγέλιο λέει: «Αν κάποιος έρχεται πίσω μου και δε μισεί τον πατέρα του και τη μητέρα του…». Μα, τι μας λέει σήμερα ο Ιησούς; Εκείνος ήρθε να μας φανερώσει την αγάπη του Πατέρα του. Ήρθε να μας διδάξει να αγαπούμε το Θεό και τον πλησίον μας, με όλη την καρδιά μας. Πώς είναι δυνατόν σήμερα να μας ζητά να «μισήσουμε» τους γονείς μας; Μια από τις εντολές δεν είναι «Τίμα τον πατέρα σου και τη μητέρα σου»;

Λοιπόν, μην αγχώνεστε. Ο Ιησούς δε μας ζητά να μισήσουμε τους γονείς μας. Η έκφραση αυτή είναι θέμα μετάφρασης. Στην εβραϊκή γλώσσα δεν υπάρχει ο υπερθετικός βαθμός «σε αγαπώ περισσότερο από…». Για να σχηματιστεί ο υπερθετικός βαθμός στην Εβραϊκή γλώσσα, χρησιμοποιούσαν την αντίθετη λέξη.  

Έτσι, λοιπόν, στο σημερινό Ευαγγέλιο ο Ιησούς δε μας λέει πως όποιος δεν μισεί τους γονείς του δεν είναι άξιος για μαθητής μου. Αλλά θέλει να πει, πως όποιος αγαπά περισσότερο γονείς, αδέλφια, σπίτια, αυτός δεν είναι άξιος για μαθητής μου. Η αγάπη για τους γονείς παραμένει κάτι πολύτιμο στη ζωή του καθενός, αλλά όποιος γνωρίζει την αγάπη του Χριστού, δε μπορεί να μην την βάλει στην πρώτη θέση. Γιατί, από αυτήν την αγάπη, αποκτά την αληθινή της αξία κάθε άλλη αγάπη.  

 

ΚΑΙ ΤΩΡΑ Ο ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ:

«Μαζί με τον Ιησού, βάδιζε πολύς κόσμος». Ο Ιησούς ήταν καθ’ οδόν προς την Ιερουσαλήμ. Όταν βαδίζω μαζί με τον Ιησού δεν είναι σαν ένας περίπατος, μια εκδρομή, ή ένα προσκύνημα σε κάποιο Ναό, αλλά σημαίνει πως ακολουθώ τα βήματά του προς τη θυσία του σταυρού. Εκείνος είναι μπροστά, γιατί πρώτος στη θέση μας θέλησε να δώσει τη ζωή του από αγάπη για μας.

Μέσα στο μεγάλο αυτό πλήθος, υπάρχουν άνθρωποι διαφόρων ειδών: οι περίεργοι που αναζητούν κάτι καινούργιο, εκείνοι οι οποίοι θέλουν να αποκομίσουν κάποια χάρη για τη σωματική τους υγεία, την ψυχική ή πνευματική, καθώς ο Ιησούς ήταν ισχυρός σε έργα και λόγια. Υπάρχουν και εκείνοι που παρασύρονται από τους άλλους, αλλά κατά βάθος είναι αδιάφοροι μπροστά σε όλα αυτά που συμβαίνουν. Άλλοι πάλι ακολουθούν τον Ιησού, επειδή τους άγγιξε βαθιά το βλέμμα του, ο λόγος του, οι πράξεις της αγάπης του και θέλουν να διατρέξουν το “ταξίδι της ζωής” μαζί Του. Σε ποια κατηγορία είμαι εγώ;

Σε όλους ο Ιησούς παρουσιάζει τις απαιτήσει, για όποιον θέλει να είναι μαθητής του. Από αγάπη για Εκείνον, ο μαθητής του πρέπει να απαρνηθεί τα πάντα, γιατί Εκείνος είναι το μοναδικό καλό και αγαθό. Ο Παύλος λέει ότι όλα αυτά τα οποία ήταν μια πηγή υπερηφάνειας για τον ίδιο σύμφωνα με τη σάρκα, τώρα τα θεώρει σκουπίδια, γιατί συνάντησε το Χριστό. Μπορούμε να γίνουμε και εμείς μιμητές του, όπως εκείνος μιμήθηκε το Χριστό!

Όσο παραμένουμε κολλημένοι στα συναισθήματα, στους οικογενειακούς δεσμούς, στα υλικά αγαθά, ακόμη και στα πνευματικά, δεν μπορούμε να αποκαλούμαστε αληθινοί μαθητές του Ιησού.

Ο μαθητής αγαπά αυτό που ο κόσμος μισεί (αγκαλιάζει το σταυρό του κάθε μέρα) και μισεί όλα όσα ο κόσμος αγαπάει. Όταν ζούμε έτσι, δίνουμε μαρτυρία πως πραγματικά ανήκουμε μόνο στο Θεό.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ…

Άνοιξε, Κύριε, τα χέρια και την καρδιά μου

στις ανάγκες των αδελφών μου,

έτσι ώστε, όσοι με πλησιάζουν

να μπορούν να αισθανθούν την

προνοητική αγάπη του Πατέρα,

και έτσι και εγώ να είμαι αληθινός

μαθητής του Χριστού. Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου