Μελέτη του Ευαγγελίου της Τετάρτης 29ης Εβδομάδας του Έτους

Mελέτη  του Ευαγγελίου της ημέρας.

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 29ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 20  Οκτωβρίου 2021

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος.  Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (12,39-48)

Τον καιρό εκείνο, είπε ο Ιησούς:  Αυτό να ξέρετε: αν γνώριζε ο οικοδεσπότης σε ποια ώρα έρχεται ο κλέφτης, δεν θα άφηνε να διαρρηχθεί το σπίτι του. Κι εσείς να είσθε έτοιμοι, διότι ο Υιός του ανθρώπου θα έλθει εκείνη την ώρα που δε νομίζετε”.

Τότε ο Πέτρος του είπε: “Κύριε, αυτή την παραβολή την είπες για μας ή για όλους;” Κι ο Κύριος απάντησε: “Ποιός είναι εκείνος ο πιστός και συνετός οικονόμος, τον οποίο ο κύριός του θα τον διορίσει υπεύθυνο για τους υπηρέτες, ώστε να μοιράζει την κατάλληλη στιγμή το μερίδιο της τροφής; Μακάριος είναι εκείνος ο δούλος, που όταν επιστρέψει ο κύριός του θα τον βρει να συμπεριφέρεται μ’αυτόν τον τρόπο. Αλήθεια σας λέω: θα τον διορίσει υπεύθυνο πάνω σε όλα τα υπάρχοντά του. Αλλά αν ο δούλος εκείνος σκεφθεί μέσα του: `θα αργήσει ο κύριός μου να επιστρέψει’ κι αρχίσει να κτυπά τους υπηρέτες και τις υπηρέτριες και να τρώει και να πίνει και να μεθά, θα έλθει ο κύριος αυτού του δούλου εκείνη την ημέρα που δεν περιμένει κι εκείνη την ώρα που δε γνωρίζει και θα τον τιμωρήσει σκληρά και θα τον ρίξει στο μέρος που τιμωρούνται οι άπιστοι. Εκείνος ο δούλος που γνωρίζει το θέλημα του κυρίου του και δεν ετοίμασε ή δεν ενήργησε σύμφωνα με το θέλημά του, θα τιμωρηθεί με πολλά κτυπήματα. Αλλά εκείνος που δε γνώριζε και έπραξε αξιόποινες πράξεις, θα τιμωρηθεί με λίγα κτυπήματα. Στον καθένα που δόθηκαν πολλά, πολλά και θα ζητηθούν. Και σ’όποιον εμπιστεύθηκαν πολλά, θα του ζητήσουν ακόμα περισσότερα.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Είμαστε πάντοτε πεινασμένοι για χαρά και προνόμια, αλλά ο Κύριος μας προειδοποιεί να μην πάρουμε λάθος δρόμο. Βέβαια, Ο Ιησούς μας υπόσχεται την χαρά, και μας δίνει πολύ χαρά ήδη και σε αυτή την ζωή, φανερώνοντας μας την αγάπη του, αλλά η αγάπη του είναι αληθινή και για αυτό απαιτητική. Στο Ευαγγέλιο η ερώτηση του Πέτρου φανερώνει τον πειρασμό, φυσιολογικό θα μπορούσαμε να πούμε, κάθε ανθρώπινης καρδιάς που αισθάνεται ότι ευνοείται από τον Κύριο, και ακριβώς για αυτό, αισθάνεται πως μπορεί και να παραστρατήσει και λίγο.

Πράγματι, αφού ακούστηκε αυτή η παραβολή για την αναγκαιότητα να είμαστε πάντοτε έτοιμοι, πάντα να αγρυπνούμε, ο Πέτρος ρωτά τον Κύριο: “Αυτή την παραβολή την είπες για μας ή για όλους;”. Εμείς είμαστε ευνοημένοι, μπορούμε να είμαστε ήσυχοι, αυτό είναι κατά βάθος το νόημα της ερώτησης του Πέτρου. Είμαστε μαθητές σου, μας είπες πως έχουμε εξουσία στους άλλους, πως η θέση μας είναι καλύτερη από των άλλων! Και αυτό είναι αλήθεια, αλλά με την έννοια πως η θέση του Πέτρου και των Αποστόλων είναι μια θέση που απαιτεί περισσότερα, γιατί η δική του είναι μια εξουσία προσφοράς και όχι ένα προνόμιο από το οποίο προέρχονται προσωπικά προνόμια, και ικανοποιήσεις του εγωισμού.

Πάντα ο εγωισμός προσπαθεί να εισχωρήσει στις σκέψεις μας και πάντα είναι απαραίτητη η μάχη για να τον απωθήσουμε, πάντα πρέπει, όπως γράφει ο άγιος Παύλος, να ελευθερωθούμε από την σκλαβιά της αμαρτίας για να μπούμε στην υπηρεσία του Θεού, να γίνουμε «υπηρέτες της δικαιοσύνης». Είναι μια υπηρεσία ελεύθερη, αλλά απαιτητική, απαιτεί την αληθινή αγάπη.

Ο Ευαγγελιστής περιγράφει την γιορτή του εγωισμού. Ο Κύριος αργεί να έρθει και ο οικονόμος των υπηρετών αρχίζει «να κτυπά τους υπηρέτες και να τρώει, να πίνει και να μεθά»: είναι η γιορτή που ονειρεύεται ο εγωιστής.  Η γιορτή της ΑΓΑΠΗΣ είναι ακριβώς το αντίθετο και γεμίζει την καρδιά από αγνή χαρά, γιατί ο καθένας δεν σκέπτεται να χαρεί μόνος του αλλά να δώσει χαρά στους άλλους, να δοθεί με κάθε τρόπο για να κάνει πιο εύκολη την χαρά όλων. Έτσι όποιος έχει θέση εξουσίας εκτελεί το θέλημα του Θεού. «Στον καθένα που δόθηκαν πολλά, πολλά και θα ζητηθούν. Και σ’όποιον εμπιστεύθηκαν πολλά, θα του ζητήσουν ακόμα περισσότερα». Είναι λόγια που μας κάνουν να καταλάβουμε την επιθυμία του Θεού: εκείνος μας δίνει πολύ για να λάβει πολύ. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει πως ο Θεός ζητά το δικό του όφελος, αλλά θέλει να φέρουμε καρπό και ο καρπός μας να παραμένει.

Ας ευχαριστήσουμε τον Κύριο και ας του είμαστε ευγνώμονες για τα δώρα του και ας του ζητήσουμε να θεμελιωθεί μέσα μας το νόημα της προσφοράς και της αμοιβαίας αγάπης.

Προσευχήσου….

Κύριε Ιησού,

Σήμερα σε παρακαλώ

ιδιαίτερα για τους ιερείς,

για να μπορούν να ζουν με αγάπη και αυθεντικότητα την αποστολή τους

ως ποιμένες, αισθανόμενοι  την χαρά

του είναι στην υπηρεσία του λαού.

Με τη βοήθεια σου θα προσπαθήσω να συνεργαστώ μαζί τους

με πιστότητα και προσοχή.

Βοήθησέ με να είμαι πιστός υπηρέτης,

και σε όλες τις άλλες υποχρεώσεις μου και να  αισθάνομαι πως είμαι πάντοτε κοντά σου.

Αμήν.

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 6 Δεκεμβρίου 2023                                     Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου