Μελέτη του Ευαγγελίου της Τετάρτης 28ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 28ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

 13 Οκτωβρίου 2021

 

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν 

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο (11,42-46)

Τον καιρό εκείνο είπε ο Ιησούς: Αλίμονο, σε σας τους Φαρισαίους, διότι πληρώνετε τη δεκάτη του δυόσμου, του πήγανου και κάθε άλλου λαχανικού, αλλά αντιπαρέρχεσθε τη δικαιοσύνη και την αγάπη του Θεού. Αυτά είναι που έπρεπε να εκτελείτε και να μην παραμελείτε κι εκείνα.

Αλίμονο, σε σας τους Φαρισαίους, διότι αγαπάτε την πρωτοκαθεδρία στις συναγωγές και τους ασπασμούς στις αγορές.

Αλίμονό σας, διότι είστε όπως τα μνήματα που δε φαίνονται και οι άνθρωποι περπατούν πάνω τους και δεν το ξέρουν”.

Του απάντησε τότε ένας απ’ τους νομοδιδασκάλους και του είπε: “Διδάσκαλε, λέγοντας αυτά τα πράγματα, βρίζεις κι εμάς”. Κι ο Ιησούς είπε: “Αλίμονο και σε σας τους νομοδιδασκάλους, διότι φορτώνετε τους ανθρώπους με δυσβάστακτα φορτία κι εσείς οι ίδιοι δεν αγγίζετε τα φορτία αυτά ούτε με ένα σας δάκτυλο.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ο Ιησούς επανέρχεται στις εξωτερικές πράξεις που κάποιοι θεωρούν πως είναι αρκετές για να εκφράσουν την πίστης και την προσήλωσή μας στο Θεό. Να είμαστε πιστοί στους νόμους που θεσπίζονται από τους ανθρώπους είναι σίγουρα μια έκφραση της δικαιοσύνης, αλλά δε μπορούμε να περιορίσουμε σε αυτές τη σχέση μας με τον Κύριο. Η δικαιοσύνη και η αγάπη του Θεού πρέπει να έχουν το απόλυτο πρωτείο στη ζωή μας, επειδή έχουν διαφορετικό μέγεθος και βάθος, δε σταματούν στα επιφανειακά, αλλά μας εμπλέκουν στην ειλικρίνεια της ζωής.

Δεν είναι βέβαια οι τίτλοι και οι τιμητικές διακρίσεις που μας κάνουν άξιους στα μάτια του Θεού. Θα μπορούσαμε να έχουμε ακόμη και τις πρώτες θέσεις, να έχουμε το σεβασμό από τους ανθρώπους, που φοβισμένοι, μας χαιρετούν και μας τιμούν, αλλά αργά ή γρήγορα η υποκρισία και το ψέμα φανερώνονται και τότε οι ίδιοι που μας χαιρετούσαν και μας τιμούσαν, “περνούν από πάνω” μας και μας ποδοπατούν και απομακρύνονται από μας. Το Κήρυγμα χωρίς την πρακτική είναι ένα ψέμα, που γεννά σκάνδαλο και δεν κάνει πιστευτά και αξιόπιστα όσα αναγγέλλουμε μόνο με τη φωνή μας. Υπάρχουν ακόμα πολλοί άνθρωποι που στο όνομα του Θεού κράζουν αποφάσεις και καταδίκες από τους άμβωνες των εκκλησιών μας, ενώ οι ίδιοι αυτό-απαλλάσσονται από κάθε αδικία. Έτσι ακριβώς και εμείς φορτώνουμε με αβάσταχτα φορτία τους άλλους, ενώ εμείς αυτό-εξαιρούμαστε ακόμη και από το να τα αγγίζουμε. Η «δεκάτη» την οποία πρέπει να αποδώσουμε στο Θεό πρέπει να είναι πάντα στολισμένη με ειλικρίνεια και να καλυμμένη με αγάπη.

 

Προσευχήσου….

 

Κύριε Ιησού, σε παρακαλώ:

χορήγησε μου το Πνεύμα σου το Άγιο

και κάνε να είμαι συνεχώς

προσεχτικός στην δράση του,

που με ανανεώνει κάθε στιγμή,

κάνοντας να ωριμάσει μέσα μου το θετικό

για ένα κόσμο νέο και ωραίο,

ανθρώπινο και θεϊκό

που θα ζει με αγάπη. Αμήν.

 

πνρ

(πηγή:episkopisyrou.gr)

 

 

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΡΙΤΗ ΤΗΣ 7ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 18 Ιουνίου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά

Επίσκεψη Δημοτικού Σχολείου Εξωμβούργου στο Θρησκευτικό & Λαογραφικό Μουσείο Πατέρων Ιησουιτών στα Λουτρά Την τιμητική του είχε το Δημοτικό Σχολείο Εξωμβούργου που επισκέφθηκε, την Τετάρτη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου