Μελέτη του Ευαγγελίου της Τετάρτης 1ης Εβδομάδας της Παρουσίας

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

 

 

ΤΕΤΑΡΤΗ 1 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021

της 1ης Εβδομάδας της Παρουσίας

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

 

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ

 

Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο (15,29-38)

Τον καιρό εκείνο, απομακρύνθηκε από εκεί ο Ιησούς και πήγε πέρα από τη θάλασσα της Γαλιλαίας και ανέβηκε στο βουνό και κάθισε εκεί. Και πήγε και τον βρήκε πολύς κόσμος, έχοντας μαζί τους κουτσούς, τυφλούς, κουλούς, κουφούς και άλλους πολλούς και τους έβαλαν κοντά στα πόδια του και τους θεράπευσε. Έτσι το πλήθος θαύμασε, βλέποντας κουφούς να μιλούν, κουλούς υγιείς ,κουτσούς να περπατούν και τυφλούς να βλέπουν. Και δόξαζαν το Θεό του Ισραήλ.

Κι ο Ιησούς, αφού προσκάλεσε τους μαθητές του, είπε: “Σπλαχνίζομαι τον κόσμο, επειδή είναι τρεις μέρες που με περιμένουν και δεν έχουν τι να φάνε. Δεν θέλω να τους απολύσω νηστικούς, μη τυχόν και αποκάμουν στο δρόμο”. Και οι μαθητές του είπαν: “Πού να βρούμε μέσα στην ερημιά τόσα ψωμιά ώστε να χορτάσει ένα τέτοιο πλήθος;” Και ο Ιησούς τους λέει: “Πόσα ψωμιά έχετε;” Κι εκείνοι είπαν: “Επτά, και λίγα μικρά ψάρια”. Κι αφού παράγγειλε στον κόσμο να καθίσουν στο χώμα για να φάνε, πήρε τα επτά ψωμιά και τα ψάρια και αφού είπε την προσευχή της ευχαριστίας, έκοψε κομμάτια και τα έδωσε στους μαθητές και οι μαθητές στον κόσμο. Και έφαγαν όλοι και χόρτασαν. Απ’ τα κομμάτια που περίσσεψαν, πήραν επτά γεμάτα κοφίνια.

 

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

 

Τον πλησίαζε ένα μεγάλο πλήθος που είχαν μαζί τους κουτσούς, τυφλούς, μουγκούς … και ο Ιησούς τους θεράπευε”

Εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια το πλήθος που συνεχίζει να περιβάλλει τον Ιησού δεν είναι ένα πλήθος ανθρώπων υγιών ή που γνωρίζουν όλες τις απαντήσεις, που δεν χρειάζονται τίποτα, που πάντα γνωρίζουν τι έχουν να πουν και να κάνουν και στέκονται πάντοτε στο ύψος των περιστάσεων. Από δύο χιλιάδες χρόνια και πλέον, το πλήθος που περιβάλλει τον Ιησού είναι ένα πλήθος ανθρώπων που κοπιάζουν. Άνθρωποι δοκιμασμένοι στα μονοπάτια της ζωής, που δεν μπορούν να περπατήσουν γρήγορα, που δυσκολεύονται να εμπιστευτούν, να αγαπήσουν, να είναι σταθεροί σε κάτι. Άνθρωποι που δεν βρίσκουν κανένα νόημα στη ζωή τους, που δεν βρίσκουν λόγια για να πουν αυτό που βιώνουν, που δυσκολεύονται να ακολουθήσουν αυτό που πραγματικά αξίζει και έχουν επάνω τους τα σημάδια πολλών αγώνων. Εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια ο Ιησούς περιβάλλεται από τέτοιους ανθρώπους. Εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια ο Ιησούς περιβάλλεται στην ουσία από εμάς. Και πιστεύω πως είναι σημαντικό να πάψουμε να σκεφτόμαστε ότι η Εκκλησία πρέπει να είναι ένας λαός που αποτελείται από τέλειους. Και κατά συνέπεια, πρέπει να σταματήσουμε να σκεφτόμαστε το γιατί οι κοινότητές μας είναι πάντα ένα μικρό «καταφύγιο αμαρτωλών». Είναι έτσι επειδή, εδώ και δυο χιλιάδες χρόνια, ο Ιησούς συχνάζει με τους αμαρτωλούς, μ’ εκείνους που βαδίζουν αργά, μ’ αυτούς που έχουν κάποια προβλήματα, με όσους αγωνίζονται. Αυτή είναι η καλή είδηση! Και είναι σχεδόν σπουδαιότερο από το θαύμα του πολλαπλασιασμού των άρτων και των ψαριών, που ωστόσο είναι ένα βαθύ σημάδι ελπίδας όχι τόσο για το θαυμάσια επιτυχημένο «σνακ», αλλά για την τρυφερότητα που ο Ιησούς έδειξε, κάνοντας ένα θαύμα μ’ αυτό που υπήρχε, τα επτά ψωμιά και τα λίγα μικρά ψάρια. Είναι σαν να λέμε ότι ο Ιησούς πάντα κάνει θαύματα με αυτό που έχουμε τώρα, αυτή την στιγμή, και όχι με αυτό που θα έπρεπε ιδανικά να είχαμε για να λύσουμε τα προβλήματά μας. Εκείνος κάνει θαύματα μ’ εκείνη τη μικρή δύναμη που εγώ έχω, με τη μικρή μου πίστη που διαθέτω, με τη μικρή δέσμευση που είμαι ικανός να αναλάβω, κι όλα αυτά με όλη μου τη δύναμη!

Ας είναι ευλογημένος ο Ιησούς, το καταφύγιό μας στην αμαρτία μας!

Στοχασμός του don Pino Terranova

 

  

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ……

Συγχώρεσε με, Κύριε,
εάν δε δίνω μεγάλη προσοχή στην ευσπλαχνία σου.
Άνοιξε την καρδιά μου, Κύριε,
για να μπορέσω να τη δεχτώ στη ζωή μου
και να τη μοιραστώ μ’ όσους την έχουν ανάγκη.
Η συμπεριφορά μου ας χαρακτηρίζεται  από συμπόνια.
Κάθε μικρή ή μεγάλη μου πράξη,
κάθε μικρή ή μεγάλη σκέψη μου,
κάθε μικρός ή μεγάλος λόγος μου,
ας έχει ως κριτήριο την αγάπη σου
και την συμπόνια για τους αδελφούς.
Βοήθησέ με κάθε μέρα να ενεργώ σύμφωνα με το Λόγο σου:
«Δώστε τους εσείς να φάνε». ΑΜΗΝ

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου