Μελέτη του Ευαγγελίου της Τετάρτης της 3ης Εβδομάδας της Παρουσίας

ΤΕΤΑΡΤΗ 15 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2021
ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ

 

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 
+ Ανάγνωσμα από το κατά Ματθαίο Άγιο Ευαγγέλιο  (21,28-32)

Τον καιρό εκείνο είπε ο Ιησούς στους άρχοντες των αρχιερέων και τους πρεσβυτέρους του λαού: “Τι νομίζετε γι’ αυτό; Ένας άνθρωπος είχε δυο παιδιά. Και πήγε και είπε στον πρώτο: Παιδί μου, πήγαινε σήμερα να εργασθείς στον αμπελώνα. Κι εκείνος απαντώντας είπε: Δεν θέλω. Αλλά ύστερα μετάνιωσε και πήγε.

Πήγε τότε και είπε το ίδιο και στον άλλο. Αλλά εκείνος απαντώντας είπε: Θα πάω, κύριε. Και δεν πήγε. Ποιος από τους δυο έκαμε το θέλημα του πατέρα;”. Του λένε: “Ο πρώτος”.

Τους λέει ο Ιησούς: “Αλήθεια σας λέω: οι τελώνες και οι πόρνες θα μπουν πριν από σας στη βασιλεία του Θεού. Διότι ήλθε σε σας ο Ιωάννης, μέσα σε δρόμο δικαιοσύνης, και δεν τον πιστέψατε, ενώ οι τελώνες και οι πόρνες τον πίστεψαν. Ενώ εσείς, αν και τον είδατε, ούτε ύστερα δε μετανοήσατε για να τον πιστέψετε”.

Λόγος του Κυρίου

 

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

“Εσύ είσαι αυτός που πρόκειται να έλθει ή άλλον να περιμένουμε;”

Είναι τόσο διαφορετικός ο Θεός από ό, τι τον φανταζόμαστε, τόσο διαφορετική η παρουσία του, πρωτότυπη,  απρόσμενη,  που ακόμη και ένας προφήτης όπως ο Ιωάννης μένει έκπληκτος.

Ο Ιωάννης γεννήθηκε και μεγάλωσε με μια συγκεκριμένη αποστολή: να προετοιμάσει το έδαφος για τον Μεσσία, να αναγγείλει τον ερχομό Του, να ξυπνήσει τον Ισραήλ ώστε να μην χάσει αυτό το τελικό, οριστικό κάλεσμα.

Και όμως. Ο Ιησούς έρχεται σε αντίθεση με την ιδέα του Μεσσία που είχε ακόμη και ο Ιωάννης: δεν έρχεται για να χωρίσει τους καλούς από τους κακούς, δεν έρχεται να στείλει στη φωτιά τους κακούς.

Ο Ιωάννης Βαπτιστής κακοποιημένος στη φυλακή, στέλνει τους μαθητές του να ρωτήσουν τον Ιησού: Είσαι πραγματικά Εσύ;

Και εμείς, πολύ συχνά είμαστε εγκλωβισμένοι σ’ αυτή την αμφιβολία: είναι πράγματι ο Ιησούς αυτός ο οποίος μπορεί να με σώσει ή πρέπει να περιμένω κάποιον άλλο;

Η απάντηση του Ιησού είναι μια πρόσκληση στην πίστη, να ανοίξουμε το μάτια της καρδιάς μας, να αναγνωρίσουμε τα σημάδια της παρουσίας του Θεού στη ζωή του.

Ο Θεός, φίλοι μου, δεν είναι ποτέ εύκολα ορατός, δεν είναι ποτέ όπως εμείς θα τον θέλαμε. Και μόνο αν μάθουμε να ανοίγουμε τα μάτια μας, θα μπορέσουμε να τον αναγνωρίσουμε.

Κουράγιο φίλοι, όλοι εσείς που αναζητάτε το Θεό και προσμένετε τη σωτηρία, δεν πρέπει να περιμένουμε κανένα άλλο Μεσσία, γιατί ο Μεσσίας έχει ήδη έρθει, το μόνο που πρέπει να κάνουμε είναι να τον αναγνωρίσουμε σήμερα, γιατί κάθε μέρα μας δωρίζει τον ίδιο του τον εαυτό.

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗ

Κύριε, Εσύ μας δωρίζεις τη ζωή κάθε μέρα.

Βοήθησέ μας

να μάθουμε να την ζούμε ολοκληρωτικά,

να ζούμε κάθε στιγμή της, κάθε λεπτό της,

τόσο στην κούραση όσο και στην ξεκούραση

τόσο στις δεσμεύσεις όσο και στη διασκέδαση.

Άνοιξε τα μάτια μας στις καθημερινές χαρές,

οι οποίες, ενώ περνούν,

δεν μας αφήνουν αδιάφορους.

Φανερώσου σ’ εμάς όταν διασκεδάζουμε,

άφησε να σε συναντήσουμε μέσα

από τα πράγματα που αγαπάμε,

να είσαι παρών τις στιγμές της  χαράς μας.

Έλα και κατοίκησε μέσα μας με τη γενναιοδωρία σου

ώστε να μάθουμε και εμείς να σου δίνουμε

τη θέση που σου ανήκει

στις απαραίτητες στιγμές ελευθερίας μας,

ώστε ακόμη και αυτές

χάρης την παρουσία σου να είναι ωφέλιμες. Αμήν

(πηγή: https://episkopisyrou.gr/)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Πρόγραμμα Θείων Λειτουργιών 18-19.5.2024

Οικισμός Ενορία  18 -19 Μαΐου 2024 Αγάπη Αγίου Αγαπητού 18/5 Σάββατο   18.00 Θεία Λειτουργία Αετοφωλιά Αγίου Ιωάννου του Προδρόμου 18/5 Σάββατο   09.00 Θεία

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 2ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΠΑΣΧΑ 17 Μαΐου 2024   Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν Επικαλούμαι το

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου