Μελέτη του Ευαγγελίου της Τετάρτης της 22ης Εβδομάδας του Έτους

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΤΕΤΑΡΤΗ ΤΗΣ 22ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

1 Σεπτεμβρίου 2021

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το  Πνεύμα  Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

Ανάγνωσμα από το κατά Λουκά Άγιο Ευαγγέλιο  (4,38-44)

Τον καιρό εκείνο, σηκώθηκε ο Ιησούς κι έφυγε από τη συναγωγή και πήγε στο σπίτι του Σίμωνα. Η πεθερά του Σίμωνα υπέφερε από υψηλό πυρετό και τον παρακάλεσαν για λογαριασμό της. Ο Ιησούς στάθηκε από πάνω της, επιτίμησε τον πυρετό και την άφησε. Κι αμέσως σηκώθηκε και τους υπηρετούσε.

Όταν βασίλευε ο ήλιος, όλοι όσοι είχαν ασθενείς από διάφορες αρρώστιες, τους έφερναν στον Ιησού. Κι εκείνος τους θεράπευε, βάζοντας το χέρι του πάνω στον καθένα τους. Αλλά από πολλούς έβγαιναν και δαιμόνια, που φώναζαν κι έλεγαν: “Εσύ είσαι ο Υιός του Θεού”. Ο Ιησούς επιτιμώντας τα, δεν τα άφηνε να μιλούν, επειδή γνώριζαν καλά ότι αυτός είναι ο Χριστός.

Όταν ξημέρωσε, έφυγε και πήγε σε έρημο τόπο. Ο κόσμος όμως, τον αναζητούσε και πήγαν και τον βρήκαν και τον κρατούσαν για να μη φύγει από κοντά τους. Αλλά εκείνος τους είπε: “Εγώ πρέπει να αναγγείλω τη βασιλεία του Θεού και στις άλλες πόλεις, διότι γι’αυτό το σκοπό έχω σταλεί”. Πήγε και κήρυττε στις συναγωγές της Ιουδαίας.

Λόγος του Κυρίου

 

Στοχασμός

Προσωπικά, δεν μπορώ να πω αν είμαι “θεραπευμένος”, όπως η πεθερά του Πέτρου, ή όχι. Μερικές φορές μου φαίνεται πως “ναι”. Άλλες πάλι, βλέποντας την ευκολία με την οποία ξαναπέφτω στην αμαρτία και στα λάθη μου, μου έρχεται να πω: “Αγαπητέ μου, μαζί σου πραγματικά δε γίνεται τίποτα”. Αλλά είμαι σίγουρος για ένα πράγμα: πως τον έχω συναντήσει τον Ιησού μου. Και αυτό είναι ένα γεγονός. Γιατί η καρδιά μου λαχταρά Εκείνον, ημέρα και νύχτα. Και το κάνει με μυστηριώδη τρόπο. Με έναν τρόπο που δεν θα μπορούσα ούτε να περιγράψω ούτε να εξηγήσω.

Ζώντας πλάι με άλλους ανθρώπους, βρίσκομαι και εγώ ανάμεσα σε κοσμικά πράγματα. Αλλά για αυτά τα πράγματα, δεν με ενδιαφέρει τίποτα. Μπορεί να είναι ευχάριστα, αλλά η καρδιά μου δεν προσκολλάτε σ’ αυτά, παρά μόνο σ’ Εκείνον, στον Ιησού μου. Τον φέρνω μαζί μου παντού: τον φέρνω στη δουλειά, τον φέρνω στη θάλασσα, τον φέρνω σε μια γιορτή. Πάντα μαζί, εγώ και ο Ιησούς. Και αυτό παρά το γεγονός ότι δεν είμαι “τέλειος”, καλός, άγιος. Ωστόσο, θεραπευμένος ή όχι, εγώ, όπως η πεθερά του Πέτρου, θέτω τον εαυτό μου στην υπηρεσία Του. Έρχεται ως φυσική συνέπεια, έρχεται από μόνο του, αφού πρώτα Εκείνος έσκυψε και με υπηρέτησε. Και πόσο χρειάζεται αυτό. Πόση ανάγκη υπάρχει να σκύψουμε, πόση ανάγκη υπάρχει να προσευχηθούμε, για εμάς, για τους αδελφούς μας, για όσους έχουν ανάγκη, για το έθνος μας, για την Εκκλησία, για ολόκληρο τον κόσμο. Και δεν είναι μόνο με την προσευχή που προσπαθώ να τον υπηρετήσω.Προσπαθώ να το κάνω, προσφέροντας με τον καλύτερο τρόπο στην αποστολή μου, προσπαθώντας να είμαι ένας καλός ιερέας, ένας καλός σύζυγος, ένας καλός πατέρας …Όλα γίνονται για Εκείνον και με Εκείνον … Και τότε λοιπόν η “συναγωγή μου”, όπου υπηρετώ το Θεό και τον αδελφό μου, όπου κηρύττω, γίνεται το σπίτι μου, το γραφείο μου, το σούπερ μάρκετ, μια πλατεία όπου γίνεται κάποια συνάντηση. Γιατί εάν έχεις τον Ιησού στην καρδιά σου, είναι σαν να κάνεις μια συνεχήλιτανεία “Αγίας Δωρεάς”. Εσύ πηγαίνεις, και εκεί πού πηγαίνεις εσύ, έρχεται και Εκείνος και ενεργεί. Τι κάνει Εκείνος, εσύ  δεν το ξέρεις. Αλλά εσύ αισθάνεσαι πως τον έχεις πάντα στην καρδιά σου, και πως Εσύ είσαι που τον κάνεις ορατό. Πιστεύω ότι κάποιος άλλος, χάρη σ’ εσένα, ακόμα κι αν εσύ δεν το γνωρίζεις, θα τον συναντήσει, θα  θεραπευτεί, θα απελευθερωθεί. Και έτσι,ένας ακόμη, θα τον ακολουθήσει.

Ας είναι ευλογημένος ο Ιησούς, η ζωή μας. Να έχετε μια ωραία μέρα!

Στοχασμός του don Pino Terranova

 

Προσευχήσου……

Σ’ ευχαριστώ Κύριε,

για το παράδειγμα που μας δίνεις.

Βοήθησέ μας με κάθε κόστος

να αναζητούμε και να επιδιώκουμε,

κάθε μέρα της ζωής μας, μικρές παύσεις για προσευχή,

για διάλογο με Εσένα και τον Πατέρα σου,

κάτω από την καθοδήγηση του Αγίου Πνεύματος.

Ώστε ότι και αν πράττουμε έπειτα,

να έχει ζωή από την αγάπη σου. Αμήν.

 

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου