Μελέτη του Ευαγγελίου της Παρασκευής της 3ης Εβδομάδας του Έτους

MΕΛΕΤΗ ΤΟΥ ΕΥΑΓΓΕΛΙΟΥ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΤΗΣ 3ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΟΥ ΕΤΟΥΣ

28 Ιανουαρίου 2022

 

Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

Επικαλούμαι το Πνεύμα Σου Κύριε, να με καθοδηγήσει και να με φωτίσει.

 

ΕΥΑΓΓΕΛΙΟ 

Ανάγνωσμα από το κατά Μάρκο Άγιο Ευαγγέλιο (4, 26-34)

Κατ΄ εκείνο τον καιρό, έλεγε ο Ιησούς σας πλήθη: “Έτσι μοιάζει η βασιλεία του Θεού, σαν ένα άνθρωπο που ρίχνει το σπόρο στο χώμα, και κοιμάται και ξυπνά, νύκτα και μέρα, και ο σπόρος βλασταίνει και αυξάνεται με τρόπο που και ο ίδιος δε γνωρίζει. Η γη καρποφορεί από μόνη της: στην αρχή το χόρτο, έπειτα το στάχυ, μετά το στάχυ γεμάτο σιτάρι. Και όταν ο καρπός ωριμάσει, αμέσως παίρνει το δρεπάνι, επειδή έφθασε ο θερισμός”.

Και τους έλεγε: “Πώς να παρομοιάσουμε τη βασιλεία του Θεού ή με ποια παραβολή να την παραστήσουμε; Σαν το κόκκο του σιναπιού, ο οποίος όταν σπέρνεται στο χώμα, είναι ο μικρότερος από όλους τους σπόρους της γης. Αλλά όταν τον σπείρουν, αυξάνει και γίνεται μεγαλύτερο απ’όλα τα λαχανικά και κάνει κλαδιά μεγάλα, ώστε κάτω απ’τη σκιά του να φωλεύουν τα πουλιά του ουρανού.

Και με πολλές παρόμοιες παραβολές τους κήρυττε το λόγο, σύμφωνα με τη δυνατότητα που είχαν για να καταλάβουν. Και δεν τους μιλούσε χωρίς παραβολή, ενώ ιδιαιτέρως τα εξηγούσε όλα στους μαθητές του.

Λόγος του Κυρίου

  

ΣΤΟΧΑΣΜΟΣ

Ο Ιησούς χρησιμοποιεί μια εικόνα από την αγροτική ζωή, για να εξηγήσει τη βασιλεία του Θεού: η βασιλεία του Θεού μοιάζει με έναν άνθρωπο που ρίχνει το σπόρο στη γη. Είτε κοιμάται είτε αγρυπνά, είτε νύχτα, είτε μέρα, ο σπόρος βλασταίνει και μεγαλώνει. Το πώς, ο ίδιος δεν το γνωρίζει.

Είναι δεδομένο ότι η γη παράγει αυθόρμητα, πρώτα το χόρτο, μετά το στάχυ και μετά το στάχυ γεμίζει με τον καρπό του σιταριού. Όταν ο καρπός είναι έτοιμος, πιάνει αμέσως το δρεπάνι, γιατί ήρθε η ώρα για τη συγκομιδή». Η παρατήρηση αυτή που κάνει ο Ιησούς θα έπρεπε να μας απαλλάξει οριστικά από εκείνη την κακή ανησυχία που μας κάνει να σκεφτόμαστε την εμπειρία της πίστης ως ένα είδος τεχνικής, ως πράγματα που πρέπει να κάνουμε κυρίως εμείς, και όχι ως χάρη του Θεού.

Ας σκεφτούμε όμως πώς λειτουργεί η χάρη του Θεού.

Η χάρη του Θεού, δεν ενεργεί με τον μηχανικό τρόπο της θέλησής μας που θέλει να ελέγχει τα πάντα, αλλά ενεργεί  σύμφωνα με ένα κριτήριο που υπερβαίνει ακόμη και την επίγνωσή μας. Είναι Χάρη ακριβώς επειδή είναι ελεύθερη, απρόβλεπτη, μεγαλύτερη από τον έλεγχό μας. Για παράδειγμα, μια εξομολόγηση δεν είναι έγκυρη επειδή έκανες μια πολύ βαθιά ψυχολογική ανάλυση όλων των αμαρτιών σου. Είναι έγκυρη ακόμα κι αν ο εξομολόγος που έχεις μπροστά σου δεν προφέρει τίποτε άλλο παρά μόνο τα λόγια της άφεσης.

Μια θεία Λειτουργία δεν είναι έγκυρη για τα όμορφα λόγια που εκφωνεί ο ιερέας κατά τη διάρκεια της ομιλίας. Ακόμη και αν έλειπαν τα λόγια του, η δεν ήταν απόλυτα φροντισμένη το Μυστήριο δεν χάνει την αξία του. Η Χάρη δεν ενεργεί με βάση τα πράγματα που κάνουμε εμείς, αλλά ενεργεί και πέρα από αυτά. Αυτό μας απαλλάσσει από ένα είδος άγχους που μας κάνει να ζούμε με ανησυχία ακόμη και ότι αφορά την πίστη μας.

Πιστεύω ότι αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο Πάπας Φραγκίσκος δεν ντράπηκε να πει ότι κάθε μέρα κάνει τουλάχιστον μία ώρα Προσκύνηση του Παναχράντου Μυστηρίου και ότι κάθε τόσο τον παίρνει ο ύπνος.

Αυτό φυσικά, δεν είναι μια πρόσκληση να κοιμηθούμε κατά την προσευχή, αλλά να πιστεύουμε ότι αυτό που συμβαίνει εκείνη τη στιγμή είναι ακόμα μεγαλύτερο από την κούραση μας και γι’ αυτό αξίζει πάντα να προσευχόμαστε χωρίς να σκεφτόμαστε πολύ την απόδοσή μας.

Στοχασμός: don Luigi Maria Epicoco

 

ΠΡΟΣΕΥΧΗΣΟΥ

Κύριε Ιησού,

βοήθησέ με να κάνω αυτό το άλμα της πίστης!

θέλω να με εμπιστευτώ σε Σένα:

να σου εμπιστευτώ τη ζωή μου

με όλες τις ανησυχίες της

για την οικογένεια,

την εργασία, την υγεία,

την κατάσταση της ανθρωπότητας…..

Όλα εντάσσονται στο σχέδιο της αγάπης σου για μας,

και βρίσκουν τη θεραπεία τους. Αμην.

 

(πηγή: episkopisyrou.gr)

κοινοποίηση άρθρου:

Περισσότερα

Διαβάστε ακόμη

2η Κυριακή της Παρουσίας (Β)

2η  ΚΥΡΙΑΚΗ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ (Β)   ΑΝΤΙΦΩΝΟ ΚΑΤΑ ΤΗΝ ΕΙΣΟΔΟ Ησ 30,19,30                         Λαέ της Σιών, ιδού, ο Κύριος έρχεται να σώσει τους λαούς. Ο Κύριος

Mελέτη του Ευαγγελίου της ημέρας

ΣΑΒΒΑΤΟ ΤΗΣ 1ης ΕΒΔΟΜΑΔΑΣ ΤΗΣ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣ 9 Δεκεμβρίου 2023                                       Εις το όνομα του Πατρός και του Υιού και του Αγίου Πνεύματος. Αμήν

9 Δεκεμβρίου μνήμη της Αγίας Λευκαδίας

  Υπάρχουν ελάχιστες πληροφορίες για την Αγία Λευκαδία. Η ευλάβεια προς το πρόσωπό της αναπτύχτηκε στον τόπο ταφής της, το ρωμαϊκό κοιμητήριο του Τολέδο στην

Καθολική Αρχιεπισκοπή Νάξου-Τήνου-Μυκόνου-Άνδρου και Μητρόπολη παντός Αιγαίου